Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Maslinari postaju snaga

Autor: Ivan Stagličić

25.10.2008. 22:00
Maslinari postaju snaga

Foto: Filip BRALA



– Kad smo prije četiri godine u Biogradu osnivali Udrugu, bilo nas je dvadeset i sedam, a danas imamo dvjesto četrdeset članova. Maslinari zaslužuju svoju udrugu i maslinari postaju snaga, kazao je Galić koji je također naglasio važnost edukacije proizvođača masline i maslinovog ulja radi što boljeg proizvoda i uspjeha na tržištu


Osnivačka skupština Udruge maslinara i uljara «Vransko jezero» održana je jučer u prostorijama općine Pakoštane. Okupljene je pozdravio tajnik maslinarske udruge iz Biograda na moru Budimir Galić koji je istaknuo važnost osnivanja što više maslinarskih i uljarskih udruga, koje kad dovoljno ojačaju mogu osnovati i savez te naglasio:
– Kad smo prije četiri godine u Biogradu osnivali Udrugu, bilo nas je dvadeset i sedam, a danas imamo dvjesto četrdeset članova. Maslinari zaslužuju svoju udrugu i maslinari postaju snaga, kazao je Galić koji je također naglasio važnost edukacije proizvođača masline i maslinovog ulja radi što boljeg proizvoda i uspjeha na tržištu.
O Statutu i Programu rada ove Udruge govorio je dipl. ing. Ljubomir Barešić koji je pojasnio i zaštio je uzet naziv «Vransko jezero», čime se misli na područje koje obuhvaća i otok Murter, grad Benkovac i općinu Stankovce.
– Vransko jezero, to je bogomdano područje, nema takvog na kugli zemaljskoj. Kad se pogleda od škole u Vrani gdje se vide i more i jezero – nema tako plodne zemlje. Ovaj naziv će nam dati prepoznatljivost, a osim toga, ja vam jamčim da ovo neće biti formalna udruga, ni udruga na papiru, jer mi ćemo se svim silama potruditi da se naše ulje probije i prodaje ne samo u Hrvatskoj nego po cijelom svijetu, istaknuo je Barešić.
U postupku izbora upravnih tijela nove udruge za predsjednika je izabran Ljubomir Barešić, za dopredsjednika Niko Ivas, a za tajnika Velimir Bakija. U Izvršni odbor udruge su izabrani, uz predsjednika i dopredsjednika još i Ante Rašin, Perica Vulin, Neven Krpina, Živko Polegubić i Tomo Vukoja.
Osnivačku skupštinu je uime načelnika Općine Pakoštane i Općinskog poglavarstva podzravio Neven Lokin koji je podsjetio što je Općina sve do sada činila na pomaganju i razvoju maslinarstva te obećao potporu radu Udruge «Vransko jezero», kojoj je zaželio sreću u radu.
Premda je bila riječ o osnivačkoj skupštini, članovi udruge pokrenuli su već jednu vrijednu inicijativu, a to je da se ide s prijedlogom prema općini Pakoštane da se zbog velikih suša županijskim tijelima predloži proglašenje elementarne nepogode.