Izleti na vrhove Crnopac, Kremen i Lisac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
planinari
Cilj osnivanja društva je skrb o planinarskim objektima i afirmacija mladih u Gračacu

Planinarsko  društvo Crnopac iz Gračaca  registrirano je u lipnju ove  godine i trenutačno ima  četrdesetak aktivnih članova koji vikendima organiziraju izlete na okolne velebitske vrhove. Proteklih vikenda dvadesetak članova  ispelo je vrhove Kremen, Crnopac i Lisac. Cilj osnivanja  društva je očuvanje prirodnih ljepota, skrb o planinarskim objektima, ali i  afirmacija mladih u Gračacu  o čemu nam je više rekao  predsjednik društva Josip  Frketić.

- Proteklih vikenda organizirali smo jednodnevne  izlete na vrhove Kremen,  Crnopac i Lisac. Na svakom  izletu bilo je po dvadesetak  članova raznih uzrasta, od  djece do umirovljenika. U  društvu je pedesetak članova, od čega je četrdesetak  aktivno, a svakoga dana javljaju nam se novi zainteresirani, tako da pretpostavljam da ćemo već od proljeća imati puno veći broj  članova. Trenutačno smo  angažirani u traženju mjesta  na kojemu ćemo se sastajati,  govori Frketić.

U blizini Gračaca nalaze  se brojni speleološki objekti  od kojih su najpoznatije Cerovačke špilje i jama Kita  Gaćešina, kao i brojni planinski vrhovi koji posjetitelje ostavljaju bez daha. Josip Frketić radi kao nadzornik u Parku prirode Velebit,  a kako na poslu susreće brojne planinare, došao je na  ideju osnivanja društva u  Gračacu te im je planu uskoro organizirati radionice  na kojima će mlađe članove  obučavati o speleologiji i alpinizmu.

- Kada nađemo mjesto na  kojemu ćemo se sastajati, u  planu nam je i održavanje  radionica za obuku članova.  Trenutačno su naša tri člana  na edukaciji za vodiče koja  se održava u Gospiću, a  njihovu obuku u potpunosti  je pokrio UNHCR. Otvoreni  smo za suradnju s drugim  društvima i s obzirom na to  da smo i mi članovi Hrvatskog planinarskog saveza, mislim da će do nje ubrzo  i doći, kaže Frketić.

Iako su za službene prostorije imali u planu obnoviti stari planinarski dom  Gojtan, koji je uništen u II.  svjetskom ratu, od toga se  odustalo.

- Pronašli smo temelje, ali  veliki problem nam je što se  nalazi preko pruge i mjesto  nije prikladno za dom. U  budućnosti bismo ga mogli  obnoviti, ali samo da bude  kao sklonište, kazao je Frketić.

Uskoro imaju u planu organiziranje ručka u prirodi  na kojemu će okupiti članstvo i dogovoriti daljnje planove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno