Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta: Izbori će biti prema planu, u studenom 2011.

25.10.2010. 22:00
Kalmeta: Izbori će biti prema planu, u studenom 2011.


Od plana SDP-a neće biti ništa. HDZ je stabilan, a vladajuća koalicija ima sigurnu saborsku većinu. Zastupnici HDZ-a su čvrsto okupljeni oko stožerne stranke u Hrvatskoj. Cilj SDP-ove inicijative je srušiti Vladu premijerke Jadranke Kosor, odnosno zaustaviti borbu protiv korupcije. Ako je borba protiv korupcije nedemokratski proces, onda je sasvim jasno da je neki svim sredstvima žele zaustaviti, tvrdi ministar Božidar Kalmeta komentirajući saborsku raspravu o povjerenju Vladi Republike Hrvatske koja je najavljena za srijedu.
Za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH potrebna je apsolutna većina u Hrvatskom saboru, najmanje 77 od ukupno 153 zastupnika. Trenutačno zbrajanje i oduzimanje sada je na strani Vlade Jadranke Kosor jer u svim mogućim kombinacijama za smjenu bi se mogao izjasniti najviše 71 saborski zastupnik, uključujući i svih 54 esdepeovca. Istovremeno bi protiv bilo čak 82  zastupnika i to 66 zastupnika HDZ-a plus glasovi koalicijskih partnera, manjina itd.
– Prioriteti rada HDZ-a i Hrvatske vlade su završetak pregovora s EU-om, borba protiv korupcije i gospodarski oporavak. SDP nas ne može destabilizirati. Ne zanimaju nas ni naklapanja tko je u Hrvatskom saboru spavač, a tko nije. Sigurno imamo većinu u parlamentu, odlučan je Kalmeta na pitanje novinara Zadarskog lista o petorici eventualnih zastupničkih spavača bivšeg premijera i novog saborskog zastupnika Ive Sanadera nakon jučerašnje svečanosti otvaranja dječjeg vrtića Osmijeh u Starigradu izgrađenog sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Općine Starigrad u sveukupnom iznosu od pet milijuna kuna.
– O povratku Ive Sanadera u politiku ne mislim praktički ništa. O njemu sam prestao razmišljati od onog trenutka kad je otišao iz stranke i Vlade. Rijetko tko ide za gubitnikom, imamo zaista čvrstu koaliciju. Nejasni su motivi bivšeg premijera da se vrati na političku scenu, ali su i razlozi njegovog odlaska s premijerske funkcije i dalje misterij. Sasvim mirno idemo prema kraju sljedeće godine, novim parlamentarnim izborima i novoj pobjedi HDZ-a s koalicijskim partnerima, govori Kalmeta ističući kako je sad najpotrebnija borba protiv krize i korupcije, a ne preuranjene rasprave o parlamentarnim izborima koji će se održati tek, kaže, u mjesecu studenomu 2011. godine.
Ustavni sud je proteklog tjedna odlučio kako nema osnove za održavanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, jer je Vlada iz saborske procedure povukla sporni zakonski prijedlog. Nakon odluke Ustavnog suda sindikati izražavaju nezadovoljstvo odlukom i najavljuju demonstracije i generalni štrajk te traže da se ukine Ustavni sud i njegove ovlasti kao u anglosaksonskom sustavu prijeđu na Vrhovni sud.
–          Smatram da je Ustavni sud donio jedinu moguću odluku nakon što su izmjene Zakona o radu povučene iz saborske procedure. Štoviše, uopće nije jasno kakvo bi, nakon povlačenja zakona, uopće trebalo biti referendumsko pitanje, pitao se ministar Kalmeta, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća.
– Odluke Ustavnog suda kao neovisnog tijela ne smiju se osporavati i dovoditi u pitanje. I dalje očekuje dijalog i zajedničko rješavanje problema sa sindikatima, kao što su to činili i do sada. Najmanje nam treba anarhija, ulica i kaos, poručuje Božidar Kalmeta iz Starigrada Paklenice.


 POBJEĐUJEMO U SVIM MJESNIM ODBORIMA


U Zadru su pred vratima, 14. studenoga, izbori za Vijeća mjesnih odbora koji su izazvali pravi medijski rat između zadarskog HDZ-a i SDP-a. Oporba tvrdi da HDZ unaprijed priprema krađu na izborima, a vladajuća stranka im odgovara da pogledaju kako nezakonito oni vladaju u Rijeci.
– Mislim da su SDP-ovci promašili grad već su konferenciju trebali održati u Rijeci gdje je na snazi SDP-ova demokracija. Odluka Gradskog vijeća Grada Zadra o načinu provođenja izbora za mjesne odbore je zakonita i legitimna. SDP radi bespotrebni cirkus, mišljenja je  Kalmeta predviđajući sigurnu pobjedu HDZ- a na izborima za mjesne odbore, kao i na onim parlamentarnima u studenome 2011. godine.
U Zadru je HDZ prijavio kandidacijske liste za čak 35 od ukupno 37 mjesnih odbora, a glavna oporbena koalicija SDP-HNS-DSU za 20 mjesnih odbora. HDZ ima većinu u 30 od 36 mjesnih odbora u Zadru, dok SDP ima jedan mjesni odbor. U međuvremenu je i zadarska Plovanija vratila status nekadašnje mjesne zajednice u sadašnji 37 mjesni odbor Grada Zadra..
– SDP je dosad u Zadru izgubio sve izbore za gradsko vijeće, gradonačelnika, parlament i za mjesne odbore. Iako izbori za Vijeće mjesnih odbora nisu isti kao za lokalne i parlamentarne izbore SDP će izgubiti i izbore za 20-ak dana. U Gradu Zadru pred HDZ-om je još mnogo izazova, mnogo poslova koje ćemo u kontinuitetu vlasti završiti na dobrobit svih građana. HDZ će i ovog puta pobijediti, idemo dalje, za jači i bolji Zadar, najavio je jučer u Starigradu prvi zadarski hadezeovac Božidar Kalmeta.