Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ne želimo u ovo miješati politiku!

25.10.2011. 22:00
Ne želimo u ovo miješati politiku!


U Zadru je u zakupu 250 poslovnih prostora ukupne površine 14.250 metara četvornih. Polovine tih poslovnih prostora ukupne površine 5.380 metara četvornih u zakupu je obrtnika. Kad se u obzir uzme da neki kvadrati poslovnih prostora dostižu mjesečnu zakupninu od čak 76 eura, jasno je da se Grad tih prostora neće tek tako odreći


Konačno, nakon  više od 20 godina čekanja,  Hrvatski sabor je 21. listopada donio zakon o zakupu i  kupoprodaji poslovnih prostora.
– Za nas obrtnike, koji  ćemo napokon dobiti mogućnost da postanemo vlasnici prostora u kojima neki  od nas rade i preko 50 godina, ovo je veoma važan  događaj. Novi zakon omogućuje nam širenje djelatnosti, a time i zapošljavanje  većeg broja ljudi, istaknuo je  u uvodu jučer održane konferencije za medije Stipe  Knežević, potpredsjednik  Hrvatske obrtničke komore i  predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.
Masne zakupnine
Knežević je napomenuo da  je nakon donošenja Zakona  o zabrani i sprečavanju neregistrirane djelatnosti u lipnju, ovo druga zakonska inicijativa tijekom 2011. godine  prihvaćena na prijedlog  HOK-a, a kojom će se poboljšati status i uvjeti poslovanja hrvatskih obrtnika.
– Pred nama je velika borba  s lokalnom samoupravom  koja se neće lako odreći poslovnih prostora s velikom  zakupninom. Važno je sad  postići da naši obrtnici pri  ostvarenju dugoočekivane  kupnje prostora ne zapnu na  administrativnu prepreku  nekog gradskog, općinskog  ili županijskog vijeća, rekao  je Knežević.
Nadovezao se Mladen  Malta, predsjednik  Udruženja obrtnika Zadar,  napomenuvši da spomenuti  zakon jedinice lokalne samouprave obvezuje da u roku od 90 dana od stupanja  istog na snagu donesu akte o  kupoprodaji poslovnih prostora u njihovom vlasništvu.
U Zadru je u zakupu 250  poslovnih prostora ukupne  površine 14.250 metara četvornih. Polovina tih poslovnih prostora ukupne površine 5.380 metara četvornih u zakupu je obrtnika.  Kad se u obzir uzme da neki  kvadrati poslovnih prostora  dostižu mjesečnu zakupninu  od čak 76 eura, jasno je da se  Grad tih prostora neće tek  tako odreći.
Nedavno je tako i gradonačelnik Zvonimir Vrančić  izjavio da Grad neće prodavati svoje poslovne prostore.
Izbjeći zlouporabu zakona
– To je prijedlog koji gradonačelnik može poslati  Gradskom vijeću na usvajanje. No mi ćemo svakako  vršiti pritisak na lokalnu samoupravu da se obrtnicima  omogući kupnja prostora u  kojima rade godinama, pa i  desetljećima i u koje su već  dosta uložili. Rata kredita sigurno neće biti veća od mjesečnog zakupa koji plaćaju  za prostor koji nije njihov.  Pri donošenju akata vjerojatno će naše pravne službe  surađivati s pravnim službama Gradske uprave, rekao je  Knežević. Na upit hoće li  zakon lokalne samouprave  obvezati na prodaju svih poslovnih prostora, Knežević je  rekao da za sada gradovi i  općine nisu dužni prodati  baš sve prostore te da će se  vjerojatno raditi liste prostora koji će ići u prodaju. No  ulaskom u EU, dodao je, najvjerojatnije će u kupoprodaju ići svi poslovni prostori u  vlasništvu lokalnih samouprava.
– Važno je samo da ne dođe  do zlouporabe zakona. Ne  želimo u ovo miješati politiku, odnosno želimo spriječiti da neki na račun političkih veza u lokalnim samoupravama do prostora  dođu bez truda i muke, čulo  se na press konferenciji u  Obrtničkoj komori Zadarske  županije.
Stipe Knežević i Mladen  Malta procjenjuju da bi se,  ako bi se dala mogućnost otplate prostora na 20 godina,  najvjerojatnije svi zadarski  obrtnici u zakupu odlučili na  kupnju poslovnih prostora.
Da bi mogao otkupiti prostor u kojemu radi, obrtnik  mora biti u zakupu najmanje  pet godina te ne smije biti  dužan ni lokalnoj samoupravi niti svojim djelatnicima.  Također, pravo na kupnju  imaju i obrtnici koji su u  zakupu manje od pet godina  ako su obrt naslijedili od roditelja koji je prethodno u  zakupu bio najmanje obveznih pet godina.
Zanimljivo je spomenuti  da zakon nalaže i da obrtnik  prostor koji kupuje treba koristiti minimalno sljedećih  deset godina.