Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Suhozid će biti sačuvan

25.10.2010. 22:00
Suhozid će biti sačuvan


Zagrebačka banka je udruzi „Suhozid”, u kategoriji „Čuvajmo nasljeđe” za projekt „Hrvatskog centra suhozidne gradnje-Kolan” donirala 35.000 kuna. Hrvatska elektroprivreda donirala je 15.000 kuna, koliko i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Župnik župe Sv. Luke don Ivan Rončević dao je u višegodišnji zakup dvoranu


Udruga „Suhozid” iz Kolana utemeljila je „Hrvatski centar suhozidne gradnje-Kolan” i za taj je projekt dobila potporu Zagrebačke banke, Hrvatske elektroprivrede i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Zadovoljni smo što je naš rad prepoznat i podržan od tako važnih institucija i to nam je dodatni motiv za daljnji rad. Radi se o projektu koji se nastavlja na naš dosadašnji rad i koji bi trebao obuhvatiti sva ona područja na kojima postoje suhozidi i suhozidna gradnja, rekao je Ivo Butković, predsjednik udruge „Suhozid”.
Zagrebačka banka d.d. je udruzi „Suhozid”, u kategoriji „Čuvajmo nasljeđe” za projekt „Hrvatskog centra suhozidne gradnje-Kolan” donirala 35.000 kuna.
– Zbog iznimne važnosti suhozida i suhozidne gradnje za jadranski krajobraz, kulturni identitet i tradicijsku graditeljsku baštinu hrvatskog naroda te slijedom toga i za turističku i kulturnu ponudu naše Domovine, udruga „Suhozid” iz Kolana osnovala je „Hrvatski centar suhozidne gradnje – Kolan” u Kolanu na otoku Pagu, u kojem će obrazovati zainteresirane i osposobljavati ih za graditelje suhozida te će na taj način pridonositi očuvanju i obnovi hrvatskih suhozida i suhozidnih građevina, navodi se u obrazloženju donacije Zagrebačke banke. 
Zahvala donatorima i župniku
Predsjednik udruge „Suhozid” Ivo Butković zahvaljuje Zagrebačkoj banci d.d. na prepoznavanju vrijednosti projekta i potpori koju je dala očuvanju graditeljske tradicije i suhozidne baštine.
– Ova sredstva uložit ćemo u obnovu i opremanje prostora Centra, tj. Katehetske dvorane Župe sv. Luke u kojoj se Centar nalazi. Naglašavam da nam je iznimno zadovoljstvo što ćemo na ovaj način urediti i za uporabu pripremiti jedan prostor koji je više godina bio zanemaren. Posebno zahvaljujem župniku župe Sv. Luke, don Ivanu Rončeviću koji je također prepoznao vrijednost našeg projekta i u višegodišnji zakup dao dvoranu u kojoj će uz „Hrvatski centar suhozidne gradnje” sve svoje djelatnosti obavljati i župa, ali i druge udruge s prostora naše Općine Kolan, primjerice, KUD „Bartul Kašić” i druge, rekao je Ivo Butković.
Hrvatska elektroprivreda je u natječaju za donacije pod nazivom „Svjetlo za zajedničkom putu” u kategoriji „Umjetnost i kulturna baština” udrugu „Suhozid” donirala s 15.000 kuna.
– Sretni smo zbog ove donacije i zahvaljujemo HEP-u jer je prepoznao vrijednost našeg projekta. Darovanim sredstvima nabavit će se računalna oprema i urediti dio prostora Centra, rekao je Butković.
Butković navodi kako osnutkom „Hrvatskog centra suhozidne gradnje – Kolan” započinje sustavno djelovanje na očuvanju i obnovi suhozidne graditeljske baštine, s obrazovanjem novih graditelja koji će vještinu suhozidne gradnje primjenjivati na obnovi i gradnji novih suhozida.
– Isto tako, proširit ćemo i turističku ponudu otoka Paga kroz mogućnost učenja i upoznavanja suhozidne graditeljske vještine koju ćemo kroz turističke agencije ponuditi posjetiteljima otoka Paga, a uz uređenje i opremanje prostora, u pripremi je i udžbenik o tipovima i svojstvima suhozidne gradnje na prostoru hrvatskih otoka i priobalja, rekao je Butković.
Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je udruzi „Suhozid” dodijelilo 15.000 kuna kao financijsku potporu za osnivanje i opremanja „Hrvatskog centra suhozidne gradnje -Kolan”.
Obnoviti većinu zapuštenih suhozida
– U sklopu projekta uz uređenje i opremanje prostora Centra, planira se proučavanje, prikupljanje i sistematiziranje dostupne građe o suhozidnom graditeljstvu, zatim izrada i tiskanje obrazovne brošure, nabava alata, dugoročni najam ili kupnja lokacije za praktični dio obrazovanja, razne marketinške i promidžbene djelatnosti za promociju Centra i postavljanje usluga Centra u turističku ponudu, kako otoka Paga tako i šire, rekao je Ivo Butković.
Namjera je članova Udruge, koji će biti i predavači u Centru, kroz teoretsku i praktičnu, poduku, polaznike naučiti toj drevnoj graditeljskoj vještini, ali i djelatno, uz dogovor s lokalnom samoupravom i vlasnicima zemljišta obnoviti većinu, trenutačno zapuštenih, suhozida.
– Isto tako, kroz djelovanje Hrvatskog centra suhozidne gradnje – Kolan pokušat će se djelovati na promjeni odnosa prema ovoj tradicionalnoj vrijednosti i tako odati priznanje svim generacijama naših predaka koji su, kroz brižno građenje suhozidnih međa i gromača, iskazivali tvrdu volju i ljubav za našu zemlju i život na ovim prostorima, rekao je Ivo Butković.