Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska Koka srušila rekord

Autor: Zrinka Grancarić

25.10.2008. 22:00
Zadarska Koka srušila rekord

Foto: Filip BRALA



Nakon 36 brodova 2005., pa 64 2006. i lanjskih 73, ove godine na startnoj listi našlo se ukupno 80 jedrilica, što ovoj regati po broju sudionika daje četvrto mjesto među hrvatskim regatama krstaša. Jače su ove godine bile samo splitska Mrduja, Viška regata i riječka Fiumanka. Dakle, tendencija rasta regate je zadnje dvije godine oko deset posto, što znači ako se tako nastavi da bi brojka 100 mogla biti dostignuta 2010. godine
I četvrtu godinu zaredom Zadarska je Koka srušila rekord! Nakon 36 brodova 2005., pa 64 2006. i lanjskih 73, ove godine na startnoj listi našlo se ukupno 80 jedrilica, što ovoj regati po broju sudionika daje četvrto mjesto među hrvatskim regatama krstaša. Jače su ove godine bile samo splitska Mrduja, Viška regata i riječka Fiumanka. Dakle, tendencija rasta regate je zadnje dvije godine oko deset posto, što znači ako se tako nastavi da bi brojka 100 mogla biti dostignuta 2010. godine.
– Polako, idemo korak po korak, regata se stvara godinama. Važno je da svi koji su bili ove godine budu zadovoljni te da dođu ponovno, odnosno prenesu glas svojim prijateljima i potaknu i njih da isplove. Treba stvoriti tradiciju, ustaliti se na ovim velikim brojkama. Mora se još mnogo raditi da Zadarska Koka postane brand našeg grada, ali mislim da smo na dobrom putu – kaže sportski direktor Uskoka Robert Sandalić.
Službene prijave primale su se u petak poslijepodne. Pristizali su brodovi jedan po jedan kao na tekućoj vrpci iz svih zadarskih marina i lučica, ali isto tako i iz Pule, Rijeke, Primoštena. Do petka navečer prijavilo se 75 ekipa, a preostalih pet u subotu ujutro. Broj 80 dobio je brod Nautilus Branka Bogdanića (Uskok).
Vrijeme (ipak) poslužilo
– Ma evo, sin Filip me nagovorio da idemo, okupio je ekipu svojih prijatelja iz klase 420, pa ćemo i mi isploviti – kazao je na prijavi tata Branko i isplovio s Uskokovim podmlatkom.
Posebnost Zadarske Koke je da se regata jedri nadomak grada, ma što nadomak, uz samu gradsku rivu i popularna šetališta Puntu Bajlo i Puntamiku, tako da se cijela može pratiti s kraja. Start je na gatu Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog, oznake su ispred Puntamike i Punte Bajlo, s tim da je u svakom od dva i pol kruga na ruti od oko 12 milja, obvezan prolaz pokraj rive, na oznaci koja je oko 50 metara od gata.
Strahovalo se ponajviše zbog prognoze. Prognostičari su najavljivali burin, što u Zadru je vrlo rijetka pojava.
– Kakav burin, nema toga kod nas, to bura mora čupati stabla u okolici, da bi u Zadar nešto probilo. Ja mislim da ćemo mi imati naš standardni maestral – prognozirao je sportski tajnik Uskoka, Tonko Petešić, iskusni meštar od regata pod čijom palicom su se održala brojna svjetska i europska prvenstva.
I dobro je Petešić prognozirao, iako su organizatori u subotu ujutro itekako izgrizli nokte, jer vjetra u trenutku predviđenog starta, 11 sati, nije bilo. Okupilo se to mnoštvo jedara, kao i brojni gledatelji, gradonačelnik Živko Kolega bio je spreman označiti signal starta, ali vjetra ni za lijek. Čekalo se kojih 30-ak minuta, dok iskusno oko sudaca srećom nije primijetilo da se na horizontu, put zmorca, nije pojavio raz zapadnjaka. Startalo se po oko dva čvora nepostojećeg vjetra, iz Preka, no nedugo nakon starta, kojih 15-ak minuta kasnije, stigli su prvi dašci maestrala, koji je uskoro probio snage oko pet šest čvorova, što je bilo sasvim dovoljno da se regata uspješno održi i da većina brodova stigne do cilja u zadanom ograničenom vremenu trajanja regate, do 18 sati. Priličnu pomutnju na regatnom polju napravio je trajekt Sis, koji je prošao kroz flotu. Jasno da trajekt mora proći do luke, ali baš tako, posred flote, koja je sa slabim vjetrom na startu imala prilične slabe mogućnosti manevriranja…
Damaco pobjednik
Najbolji start imao je Cubalibre II (Damir Višković, Uljanik Plovidba, Pula) koji se izvukao s drifterom i prvi okrenuo prvu oznaku. Do druge oznake Damaco (Berislav Vranić, Galeb, Kostrena) opravdao je ulogu favorita i preuzeo vodstvo koje je do cilja samo povećavao. Cubalibre je uspješno čuvao drugo mjesto, a vrlo zanimljiva bitka za treće mjesto ukupnog poretka odvijala se u zadnjih milju regate. Po lagana četiri čvora Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok) nije se uspio obraniti od napada dvaju laganih i brzih openaša. U zadnjih 50-ak metara razriješio se tromeč, u kojem je treće mjesto pripalo Gavriloviću (Miljenko Žanić, Burin Novi Vinodolski), četvrto Babaluu (Marko Gabre, Uskok), a peto Gringu 2.
– Napravili ste odličnu regatu i sigurno ćemo ponovno doći i iduće godine – kazao je na proglašenju najboljih pobjednik regate drugu godinu zaredom, Berislav Vranić, koji inače radi u Bruxellesu i koji je doputovao u Hrvatsku samo zbog regate.
A prizor u Zadarskom kanalu bio je zaista prekrasan. Viravalo se i pojalabandavalo uz gradsku rivu, za svakog ljubitelja jedara slika kad je 80 spinakera “napalo” rivu, bila je jednom riječju savršena. Fešta navečer u lučici Vitrenjak nije izostala. Za dobru spizu, kaljski specijalitet od soljene tunjevine, pobrinuo se kuhar Livio Perin Šišmar, sjajna glazba prašila je s bine zahvaljujući Deanu Dvorniku i The Obali. Jedriličarsko društvo, odlično raspoloženo, zabavljalo se do kasno u noć.
– Tko ima brod na jedra, a nije isplovio, može mu biti žao! – skupni je zaključak sudionika 4. Zadarske Koke, koji su redom najavili dolazak i na 5. Koku, 24. listopada iduće godine.


