Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obrtnici došli u priliku biti “svoji na svome”

25.10.2011. 22:00
Obrtnici došli u priliku biti “svoji na svome”


Nakon desetljeća čekanja kroz socijalizam, i niza pokušaja legalizacije otkupa dugogodišnje zakupljenih poslovnih prostora kroz posljednjih 20-ak godina, obrtnici će moći otkupiti prostore u vlasništvu gradova, općina ili države koje dugotrajno koriste


Hrvatska obrtnička komora pozdravila je isti dan po usvajanju novi Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji je Hrvatski sabor konačno usvojio.
– To je rezultat dugogodišnjeg nastojanja Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Grada Zagreba da se obrtnicima i poduzetnicima, koji su u dugogodišnjem zakupu, omogući otkup poslovnih prostora.
– Posebno smo zadovoljni što su Vlada RH i Hrvatski sabor prihvatili naš amandman, kojim se omogućava obročna otplata poslovnog prostora, uz rok otplate do 20 godina po kamatnoj stopi od 4 posto godišnje – istaknuo je tom prigodom Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), izrazivši pritom zahvalnost Vladi RH i saborskim odborima za zakonodavstvo, pravosuđe te za razvoj i obnovu, koji su također podržali amandman HOK-a.
Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora omogućit će se dosadašnjim zakupcima, pored kupnje poslovnog prostora u vlasništvu države, i otkup poslovnog prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i Grada Zagreba i to bez natječaja. Time su dakle, i zadarski obrtnici, neki koji su u ovakve prostore ušli u ruševinama nakon 2. svjetskog rata, dobili priliku konačno preuzeti prostore kojima desetljeće upravljaju.
Novim Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora bit će riješen jedan od egzistencijalnih problema brojnih obrtnika koji posluju u unajmljenim gradskim i državnim prostorima širom Hrvatske. Nakon donošenja Zakona o zabrani i sprečavanju neregistrirane djelatnosti u lipnju ove godine, ovo je druga vrlo važna zakonska inicijativa, koja je na prijedlog Hrvatske obrtničke komore ove godine prihvaćena u Vladi RH i Hrvatskom saboru, a kojom će se poboljšati status i uvjeti poslovanja hrvatskih obrtnika. Kada govorimo o dugoročnijim i strateškim rješenjima u interesu obrtnika kako nam kaže Stipe Knežević, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, ključnim drže daljnu borbu za izjednačavanje obrtnike i trgovačkih društava u smislu odgovornosti. Naime, sadašnjim našim rješenjima obrtnici odgovaraju za posao cjelokupnom svojom imovinom, dakle i obiteljskom, pa i onom naslijeđenom. Trgovačka društva odgovaraju samo imovinom unesenom u kapital društva. Obrtnici traže slično rješenje za sebe.


Stipe Knežević: Obrtnici su se desetljećima borili za ovo rješenje




– Iznimno je zadovoljstvo da je “bolje ikad nego nikad” ovaj problem konačno riješen. Znate da su obrtnici, gotovo od kada postojimo, nastojali da do ovog dođe i da se nekoliko puta činilo da smo pred rješenjem. Sada je to konačno riješeno. Imamo kolega koji su, vjerovali ili ne, 50 godina u prostorima, kolega kojima su djeca već druga generacija obrtnika, gotovo da se sprema i treća, a da čekaju na to. Sretno smo što je ustrajnost ipak dovela do toga da mogu otkupiti vlastite prostore jer nakon 30 ili 40 godina ulaganja i sami znate kakva je vrijednost uloženog u odnosu na početno stanje, kazao nam je predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije i potpredsjednik HOK-a Stipe Knežević.