Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priznanja onima koji darujući krv – daruju život

25.10.2011. 22:00
Priznanja onima koji darujući krv  – daruju život


Danas je među nama njih 32 koji su krv dali najmanje 35 puta i treba znati da su sve to brojke kojima se možemo samo klanjati. Čestitam vam od srca svima. Želim vam dobro zdravlje i još puno darivanja krvi – dara posebne vrijednosti, istaknuo je Nadislav Pedić


U povodu Dana  dobrovoljnih davatelja krvi  jučer je u Velikoj vijećnici  Doma Županije upriličen  tradicionalni svečani prijem davatelja krvi. Ovogodišnjim laureatima, kojih  je ukupno 32, uručena su  priznanja i to za 35, 50, 55,  75 i 100 darivanja krvi. Uz  župana Stipu Zrilića i predstavnike Zadarske županije  jučerašnjoj su svečanosti  nazočili i Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, Nadislav  Pedić, predsjednik Društva  Crvenog križa Zadarske  županije, Boris Dželalija,  predsjednik Gradskog  društva Crvenog križa Zadar, Bore Galac, ravnatelj  Društva Crvenog križa Zadarske županije i Marijana  Nadinić s Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar.
– Ljudski život i zdravlje  ugrožavaju bolesti i ozljede,  a darovana krv jedini je  lijek. Zato najiskrenije pozdravljam vas davatelje, jer, s  obzirom na to da spašava  život i produžuje vijek, darovana krv je najljepši dar,  kazao je Pedić, istaknuvši  kako, nažalost, danas tek  četiri posto ljudi u Hrvatskoj daruje krv zbog  čega je posebne zahvale  uputio onima koji to iz  godine u godinu neumorno  rade.
– Danas je među nama  njih 32 koji su krv dali  najmanje 35 puta i treba  znati da su sve to brojke  kojima se možemo samo  klanjati. Čestitam vam od  srca svima. Želim vam dobro zdravlje i još puno darivanja krvi – dara posebne  vrijednosti, istaknuo je Pedić, nakon kojeg se okupljenima obratio Dražen  Grgurović.
– Vi darujete dar koji ne  može proizvesti niti jedna  farmaceutska kuća, vi darujete život. Zato spadate u  rijetku skupinu u društvu  koja zaslužuje brojne prednosti, a koje vi jako malo  koristite, istaknuo je Grgurović.
Uime svih građana, kao i  svih onih kojima su pomogli laureatima je zahvalio i župan Zrilić, naglasivši kako, cijeneći  njihovu humanost, Zadarska županija konstantno  pomaže Gradsko društvo  Crvenog križa Zadar, pa im  je tako u ovoj godini uplatila 230 tisuća kuna.


Dobitnici priznanja




Za 35 darivanja priznanje su dobile: Stanka Diklić, Mirjana Dominis, Ljiljana Horvat, Milica Kvas, Blanka Rančić, Marijana-Marcela Šimunić, Marija Uhoda i Zorka.
Za 50 darivanja priznanja su dobili: Robertino Dražević, Mate Gvardiol, Joso Frančeskini, Nenad Ivčević, Mladen Kudelić, Alan Medić, Zvonko Mijić, Nikola Parić, Role Parić, Vjekoslav Rušev, Tugomir Sabolić, Franjo Travaš, Vojko Ušalj, Michael Vernik i darko Žuvić.
Za 55 darivanja priznanje je dobila Danica Popović.
Za 75 darivanja priznanje su dobili: Andrija Horvat, Stevan Atanasovski, Žarko Bačić, Mile Nadinić, Davor Perinić, Jakov Sorić i Nenad Vlakić.
Za stoto darivanje priznanje je dobio Branko Kolanović.


Branko Kolanović – jubilarni darivatelj


Laureatima je potom redom priznanja uručio Bore Galac, naglasivši najprije kako 35 darivanja za žene ima jednaku vrijednost kao 50 darivanja za muškarce, dok se 55 darivanja žena broji kao 75 darivanja muškaraca, odnosno 75 darivanja žena jednako je kao 100 darivanja muškaraca.
Posebnim je priznanjem i zahvalama nagrađen ovogodišnji jubilarni darivatelj, koji je dobio priznanje za 100 darivanja i to Branko Kolanović, referent Gradskog društva Crvenog križa Zadar.