Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bandić: Četnici su blokirali gradove zadnji put

Autor: Ladislav Tomičić

25.10.2012. 22:00
Bandić: Četnici su blokirali gradove zadnji put


Bandića je »raspalio« predsjednik Skupštine Bernardić, opaskom da grad nije učinio ništa da spriječi klizanje u blokadu. SDP-ov klub zatražio je stanku pa potom i ispriku od Bandića, no nije je dobio


Komentirajući izbjegnutu blokadu gradskog računa od strane ministarstva financija gradonačelnik Milan Bandić jučer je s govornice Gradske skupštine poručio svojoj bivšoj stranci: »Znate li tko je zadnji put blokirao hrvatske gradove? Četnici su blokirali gradove zadnji put. Zadaća je centralne vlasti, i kad bi bilo točno da smo dužni, omogućiti da Grad Zagreb funkcionira. Znam da je ovo neugodno za uši«. Ova neugodna Bandićeva paralela odnosila se, dakako, na rješenje ministarstva financija koje je u izgled stavljalo blokadu zagrebačkog računa, odnosno glavnom gradu nalagalo da u državni proračun uplati 337,6 milijuna kuna na ime povrata sredstava decentraliziranih funkcija. 
Čije su pare?
– Mi ne da ne činimo ništa protuzakonito, nego ćemo od države tražiti da nam vrati 209 milijuna kuna koje smo uplatili. Zašto nas Ministarstvo nije blokiralo ako je u pravu. Vi ste donijeli zaključak da gradska uprava vrati novac u državni proračun. Ja vas pitam za koga vi radite? Tko je vas izabrao? Tko vas je izabrao da donosite zaključak da vratimo pare državi, a da niste provjerili jesmo li u pravu? Radite li za Grad ili za državu? Moja zadaća je da se do zadnjeg borim da se novac vrati, a uvjeravam vas da ćemo na banderi na kraju napisati viktorija, grmio je sa skupštinske govornice Bandić.
Nakon ovog istupa SDP-ov klub zatražio je stanku pa potom i ispriku od gradonačelnika. Ispriku SDP-ovci nisu dobili.
Bandića je, inače, »raspalio« predsjednik Skupštine Davor Bernardić, koji je nastupio prije njega. Okidač za usporedbu državne vlasti s »četnicima« bila je Bernardićeva rečenica: »Svjedoci smo da se nagomilao dug o kojem se nije izvještavalo javnost, odnosno nije se propitivalo što treba napraviti. Grad se doveo u situaciju da je račun bio pred blokadom«.
Predizborna groznica
Prvih par sati u Skupštini proteklo je kao da se nalazimo usred predizborne kampanje. Prepoznao je to zastupnik Jurica Meić, koji je apelirao: »Nemojte da padamo u predizbornu groznicu, da svako izlaganje pretvaramo u predizborni nastup. Niti jedno tijelo ne može izdržati sedmomjesečnu groznicu.« Zatim je Meić prezentirao materijal kojim je kanio dokazati da Grad troši novac mimo odluka Skupštine. Na samom startu zasjedanja, pak, Meić je od Bandića tražio izvješće o zamjenama zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu i uhićenja Rudolfa Krpine. Bandić je poslovično odgovorio: »Neka institucije rade svoj posao.«
Da Skupština ne bi protekla u znaku obračuna većinskog SDP-a sa svojim bivšim predsjednikom pomogli su zastupnici HDZ-a. Oni su i Bandića i SDP gurnuli u isti koš. Stradao je predsjednik Skupštine Davor Bernardić. HDZ-ova zastupnica Božica Šolić mu je poručila: »Ne može Bernardić oprati ruke od stanja u Zagrebu kao Poncije Pilat, kao da je jučer došao u SDP«. Njezina kolegica Danira Bilić je rekla: »Bernardić i SDP sudionici su i onog dobrog i onog lošeg što imamo danas u Zagrebu«.
Nakon kratkog HDZ-ovog intermezza, obračuna Milana Bandića i SDP-a se nastavio. Zastupnici su odbili izvješće o gradonačelnikovom šestomjesečnom radu, a okršaj se zaoštrio na pitanju prodaje stanova. Bandić je branio svoj princip koji mu ne dozvoljava da izbaci niti jednog od ljudi koji su ilegalno uselili u gradske stanove, a SDP-ovi zastupnici inzistirali su na zakonitosti. Gradonačelnik je upozoravao da je riječ o sirotinji, braniteljima i nevoljnicima, SDP je tvrdio da Bandić potiče nasilno useljavanje u stanove. Rasprava je nastavljena i nakon zaključenja našeg izvještaja, a cijeli tijek Skupštine mogao bi se sažeti u nekoliko riječi: »Bandić – sam protiv svih.« Ova praksa će potrajati sve do lokalnih izbora.