Ekološki nadzor nije zaustavljanje razvoja

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Radionica u Kolovarama održana je unutar projekta COAST Ujedinjenih naroda za razvoj u suradnji s Ministarstvom i Zavodom za zaštitu prirode

Natura 2000 nije zaustavljanje razvoja, poručeno je jučer s četvrte radionice za jačanje nadzorne službe za rad u ekološkoj mreži Dalmacije održanoj u organizaciji UNDP-a u hotelu Kolovare.

Ekomreža u EU

Istaknuta je i ekonomska strana ovog projekta, jer „ljudi najviše i najbolje reagiraju na govor novca i to daleko prije dopre do onih koji bi to trebali čuti", kazala je Katica Bezuh, viša inspektorica zaštite okoliša i prirode.

Pa kad je tako, onda navedimo i prednosti ekosustava. Ekosustav svojim stanovnicima nudi besplatnu uslugu pročišćavanja otpadnih voda, zatim besplatnu uslugu pročišćavanja zraka, a doprinosi i agrokulturi.

- To je sve ono što ne primjećujemo dok to ne izgubimo, naglasila je Bezuh.

Aljoša Duplić, voditelj Odsjeka za introdukciju i reintrodukciju, osvrnuo se i na veličinu Nacionalne ekološke mreže u Hrvatskoj, a koja obuhvaća 47 posto kopna i 39 posto mora.

- Položaj republike Hrvatske je takav da imamo tri biogeografske regije, a većina zemalja ima jednu do dvije. Imamo izuzetno velik broj endema i to je glavni razlog zašto se radi o tako velikoj površini, istaknuo je Duplić, nastavljajući dalje s rezultatima projekta Natura 2000 u Europskoj uniji. Povećan je napor da se održi bioraznolikost koja se pritom i bolje upoznala, povećan je broj istraživanja vrsta i staništa te podignuta svijest javnosti.

Radionica u Kolovarama održala se unutar projekta COAST Ujedinjenih naroda za razvoj u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Državnim zavodom za zaštitu prirode s ciljem poboljšanja rada nadzornih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u ekološkoj mreži na području Dalmacije.

Uz već spomenuto, nadzornici su jučer bili upoznati s novostima koje će po pitanju njihovih ovlasti i obveza u ekološkoj mreži donijeti pristupanje Hrvatske u EU, proglašavanje europske ekološke mreže Natura 2000 i donošenje novog Zakona o zaštiti prirode.

Teorijska i terenska edukacija

Pojašnjena im je i njihova uloga u monitoringu očuvanosti vrsta i staništa na području ekološke mreže te negativan utjecaj stranih invazivnih biljnih i životinjskih vrsta na ekološku mrežu kao i na cjelokupnu bioraznolikost.

Nakon teoretskog dijela u hotelu Kolovare za jučer je bio predviđen i terenski dio edukacije koji je obuhvaćao obilazak odabranih lokacija ekološke mreže u Zadarskoj županiji, Ninsku lagunu te rubni dio Parka prirode Vransko jezero gdje su nadzornici imali priliku naučiti i prepoznati koje vrste zahvaća, upoznati radnje i aktivnosti koje mogu imati negativne posljedice na ciljeve očuvanja ekološke mreže te kako u takvim slučajevima trebaju postupati, odnosno koje zakonske mjere primijeniti.

Radionica u Zadarskoj županiji koja ima oko 65 posto površine pod nacionalnom ekološkom mrežom nastavak je edukacija za nadzornike u javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima prirode započetih prošle godine. Prethodne radionice koje su obuhvatile tri dalmatinske županije (Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska) s različitim temama su aktualizirale pitanje zaštite, upravljanja i nadzora ekološke mreže u cilju pripreme nadzornih službi za nove zahtjevne zadatke i prepoznavanje njihove uloge u institucionalnoj mreži zaštite prirode.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno