Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pašmanci inzistiraju na pontonu

Autor: Dragana Glavočić

25.10.2008. 22:00
Pašmanci inzistiraju na pontonu

Foto: Adam VIDAS



Ovim mirnim prosvjedom želimo skrenuti pozornost i na 30 godina obećavani most između otoka Pašmana i kopna. Jedan most se ruši, a drugi nikako da se sagradi, kazala je Biserka Bačić


Jednosatnim mirnim prosvjedom na mostu preko Malog Ždrelca, mještani otoka Pašmana su u subotu izrazili svoje protivljenje zatvaranju cestovnog prometa prema Ugljanu, tijekom radova na rekonstrukciji mosta i proširenju kanala Mali Ždrelac.
Među otočanima koji su protestirali bilo je naviše roditelja čija djeca svakodnevno putuju u srednju školu u Zadar.
– Da bi moja djeca došla u srednju školu na Boriku, trebala bi promijeniti pet prijevoznih sredstava te ustati i prije 5 sati ujutro, a vraćala bi se u kasnim poslijepodnevnim satima. Kako i kad će na posao stizati Pašmanci koji rade na otoku Ugljanu, posebno u Lamjani? Mnogi ne znaju da imati posao na otoku znači osvojiti dobitak na lutriji.
Čvrsta veza s Ugljanom
Čini mi se da oni koji su nadležni za radove na mostu nisu ni svjesni što to znači imati posao na otoku. Ono što bi riješilo zavrzlamu koja nas čeka početkom iduće godine kad se zatvori most je ponton ili bilo koji oblik čvrste veze s otokom Ugljanom, kazala je ogorčena majka dodajući da je Pašmancima još mnogo prije bio obećan ponton. Mada je bilo najavljeno da će otočanima biti na raspolaganju besplatne brodske linije, Pašmanci poručuju da su spremni plaćati prijelaz preko pontona ili nasipa.
Istaknutim transparentima Pašmanci su uputili apel da će zatvaranjem mosta otok Pašman, koji je, kako kažu otočani, i inače odsječen od svijeta, ubuduće biti u potpunoj izolaciji.
Inicijatorica prosvjeda Biserka Bačić pojasnila je da mještani otoka Pašmana nisu protiv radova na mostu, no zahtijevaju ponton preko kojeg će održavati kopnenu vezu ispod zatvorenog mosta.
– Ovim mirnim prosvjedom želimo skrenuti pozornost i na 30 godina obećavani most između otoka Pašmana i kopna. Jedan most se ruši, a drugi nikako da se sagradi. Najavljeni radovi na mostu zasigurno će biti korisni za turizam, i to za oba otoka, ali istovremeno mora se misliti i na one koji 365 dana u godini žive na otoku, kazala je Bačić.
 Kako se moglo čuti na prosvjedu, mještanima Pašmana bit će omogućena brodska veza od Ždrelca do Zdrelašćice. No bilo je riječi i o brodskoj vezi od Ždrelca do Zadra koja bi bila namijenjena studentima i učenicima.
Pristanište bez čekaonice
No, prosvjednici su ukazali na problem s budućim pristaništem u Ždrelcu koji nema prikladnu čekaonicu, parkiralište i okretište za autobuse.
Brojni okupljeni mještani Pašmana i dalje smatraju da je ponton najidealnije rješenje s obzirom da su hitna pomoć, benzinska crpka, bolnica i trajektno pristanište smješteni na susjednom otoku.
Tijekom prosvjeda mogao se čuti i glas Kukljičana koji su ukazali na činjenicu da će se širenjem pomorskog kanala Mali Ždrelac omogućiti prolaz brzim brodovima, koji prolazeći neprimjerenom brzinom valovima razbijaju rivu kod crkvice Gospe od Sniga, koja je u proteklih nekoliko godina pet puta sanirana. Stoga su Pašmanci noseći transparente na mostu molili “Gospe od Gniga napravi čudo”.
Jedan od prosvjednika koji je u subotu došao na most bio je i stari mještanin Mrljana Nediljko Livljanić, koji smatra da bi radovi na mostu trebali čekati neka bolja vremena.
– Most i morski prolaz trenutačno zadovoljavaju srednje potrebe prometa. Stoga bi investiciju trebalo preusmjeriti na gradnju mosta između Turnja i Pašmana koji bi otvorio novu perspektivu otočnog života. Ukoliko dođe do radova na mostu tada bi se otočanima trebalo osigurati 24 sata nesmetanog prometovanja, naglasio je Nediljko.
Zbog rekonstrukcije mosta cestovni promet će, umjesto najavljenih osam, biti zatvoren šest mjeseci, i to od 1. siječnja do 30. lipnja 2009. godine.
Dok će plovni put kroz Mali Ždrelac biti zatvoren od 1. studenoga do 30. lipnja 2009. godine.
Dok most bude zatvoren žiteljima Pašmana će na raspolaganju biti dvije nove brodske linije – Ždrelac – Zadar te besplatna brodska linija između Ugljana i Pašmana.