Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izleti na vrhove Crnopac, Kremen i Lisac

25.10.2011. 22:00
Izleti na vrhove Crnopac, Kremen i Lisac


Planinarsko  društvo Crnopac iz Gračaca  registrirano je u lipnju ove  godine i trenutačno ima  četrdesetak aktivnih članova koji vikendima organiziraju izlete na okolne velebitske vrhove. Proteklih vikenda dvadesetak članova  ispelo je vrhove Kremen, Crnopac i Lisac. Cilj osnivanja  društva je očuvanje prirodnih ljepota, skrb o planinarskim objektima, ali i  afirmacija mladih u Gračacu  o čemu nam je više rekao  predsjednik društva Josip  Frketić.
– Proteklih vikenda organizirali smo jednodnevne  izlete na vrhove Kremen,  Crnopac i Lisac. Na svakom  izletu bilo je po dvadesetak  članova raznih uzrasta, od  djece do umirovljenika. U  društvu je pedesetak članova, od čega je četrdesetak  aktivno, a svakoga dana javljaju nam se novi zainteresirani, tako da pretpostavljam da ćemo već od proljeća imati puno veći broj  članova. Trenutačno smo  angažirani u traženju mjesta  na kojemu ćemo se sastajati,  govori Frketić.
U blizini Gračaca nalaze  se brojni speleološki objekti  od kojih su najpoznatije Cerovačke špilje i jama Kita  Gaćešina, kao i brojni planinski vrhovi koji posjetitelje ostavljaju bez daha. Josip Frketić radi kao nadzornik u Parku prirode Velebit,  a kako na poslu susreće brojne planinare, došao je na  ideju osnivanja društva u  Gračacu te im je planu uskoro organizirati radionice  na kojima će mlađe članove  obučavati o speleologiji i alpinizmu.
– Kada nađemo mjesto na  kojemu ćemo se sastajati, u  planu nam je i održavanje  radionica za obuku članova.  Trenutačno su naša tri člana  na edukaciji za vodiče koja  se održava u Gospiću, a  njihovu obuku u potpunosti  je pokrio UNHCR. Otvoreni  smo za suradnju s drugim  društvima i s obzirom na to  da smo i mi članovi Hrvatskog planinarskog saveza, mislim da će do nje ubrzo  i doći, kaže Frketić.
Iako su za službene prostorije imali u planu obnoviti stari planinarski dom  Gojtan, koji je uništen u II.  svjetskom ratu, od toga se  odustalo.
– Pronašli smo temelje, ali  veliki problem nam je što se  nalazi preko pruge i mjesto  nije prikladno za dom. U  budućnosti bismo ga mogli  obnoviti, ali samo da bude  kao sklonište, kazao je Frketić.
Uskoro imaju u planu organiziranje ručka u prirodi  na kojemu će okupiti članstvo i dogovoriti daljnje planove.