Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Red Danice hrvatske za 100 darivanja krvi

25.10.2011. 22:00
Red Danice hrvatske za 100  darivanja krvi


U povodu Dana darivatelja krvi predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jučer je  na svečanosti održanoj u hotelu “Antunović” u  Zagrebu, za jubilarnih 100 darivanja krvi 56-godišnjeg Borisa Škaru i 54-godišnjeg Andriju Horvata iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar,  odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost.
Pored dvojice velikih humanitaraca, Zadranina  Borisa Škare iz Škabrnje i Viranina Andrije Horvata iz Zagreba, koji su krv dosad darovali nevjerojatnih 100 puta, predsjednik Josipović je za  100 puta i 75 puta darovanu krv u 2010. godini  odlikovao još 143 darivatelja krvi iz svih krajeva  Hrvatske. Odlikovanja je dobilo 136 muškaraca za  100 puta te devet žena za 75 puta darovanu krv.
– Izuzetna mi je čast što vam se u ime Republike  Hrvatske mogu odužiti za vašu spremnost da date  krv i tako pomognete drugima. Još jednom zahvaljujem na vašoj dobroti i ljubavi za druge, rekao  je predsjednik Josipović.
Predsjedniku je uime 145 odlikovanih darivatelja  zahvalila Vesna Pelin iz Zagreba, koja je u proteklih 35 godina krv darovala 79 puta.
Hrvatski Crveni križ je u sveukupno 110 gradskih  i općinskih organizacija protekle godine prikupio  177.608 doza krvi, što su četiri doze krvi na 100  stanovnika. Najuspješnije je bilo društvo Crvenog  križa iz Topuskog s 12 doza krvi na 100 stanovnika, slijede Krapina s 9,9 doza, Koprivnica i  Čabar s 8,8 te Našice s 8,5 doza na 100 stanovnika. Lani je zabilježeno sedam posto novih  darivatelja.
Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina i to  muškarci svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri.  Darivanje krvi, ističu u HCK, ne može biti štetno  za zdravlje jer zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (pet litara). Davanjem krvi  ujedno se kontrolira zdravlje jer davatelji prolaze  liječnički pregled, utvrđuje im se razina željeza u  krvi te se krv testira na AIDS, hepatitis i sifilis.
Hrvatske bolnice za normalno odvijanje operativnih programa trebaju na dan između 550 i 600 doza  krvi, koje se prikupe zahvaljujući odazivu darivatelja na akcije prikupljanja krvi te onima koji  samoinicijativno dolaze u transfuzijske jedinice i  darujući krv spašavaju ljudske živote. Darivatelji  krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje pa je  Dan darivatelja krvi zapravo prigoda da im se zahvali za njihovu plemenitu i humanitarnu aktivnost.