Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koporan na smotri hrvatske kulture

25.10.2010. 22:00
Koporan na smotri hrvatske kulture


Svaki nastup klape Koporan na poseban način priča o hrvatskom identitetu, o narodu, njegovoj povijesti, prirodnim ljepotama zemlje. Uvjereni smo da će tako biti i kod naših iseljenih Hrvata na jubilarnoj 30. smotri hrvatske kulture u Švedskoj, poručuje Nikola Marinović


Muška klapa Koporan iz Poličnika sutra putuje u Švedsku. Na poziv Saveza hrvatskih društava u Švedskoj i svog domaćina Hrvatskog društva Velebit sudjelovat će na jubilarnoj 30. smotri hrvatske kulture u Švedskoj u polumilijunskom gradu Göteborgu.
 – Posredstvom bračnog para Marine i Roberta Zuvanovića podrijetlom iz Suhovara i predsjednika HD Velebit Tomislava Mikulića sudjelovat ćemo na najvećoj manifestaciji Hrvata Švedske. U sedam godina od osnivanja i nadasve plodonosnog djelovanja klape ovo je dosad najveće priznanje za našu klapu rođenu u zaleđu Zadra, kaže predsjednik klape Nikola Marinović, pučki pjesnik.
Klapa iz Poličnika na jugoistočnom dijelu Skandinavskoga poluotoka boravit će od 27. listopada do 1. studenoga.
– To je za klapu ne samo radost već i poticaj za daljnji rad i usavršavanje u stručnom i izvornom pristupu klapskoj pjesmi, kaže Marinović.
Klapa Koporan djeluje sedam godina. Do prije nešto više od dvije godine djelovala je pod imenom klapa Poličnik u sklopu KUD-a Carza Poličnik.
– U svom dosadašnjem radu klapa je sudjelovala na mnogim susretima klapa i pjevala na raznim prigodama, nastojeći uvijek dostojno predstavljati kraj iz kojeg dolazi. Danas su u klapi uglavnom mladi ljudi koji vole dalmatinsku pismu, koji su vrijedni i pravi entuzijasti, govori Marinović, podsjećajući kako se dan prije blagdana Velike Gospe u dvorištu župne crkve Sv. Nikole u Poličniku već sedmu godinu zaredom održava velebna klapska manifestacija “Pismon će se uspomene čuvat”.
– Iza uspjeha klape stoji naša voditeljica Linda Subotić, veliki trud i odricanja svih članova klape, pozitivna energija, međusobna podrška koja postoji u klapi, našim obiteljima, ali i široj zajednici, posebno općinskom čelništvu, tvrdi Marinović.
U klapi pjevaju: Lovre Barić, Nikola Marinović, Milorad Petričević, Tomislav Marinović, Zvonimir Zubčić, Tomislav Smokrović, Nino Ukalović i Veselin Zdrilić.
Dolaskom na mjesto umjetničkog voditelja, Linda Subotić svojim autoritetom, znanjem, kolegijalnošću te naročito iskazanom ljudskošću, podiže klapu Koporan na veću razinu i jamči daljnji uspješan rad i još bolje rezultate. Sad na repertoaru imamo preko 30 pjesama, izvornih dalmatinskih i obrada poznatijih skladbi, kaže Marinović.
Pjesma je prava poruka mira i prijateljstva te međusobnog razumijevanja kao i čuvarica baštine, jer su u njoj opjevani brojni događaji, ribari i težaci, radost i žalost. Kroz pjesmu se uspomene čuvaju, s koljena na koljeno, s generacije na generaciju.
– Svaki nastup klape Koporan na poseban način priča o hrvatskom identitetu, o narodu, njegovoj povijesti, prirodnim ljepotama zemlje. Uvjereni smo da će tako biti i kod naših iseljenih Hrvata na jubilarnoj 30. smotri hrvatske kulture u Švedskoj, poručuje je Nikola Marinović.


 HRVATI U ŠVEDSKOJ IMAJU 32 DRUŠTVA




Savez hrvatskih društava u Švedskoj osnovan je 1978. godine. Krovna organizacija Hrvata u Švedskoj danas okuplja 32 kulturno-umjetnička i sportska društava s ukupno šest tisuća članova. Najstarija hrvatska društva u Švedskoj su NK Croatia (1962.) u Malmöeu, koja je igrala čak u 2. ligi švedskog nogometnog natjecanja, HD Velebit (1964.) u Göteborgu.
Po evidenciji porezne uprave, u Švedskoj koja ima oko 9 milijuna stanovnika živi oko 35.000 Hrvata, neslužbeno oko 65.000 Hrvata, naravno, računajući i Hrvate druge i treće generacije.