Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Crnom će se moći graditi groblje tri puta veće od zadarskog

Autor: Siniša Klarica

25.10.2012. 22:00
U Crnom će se moći graditi groblje tri puta veće od zadarskog


Nagrađenim arhitektima iz Zagreba bit će ponuđena izrada detaljnog plana uređenja Novog gradskog groblja u Crnom


Ocjenjivački sud  Društva arhitekata Zadar donio  je odluku da se idejno rješenje za  Novo gradsko groblje Zadar zagrebačkih arhitekata Helene Paver Njirić i Darka Latina iz tvrtke  HPNJ ocijeni kao najbolji rad.  Tako je odredio ocjenivački sud u  sastavu: Pavle Marušić, kao  predsjednik ocjenjivačkog suda,  Matko Segarić, Sonja Jurković,  Vjeko Ivanišević, Hrvoje Grdović, i Mirna Petricioli kao zamjenski član. Prvonagrađenima  pripada nagrada u iznosu 45.000  kuna.
Drugu nagradu u netto iznosu  od 27.000 kuna dobio je za svoj  rad autorski tim Sveučilišta u  Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za arhitekturu, Zagreb u sastavu: Silvio Bašić,  Duje Dvornik,   Nives  Mlinar, Marinko Sladoljev i Darko Užarević.
 Treća nagrada u netto iznosu  od 18.000 kn ide FORVM d.o.o.,  Zadar i njegovom autorskom timu koji predvodi Ante Uglešić i  Marijana Rančić. Hortikulturno  rješenje napravila je Mirjana Vitlov, a 3D vizualizaciju Dinko  Uglešić.
Po riječima direktora Nasada  Hrvoja Grdovića, autorima prvonagrađenom radu bit će ponuđena izrada detaljnog plana  uređenja Novog gradskog groblja  koji će se prostirati na terenu  ukupne površine 33 ha.
Direktor Nasada kaže da to u  ovom trenutku nije isplativo.  Naime, po podacima Nasada, godišnje se u Zadru izvrši tek 10  kremacija, a čak ni krematorij u  Zagrebu, koji pokriva cijelu Hrvatsku, ne radi baš rentabilno.  Uglavnom, novo groblje trebalo  bi riješiti aktualnu nestašicu  ukopnih mjesta u Zadru. Podsjetimo se, Gradsko groblje Zadar prostire se na samo 11 ha.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU