Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radnim subotama na liste čekanja

25.10.2011. 22:00
Radnim subotama na liste čekanja


U KBC-u Zagreb planiraju liste čekanja na operaciju očne mrene, te ugradnju endoproteze kuka i koljena, skratiti za oko 200 pacijenata mjesečno


Samo u tri hrvatske bolnice, riječkom i zagrebačkom KBC-u te KBC-u Sestara milosrdnica, blic-akcija skraćenja lista čekanja u koju je ministar zdravstva Darko Milinović uložio 20 milijuna kuna ušteđenih na bolovanjima i jeftinijim lijekovima, rezultirat će tijekom studenog obradom oko 1.300 pacijenata više nego što bi ih došlo na red za pretrage i operacije putem redovnih lista čekanja.
U KBC Sestara milosrdnica to će se uglavnom postići uvođenjem radne subote, jer je druga smjena, po riječima ravnatelja Krešimira Rotima, u toj bolnici već iskorištena kao metoda smanjenja lista čekanja.
– Sada u Traumi uvodimo rad subotom u dogovoru s operacijskim timovima  radi dodatnih operacija ugradnje endoproteze kuka i koljena, a subotom će se obavljati i ultrazvuk abdomena i dojke, CT i MR snimanja, dopler karotida te gastroskopija i kolonoskopija – navodi Rotim.
U Traumatološkoj klinici će se tako subotom, koja je dosad bila neradni dan, obavljati po dvije operacije koljena i kuka, na što se danas u toj bolnici čeka i do 730 dana, odnosno i po dvije godine. Za operaciju očne mrene, na koju se u KBC Sestara milosrdnica čeka 150 dana, također se u dogovoru s operacijskim timovima uvodi druga smjena i rad subotom. Po procjenama bolničke uprave, do kraja mjeseca operirat će se 30 bolesnika s očnom mrenom više nego inače, a u studenog na red za operaciju doći će 20 pacijenata tjedno više nego danas. Broj pacijenata obrađenih na ultrazvuku abdomena i dojke, CT-a i MR-a te doplera karotida, povećat  će se za 60-tak mjesečno, što znači da će se na ove pretrage čekati bitno kraće nego dosad.
U KBC-u Zagreb planiraju liste čekanja na operaciju očne mrene, te ugradnju endoproteze kuka i koljena, skratiti za oko 200 pacijenata mjesečno. S mjesečnim limitom većim za 700.000 kuna udvostručit će broj operacija očne mrene, sa 160 na 320 mjesečno, a broj operacija kuka i koljena povećat će za 20-tak zahvata mjesečno, navodi Boris Harcet, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb. Magnetska rezonanca, koja već radi u dvije smjene i mjesečno obavi 600 postupaka, moći će uvođenjem radne subote primiti 40 pacijenata mjesečno više.
Liste čekanja na pretrage i zahvate na koje pacijenti čekaju najdulje u državi, KBC Rijeka će u sljedećih mjesec dana skratiti za najmanje 50 posto, najavljuje ravnatelj riječkog KBC-a Herman Haller. Riječka će bolnica skratiti liste čekanja za operaciju mrene, ultrazvuk srca i dojke te magnetsku rezonancu. Novim tempom rada mrenu će dodatno operirati 80-tak pacijenata mjesečno, odnosno 200 umjesto dosadašnjih 120 pacijenata, na ultrazvuk srca koji se u Rijeci čeka 269 dana mjesečno će dolaziti stotinjak pacijenata više, a na magnetsku rezonancu, koja se čeka po sedam mjeseci, tijekom studenog doći će oko 300 pacijenata iznad plana. Po najavi uprave, trebao bi se prepoloviti i broj pacijentica koje čekaju na ultrazvuk dojke. Dodatni će novac, kažu u bolnicama, biti utrošen na plaćanje prekovremenih sati i rada subotom liječnicima i ostalom osoblju, te na potrošni materijal.