Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MUP ni ove godine nije uspio izračunati plaće

25.10.2011. 22:00
MUP ni ove godine nije uspio  izračunati plaće


Da bi se osigurala sredstva za isplatu plaća u MUP-u, opet su, kao i prošle godine stradala sredstva za nabavu policijske opreme koja su smanjena za čak 26 posto


Državni proračun doživio je, dva mjeseca prije kraja godine, i to bez rebalansa, nove promjene teške 1,5 milijarda kuna. Prebacivao se novac unutar ministarstava, sa stavke na stavku, a Vlada je, pohvalila se premijerka Jadranka Kosor na jučerašnjoj sjednici, u tim preraspodjelama uspjela čak i smanjiti državnu potrošnju za oko 254 milijuna kuna, dok je za  preostalih 1,32 milijarde kuna samo promijenjena namjena za koju će se utrošiti. 
Ponovljena greška
Premijerka se hvalila kako njezina Vlada zna štedjeti i da joj za teške odluke ne treba nitko izvan Hrvatske kako bi propisao što nam je činiti, za razliku od SDP-a koji bi taj posao prebacio na MMF. Isticala je Kosor i kako se štedjelo na intelektualnim uslugama, materijalnim troškovima, uredskom materijalu i informatičkoj opremi, a sve kako bi se ispoštovao zakon o fiskalnoj odgovornosti u kojem je jasno rečeno da nema povećanja proračunskih troškova.
No, koliko god Vlada pokušavala biti disciplinirana i ove joj se, kao i prošle godine, dogodila ista stvar: nije na početku godine, ali ni u preraspodijeli prije nekoliko mjeseci uspjela izračunati koliko joj treba za plaće u MUP-u. Tako je ponovno, kao i lani, Vlada pred kraj godine povećala sredstva za isplatu plaća u MUP-u i to ovaj put za oko 110 milijuna kuna. Lani je Vlada izdatke za plaće povećala za oko 120 milijuna kuna, ali ni ove godine u MUP-u nisu uspjeli biti točniji u procjeni iako, s obzirom na to da nije bilo povećanja plaća, a vrijedila je i zabrana povećanja broja zaposlenih, taj posao nije trebao biti težak. Na kraju Vlada je troškove plaća u MUP-u povećala za više od sto milijuna kuna i oni će na kraju ove godine iznositi 1,9 milijarda kuna.
Da bi se osigurala sredstva  za isplatu plaća u MUP-u, opet su, kao i prošle godine stradala sredstva za nabavu policijske opreme koja su smanjena za 35 milijuna kuna, odnosno za čak 26 posto.
Više za dječji doplatak
Vlada je u potpunosti srezala i sredstva za održavanje referenduma koja su pala sa 50 na jedan milijun kuna iz čega je jasno da osim referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju u ovoj godini neće biti ni sindikalnog referenduma na kojem su se građani trebali izjasniti o tome jesu li za ublažavanje uvjeta kad se prikupljaju potpisi kojima građani traže raspisivanje referenduma.
Vlada je za 130 milijuna kuna smanjila i potrebna sredstva za isplatu mirovina, a najveće su uštede na stavci mirovina za pripadnike NOB-a, političke zatvorenike, dok rastu izdaci za mirovine u MUP-u i za saborske mirovine. S druge strane za 51 milijun kuna povećan je iznos koji će se potrošiti na doplatak za djecu.


Novac radnicima Đakovštine




Vlada je jučer u svoju službenu odluku pretvorila obećanje premijerke Jadranake Kosor dano radnicima Đakovštine i odobrila je 27,9 milijuna kuna  s proračunske zalihe kako bi se namirila potraživanja tih radnika koja nije moguće isplatiti iz stečajne mase. Država će preuzeti potraživanja radnika i ona će tako na Trgovačkom sudu zauzeti položaj “radnika stečajnih vjerovnika” i utjerivat će spomenuti iznos. Premijerka Jadranaka Kosor objasnila je da država tako pomaže onima koji nisu krivi za položaj u kojem su se našli, a odlučeno je da Vlada neće isplatiti potraživanja od 1,15 milijuna kuna kojeg imaju članovi uprave Đakovštine.
Vlada je isplatom radničkih potraživanja u stečaju napravila opasan presedan, jer je “zagrabila” u sredstva proračunske zalihe koja se koriste, kako kaže  Zakon o proračunu, za ” nepredviđene namjene, za koje u proračunu nisu osigurana sredstva, ili za namjene za koje se tijekom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju proračuna nije bilo moguće predvidjeti”.Uz to se ta se sredstva prvenstveno koriste za “rashode nastale pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća ili izvanrednih događaja i ostalih nepredvidivih nesreća”. No, u zakonu je ostavljena i odrdeba da se mogu koristiti i za “druge nepredviđene rashode tijekom godine”, što je Vlada iskoristila da umiri radnike Đakovštine. Time je,  priznaju to i neki naši sugovornici iz Vlade stvorila opasan presedan jer sada svi radnici kojima poslodavca ili stečajni dužnik nisu isplatili sva potraživanja mogu tražiti isplatu iz sredstva zalihe. Uz to razvlačenjem odredbe o nepredviđenim rashodima, koji bi prema zakonu morali biti nepredviđeni proračunski rashodi, dakle oni koji se i inače isplaćuju iz proračuna, Vlada je opasno ugrozila i samo poštivanje zakona o izvršenju proračuna, slaže se nekoliko financijskih stručnjaka s kojima smo razgovarali.


Sever: HDZ-u ne vjerovati


– Ako “referendum o referendumu” ne bude organiziran u skladu s obećanjem predsjednice Vlade onda je to izričito jasna poruka predsjednice Vlade i predsjednice HDZ-a o tome kako drži do svoje riječi. To će značiti da je izmanipulirala sindikate i javnost. To je i jasna poruka da joj se ne može vjerovati – komentirao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i trenutni sindikalni koordinator činjenicu da s obzirom na preraspodjelu proračuna sindikalnog referenduma neće biti. (G. Ga.)