Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poraz od Širokog ne bi nas trebao pokolebati

Autor: Roman Morović

25.10.2009. 23:00
Poraz od Širokog ne bi nas trebao pokolebati

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon neugodnog i neočekivanog poraza zadarskih košarkaša u Širokom Brijegu, strasti su se ipak malo primirile. Zadrani su se vratili treninzima u miru svoje dvorane i pokušavaju što prije izbaciti iz glave sve ono što se događalo u Hercegovini prošlog tjedna.
– Poraz nikada nije ugodan i normalno je da želimo što prije zaboraviti ovaj poraz u Širokom. Pred nama je jedna jako teška utakmica protiv Partizana i moramo svaki dan iskoristiti maksimalno kako bi se što bolje za nju pripremili. Ovo što se dogodilo u Širokom je bio jedan naš loš dan, ali ne smijemo dopustiti da to utječe na treninge i utakmice koje su pred nama – kaže kapetan momčadi Tomislav Ružić.
Ipak, iz tog je poraza trebalo izvući i neke pouke. Iz onoga u Kragujevcu, čini se, to se nije napravilo, ali poraz u Širokom Brijegu znak je da se nešto u igri Zadra mora promijeniti.
Ništa nas nije išlo
– Igrali smo loše u obrani, a ni u napadu nismo imali dovoljno koncentracije i promašili smo dosta otvorenih šuteva. Oni su imali previše skokova u napadu, čak petnaest. Nismo znali zatvoriti taj njihov napadački skok, prvenstveno Masona za kojega smo znali da je njihov najbolji skakač u napadu. Osim toga, nismo odgovorili na njihovu agresivnost u obrani i sve to nas je koštalo poraza.
S obzirom da je Široki do utakmice sa Zadrom bio bez pobjede, a onda je odjednom proigrao, te je u jednom trenutku protiv Zadra imao čak i velikih 20 razlike, logično je zapitati se jesu li igrači Zadra na toj utakmici uistinu dali sve od sebe, kao što su i najavljivali uoči puta u Široki Brijeg.
– Mislim da smo u tom trenutku davali sve od sebe, ali to su one utakmice gdje te jednostavno ne ide. Postali smo pomalo frustrirani što ne možemo ništa odigrati kako smo zamislili, a u trenucima kada smo dostizali njihovu prednost, gubili smo lopte, i onda bi oni ponovno odlazili na veću razliku. Zabili su i dosta koševa u zadnjim sekundama napada, pet-šest puta za redom i to nas je frustriralo. Tražili smo način kako se protiv toga boriti ali taj dan nas jednostavno ništa nije išlo.
Okrenuti se Partizanu
Ono što najviše žalosti poklonike košarke u Zadru je da su Zadrani i s ovim porazom peti na tablici NLB lige. A što bi tek bilo da su dobili jedno od dva gostovanja u koja su, objektivno, ušli kao favoriti? No, za razliku od povoljnog rasporeda kojeg su imali do sada, u iduća dva kola Zadrane očekuju dva derbija, prvo kod kuće protiv Partizana, a onda na gostovanju kod Cibone. Stoga, će biti od iznimne važnosti da se i trener i igrači maksimalno usredotoče samo i isključivo na prvi idući susret.
– Ovaj poraz u Širokom nas ne bi trebao pokolebati. Moramo samo gledati naprijed, sutra je novi dan, novi trening, nova utakmica i mi ćemo dati sve od sebe da ispravimo greške koje smo radili protiv Širokog i da u budućnosti igramo puno bolje. Ono što je bilo, više se ne može promijeniti i nema smisla sada žaliti za tim porazom.
Prvi idući susret ujedno je i prvi veliki derbi ove sezone (utakmica protiv Olimpije ipak nije imala takav naboj da bi smo je nazvali derbijem). U nedjelju u dvoranu Krešimira Ćosića stiže trosturuki uzastopni pobjednik NLB lige, beogradski Partizan, koji je, unatoč tome što su mu otišli ponajbolji igrači iz prošle sezone (Tripković, Veličković, Lasme, Tepić) ponovno okupio respektabilnu momčad, predvođenu iskusnim trenerom Duškom Vujoševićem.
– Partizan je u odnosu na prošlu sezonu promijenio dosta igrača, ali oni su uvijek jedni od favorita regionalne lige. Iako su na papiru možda nešto slabiji nego lani, to ne mora ništa značiti jer su sada doveli dva nova Amerikanca (McCaleb i Roberts, op.a.) i imaju svoj sustav igre već nekoliko godina. Bez obzira koji su igrači tamo, uvijek su igrali dobro i bili u vrhu. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo za tu utakmicu, a stručni stožer je već započeo s pripremom. Na njima je da nas pripreme što bolje, a na nama da damo sve od sebe i da na najbolji mogući način izvršavamo ono što trener od nas zahtjeva – zaključio je kapetan Zadra.


 IGRAČI NISU MIRNI


Ono što je nakon poraza u Širokom Brijegu kazao trener Zadra Zmago Sagadin, da njegovi igrači nisu „čiste glave” jer se moraju brinuti i o financijskim problemima, jučer je potvrdio i kapetan momčadi Tomislav Ružić.
– Normalno je da se to odražava i na našu igru. Stvara se neka nepotrebna nervoza zato što nam nitko iz kluba ne govori kakva je situacija i kada bi se mogla riješiti. Pokušavam pronaći način da s direktorom to nekako iskomuniciram, ali nitko u klubu nam još nije ništa rekao.  Igrači su zbog toga malo nervozni, što se vidjelo na utakmici u Širokom, jer kada ne misliš isključivo na košarku, dogodi se da ti puno stvari jednostavno ne polazi za rukom – kazao je Ružić.