Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Starigradska djeca dobila svoj vrtić

25.10.2010. 22:00
Starigradska djeca dobila svoj vrtić


Ukupna vrijednost radova na dječjem vriću iznosi 4.761.503,00 kuna, od čega je resorno Ministarsrvo financiralo 2.448.107,00, a preostali dio u iznosu od 2.313.396,00 kuna Općina Starigrad


Dječji vrtić je civilizacijska tekovina, baza za razvoj djece od njihove najranije dobi, do svukupnog školovanja. On je temelj razvoja svakog mjesta i općine, kazao je ministar Božidar jučer na svečanom otvaranju dječjeg vrtića u Starigradu.
– Standard života mora biti jednak u svakom kutku naše Županije, jer Zadar je upravo onoliko snažan koliko je snažna njegova Županija, istaknuo je Kalmeta.
Uz brojne mještane, osim ministra Kalmete, svečanom otvaranju nazočili su saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, Ivan Šimunić, pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije, te načelnici okolnih općina. Dječji vrtić Osmjeh blagoslovio je starigradski župnik, don Marinko Jelečević.  
Za starigradskog načelnika Krstu Ramića, jedan od najvećih interesa njegove općine je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi stalan pad broja stanovnika starigradskog kraja, Općina Starigrad ulaže velike napore u poboljšanju kvalitete života te stalnim ulaganjima u infrastrukturu i ostale značajne objekte i sadržaje.
– Do sada se za potrebe rada s predškolskom djecom koristio neadekvatan prostor u osnovnoj školi u Starigradu koji nije imao dovoljno prostora i odgovarajuće uvjete rada, te igralište primjerno dobi i uzrastu djece.  Otvaranje ovog dječjeg vrtića za Starigrad znači mnogo u pogledu razvoja i zadržavanja mladih ljudi, istaknuo je Ramić.
Ukupna vrijednost radova na dječjem vriću iznosi 4.761.503,00 kuna, od čega je resorno Ministarsrvo financiralo 2.448.107,00, a preostali dio u iznosu od 2.313.396,00 kuna Općina Starigrad. Radove na izgradnji vrtića obavila je tvrtka Fenix d.oo. iz Slavonskog Broda, nadzor je vršila tvrtka Nova d.o.o. iz Gospića, dok je projekt provjeren zadarskoj tvrtki Idassacomerce.
Načelnik Ramić uputio je zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta a ponajprije ministru Božidaru Kalmeti, resornom Ministarstvu i Zadarskoj županiji, županu Stipi Zriliću, državnom tajniku u Ministarstvu kulture Zoranu Šikiću. Zahvalio je i općinskim vijećnicima, osobama koji su svakodnevno vodili računa i pružali potporu u realizaciji starigradskih projekata, hotelu Alan koji je donirao opremu za dječje igralište, te Zlatku Bukovcu koji je bez novčane nadoknade ustupio 29 metara kvadratnih zemljišta za izgradnju vrtića.
– Danas smo ovdje i svečano otvaramo edukativni objekt namijenjen djeci. Međutim, ovim ne završavamo projekte namijenjenih djeci i mladeži. Uz nizu drugih projekata, u tijeku je izrada dokumentacije za športsku dvoranu i uvjeren sam da ćemo i dalje imati potporu i pomoć Ministarstva i ministra Kalmete, kazao je načelnik.
Svečani događaj uveličali su svojim nastupom članovi mjesnog KUD-a „Podgorac”, te djeca predškolskog odgoja u svojim narodnim nošnjama.


 STARIGRAD DEMOGRAFSKI NAPREDUJE




Za nepunih godinu i pol dana izgrađen je starigradski suvremeni dječji vrtić „Osmjeh”. Kamen temeljac u mjesecu travnju prošle godine zajednički su položili saborski zastupnik Ivo Grbić, zadarski župan Stipe Zrilić i načelnik Krste Ramić. Vrtić je projektiran i osmišljen sa svim sadržajima i opremom za rad s tri skupine djece: jaslice, mješovita i predškolska.
Novoizabrana ravnateljica Ana Prstec kazala je kako se demografija u starigradskom kraju poboljšala.
– Raduje me što se u posljednje vrijeme rađa puno djece. Ove godine zabilježena su već 23 poroda, dok je to prije par godina bilo nezamislivo.