Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zaboravili uvesti struju u školu

Autor: Ivan Stagličić

25.10.2008. 22:00
Zaboravili uvesti struju u školu


Dosadašnja školska zgrada stara je stotinjak godina i po svim kriterijima ne može više zadovoljiti uvjete potrebne za izvođenje nastave za jedanaestoro vrgadinskih učenika


Stanovnici otoka Vrgade, najjužnijeg otoka u sastavu Zadarske županije i jedinog nastanjenog na području općine Pakoštane, već duže vrijeme se nalaze pred rješavanjem nekoliko osnovnih životnih problema. Bila je to tema i prošlogodišnjeg posjeta Vrgadi zadarskoga župana Stipe Zrilića sa suradnicima, koji je tada zajedno s načelnikom općine Pakoštane Milivojem Kurtovim i predsjednicom MO Vrgada Ružicom Jakšić.
Tada je bilo govora o nekoliko pitanja između kojih su najvažnija bila izgradnja nove školske zgrade, dovođenje jednog pravca magistralnog vodovoda te popravak i uređenje operativne obale, čime je ujedno povezano i pitanje boljih brodskih veza, jer zbog stanja obale, na Vrgadu sad ne mogu pristajati veći brodovi.
Tada je bilo istaknuto da će radovi na školskoj zgradi, koji su već prije započeti, biti nastavljeni i da će ona biti spremna za uporabu do početka ove školske godine. Dosadašnja školska zgrada stara je stotinjak godina i po svim kriterijima ne može više zadovoljiti uvjete potrebne za izvođenje nastave za jedanaestoro vrgadinskih učenika. No, iako je školska godina otpočela, nova škola u Vrgadi još nije otovrila svoja vrata.
– Nova škola je gotova, čak i opremljena, ali se izgleda dogodilo da je netko zaboravio na struju. Ovih dana upravo trebaju započeti radovi za uvođenje električne energije, potom još treba pričekati na sve potrebne dokumente i dozvole, tako da vjerujemo da će učenici u drugom polugodištu krenuti u novu školu, kazala nam je predsjednica Mjesnog odbora Vrgada, Ružica Jakšić.
Već više godina se također ističe kako su brodske veze Vrgade s Biogradom na moru i Pakoštanima neodgovarajuće zbog broda malog kapaciteta što posebice dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, no zbog trenutačnoga stanja pristaništa i nije moguće pristajanje većih brodova. Općina Pakoštane je izdvojila sto tisuća kuna za izradu projekta kojim će se kroz slijedećih godinu dana proširiti i obnoviti lučko pristanitše u Vrgadi te će se tada moći pristupiti i planiranju za linijske brodove većega kapaciteta.
O svemu ovome se trenutačno radi na provedbi, pri čemu je predsjednica MO Vrgada istaknula kako konstruktivno surađuje i sa Županijom i sa zadarskim županom. Kad se riješi pitanje obale, moći će se govoriti o boljem radu i budućnosti ribarske zadruge za koju su se mještani Vrgade tijekom prošlogodišnjeg županovog posjeta također založili i tražili da se očuva njezin rad.
Ružica Jakšić također nam je kazala da je devedeset i pet posto sigurno da će na Vrgadu uskoro stići i brod za odvoz smeća što je isto od velike važnosti za što normalniji život na ovome otoku, udaljenom od kopna tek oko 2,5 nautičkih milja i kojega su ljetopisci desetoga stoljeća po ljepoti, ali i važnosti stavljali uz bok Krku, Rabu i Osoru.