REZULTATI REGATE


Jedrilica
Kormilar
Klub
Grad




1. Damaco
Berislav Vranić
JK Galeb
Kostrena


2. Cubalibre 2
Damir Višković
JK Uljanik Plovidba
Pula


3. Gavrilović
Miljenko Žanić
JK Burin
Novi Vinodolski


4. Babalu
Marko Gabre
JK Uskok
Zadar


5. Gringo 2
Robert Sandalić
JK Uskok
Zadar


6. X-cite
Luka Šangulin
YC Biograd
Biograd


7. Canarino Furioso II
Boris Radolović
JK Uljanik Plovidba
Pula


8. PMC
Miran Cofek
JK Flumen
Rijeka


9. Sail la Vie
Miro Magašić
JK Uskok
Zadar


10. Lana
Ivan Žderić
JK Uskok
Zadar


 POBJEDNICI PO SKUPINAMA


Skupina 0: Mosca (Blaženko Friganović, Skradin)
Skupina 1: Damaco (Berislav Vranić, Galeb Kostrena)
Skupina 2: Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok)
Skupina 3: Gavrilović (Miljenko Žanić, Burin Novi Vinodolski)
Skupina 4: Cubalibre II (Damir Višković, Uljanik Plovidba Pula)
Skupina 5: Gringo (Robert Paljuši, Siscia Sisak)
Skupina 6: Nautilus (Branko Bogdanić, Uskok)
Skupina 7: Lana (Ivan Žderić, Uskok)
Skupina 8: Sinister Rougue (Josip Jerolimov, Uskok)
Skupina 9: Seascape žuti (Tomislav Bašić, Turbo Sport)


 POSEBNE NAGRADE


Najstariji sudionik: Dragutin Antić (71 godina)
Najmlađi sudionik: Hana Vlahov (šest godina)
Najstariji brod: Gajeta Brane Mađarevića (stara 96 godina)
Jedina ženska posada: Frida (Kasia Kurtin kormilarka)
Čarter tvrtka s najviše brodova: Albatros Yachting (tri jedrilice)