Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Usvajanje DPU-a Glavičine JUG

25.10.2010. 22:00
Usvajanje DPU-a Glavičine JUG


Izradi detaljnog plana uređenja stambene zone Glavičine JUG prišlo se radi urbanizacije još jednog dijela zemljišta koji je u građevinskoj zoni, a prostire se na ukupnoj površini od 0,52 hektara. Ovim DPU-om isparcelizirano je osam građevinskih terena, a četiri parcele su ostavljene za izgradnju ceste


Nakon što je završen javni uvid te je i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dalo svoju konačnu suglasnost, Detaljni plan uređenja stambene zone Glavičina JUG ide na usvajanje na Općinsko vijeće Tkon čija će sjednica biti održana sutra.
Riječ je o dijelu Tkona u kojem prevladavaju kuće za odmor, a izradi detaljnog plana uređenja stambene zone Glavičine JUG prišlo se radi urbanizacije još jednog dijela zemljišta koji je u građevinskoj zoni, a prostire se na ukupnoj površini od 0,52 hektara. Ovim DPU -om isparcelizirano je osam građevinskih terena, a četiri parcele su ostavljene za izgradnju ceste.
– Te terene namijenili smo za odštetu vlasnicima zemljišta koje će biti potrebno kad se bude išlo u izgradnju obilaznice, zatim uređenje trga između škole i crkve te objedinjavanje zemljišta unutar kampa Sovinje. No prodaja ili zamjena terena neće ići tako brzo budući da je, iako je Općina vlasnik u zemljišnim knjigama i u naravi, zemljište prema Zakonu o šumskom zemljištu zapravo u rukama države.
Tako ćemo od države tražiti da se prvo uknjiži na zemljište, a zatim ćemo ići na izvlaštenje. Nakon toga bi se Općina uz određenu naknadu Hrvatskim šumama ponovno mogla uknjižiti na zemljište te njime raspolagati. Općini je, dakle, u planu prodati te građevinske čestice. Osim što bismo tim novcem namirili vlasnike terena koje ćemo koristiti za projekte koje sam naveo, dijelom novca bi se odštetile Hrvatske šume, a dio bi se iskoristio i za kupnju kamiona za komunalni otpad, kazao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.
Inače, DPU-om je u zoni Glavičine JUG predviđena izgradnja osam stambenih zgrada tipa A. Riječ je o stambenim objektima koje mogu imati najviše tri stana, a najveća površina svih nadzemnih etaža može biti 300 metara četvornih.