Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Do skijanja kreditom i na rate

Autor:

25.10.2009. 23:00
Do skijanja kreditom i na rate

Foto: Filip BRALA



Najviše aranžmana je rezervirano za dane kad su zimski školski praznici, iako je tada gotovo na svim skijalištima smještaj najskuplji. Većina građana uzima sedmodnevne pakete, a cijene ovise o kategorizaciji smještaja, o terminu kad se ide na skijanje te o samom skijalištu. Cijene mogu ići od oko 2.000 do 10.000 kuna pa i više po osobi za tjedan dana, rekli su iz agencije Terra travel


Globalna recesija i gospodarska kriza nisu se, kako se čini prema prvim pokazateljima, odrazile na ovogodišnju skijašku sezonu. Naime, iako do odlaska na skijanje ima još gotovo dva mjeseca interes za tjedan dana na snijegu je vrlo visok i prvi aranžmani su uplaćeni već krajem ljeta.
– Ove je godine interes za skijanjem na istoj razini kao i unatrag nekoliko godina. Kataloške cijene skijanja u uvijek popularnom “hrvatskom tjednu” početkom siječnja su više nego lani, ali ne na svim skijalištima. Naime, tjedan u kojem većina hrvatskih obitelji odlazi na skijanje, od 2. do 9. siječnja 2010., terminski ulazi u visoku sezonu na skijalištima koja je vezana na novogodišnji termin kada su cijene smještajnih objekata više nego inače, rekao je Dario Guljelmović, direktor Sektora – B2B, komisione prodaje, putovanja i posebnih produkata.
First minute katalog
On je dodao kako ove godine, za razliku od prošle, postoji i velika potražnja za skijanjem u tjednu nakon “hrvatskog tjedna”, a to je od 9. do 16. siječnja. Naime, tada su cijene osjetno niže pa se roditelji često odlučuju i na izostanak djece iz škole.
Zbog viših cijena u hrvatskom tjednu, Generalturist je izdao first minute katalog skijanje već početkom kolovoza gdje se pravovremenim rezerviranjem željenog aranžmana putnicima omogućuje da uštede i do 20 posto od objavljenih cijena iz kataloga. Iz Generalturista najavljuju kako uskoro iz tiska izlazi i letak skijanja s popustom gdje objavljuju posebne ponude i akcije na određenim skijalištima.
Guljelmović ističe kako se, međutim, ne rezerviraju samo najjefitniji objekti, već postoji interes za skupljim smještajem i destinacijama.
 – Apartmani su kao i uvijek traženiji od hotelskog smještaja, ali isto tako i potražnja za hotelima ne zaostaje, pogotovo za kraće boravke, odnosno razdoblja koja ne ulaze u hrvatski tjedan. Tradicionalno Hrvati za svoj odmor na snijegu najčešće biraju skijališta u Austriji, Italiji i Francuskoj, za vikend aranžmane idu u susjednu Sloveniju, a postoji i potražnja za jeftinijim smještajnim objektima u Bosni i Hercegovini, pojasnio je Guljelmović i istaknuo kako su najbolje prodavane destinacije u Italiiji Kronplatz, Andalo i Marilevu, u Austriji Bad Kleinkircheim, Zell Am See i Schladming.
Hrvatska skijališta
I u agenciji Terra travel agency potvrdili su nam riječi direktora iz Generalturista. Naime, i oni su već od kraja ljeta počeli dobijati rezervacije zainteresiranih građana koji žele tjedan dana zimskog odmora provesti na snijegu.
 – Najviše aranžmana je rezervirano za dane kad su zimski školski praznici, iako je tada gotovo na svim skijalištima smještaj najskuplji. Većina građana uzima sedmodnevne pakete, a cijene ovise o kategorizaciji smještaja, o terminu kad se ide na skijanje te o samom skijalištu. Cijene mogu ići od oko 2.000 do 10.000 kuna pa i više po osobi za tjedan dana. Naši klijenti najčešće idu u Austriju i Italiju, rekao je Ivan Vukša iz Terra travel agency. On je dodao kako je zainteresiranost za skijanje na istoj razini kao i prošlih godina, jer preko njihove agencije većinom idu uvijek isti ljudi.
Što se tiče plaćanja, prema iskustvu ove agencije, Zadrani preferiraju plaćanje na rate, odnosno kreditnim karticama pa tako skijanje za sebe i svoju obitelj plaćaju u obrocima. U ovom ne zaostaju za hrvatskim prosjekom jer gotovo 80 posto naplate agencije zaprimaju preko kreditnih kartica i jednako toliko klijenata pakete plaća u šest do dvanaest rata.
Oni koje su recesija i krizni porez ipak pogodili i koji si ne mogu priuštiti odlazak na skijanje u inozemstvo morat će se zadovoljiti nekim od hrvatskih skijališta koja se iz godine u godinu sve više obnavljaju. Tako je glavni kandidat Bjelolasica, dok oni kojima je i to daleko najčešće odlaze u Mukinje ili čak u obližnji Sveti Rok i Lovinac. Tamo mogu uživati u skijanju, sanjkanju i dobroj hrani, a potom se zadovoljni vratiti kućama, neopterećeni još jednim kreditom koji su morali uzeti za odlazak na skijanje.