Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I beskućnicima omogućiti život dostojan čovjeka

25.10.2010. 22:00
I beskućnicima omogućiti život dostojan čovjeka


U nastojanju da vrate beskućnike u normalniji život, sudionici četvrtog nacionalnog skupa o beskućnicima u utorak 26. listopada su zaključili: ‘Neformalna mreža’ koja okuplja civilne službe i crkvene strukture a skrbe o beskućnicima u Hrvatskoj nastojat će i pravno normirati svoj stauts kako bi kao udruga jedinstveno nastupali. Tako će se moći prijavljivati za europske fondove i vladine programe i za svoje projekte dobiti novčana sredstva, te neće biti izvan pravnog sustava i uskraćeni u ostvarivanju prava. U pripremi sljedećeg svjetskog nogometnog prvenstva beskućnika u Parizu, u hrvatskim gradovima će se nastojati organizirati pripremne i selektivne turnire do održavanja zaključne utakmice kad će se odabrati igrači za reprezentaciju na sljedećem prvenstvu beskućnika.
Govoreći o resocijalizaciji beskućnika, pozitivan primjer naveo je Drago Lelas iz splitske udruge ‘Most’, tragom svjetskog nogometnog prvenstva beskućnika. Nekadašnji najbolji igrač Svjetskog prvenstva beskućnika, Portugalac Bebe, s Manchester Unitedom je potpisao višemilijunski ugovor. To je rijedak slučaj, ali pokazuje da je integracija moguća.
Sudionici će prema nadležnim ministarstvima uputiti i Zahtjev za ostvarenje prava beskućnika temeljem Zakona o prebivalištu jer im sad onemogućava prijavu prebivališta. Zbog pravnih odredbi u prijavi prebivališta beskućnici ne mogu imati osobnu iskaznicu i posljedično ne mogu ostvariti socijalna i zdravstvena prava.
Domaćin skupa u velikodušnom smještaju sudionika u sjemeništu, ravnatelj don Čedomil Šupraha, rekao je da su sudionici skupa u radu s beskućnicima ljudi koji čine nešto više, ne vrše samo svoje dužnosti. «Čovjek se divi da imamo tako evanđeoski usmjerene ljude za one koji su sasvim na rubu društva, a netko ih prihvaća kao svoju brigu. Ohrabrujuće je da postoje osobe koje tako zauzeto podržavaju dostojanstvo čovjeka u potrebi» rekao je don Čedomil.