Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjesto fra Nimca, u pritvoru prijateljica

Autor: Mario Matana

25.10.2012. 22:00
Umjesto fra Nimca, u pritvoru prijateljica

Foto: PIXSELL



Sud je fra Šimu Nimca pustio da se brani sa slobode, iako nitko ne zna gdje je »sklonio« 10 milijuna, no njegovu prijateljicu koja mu je navodno pomagala u transakciji, sutkinja je pospremila u istražni pritvor na mjesec dana


Nakon kraćeg boravka u Luganu u Švicarskoj Jasmina Bilonić, 41-godišnja prijateljica fra Šime Nimca završila je u istražnom zatvoru – policija je protiv nje nakon kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu zbog pomaganja u izvršenju kaznenog djela za koji se inače sumnjiči 34-godišnji fratar; da je Crkvu olakšao za 10 milijuna kuna od prodaje zemljišta u Baškoj Vodi.
Bilonićeva, inače djelatnica Splitske banke za VIP klijente u koje je spadao i fra Šime, sumnjiči se da je dio novca zadržala na svom osobnom računu u banci, nekih dva milijuna kuna, te ga dobrim dijelom potrošila za pokrivanje vlastitog duga. Tijekom ispitivanja na splitskom tužilaštvu nije iznosila obranu.
Paprena jamčevina
Hoće li Jasmina Bilonić i ostati u istražnom zatvoru tek će se odlučiti na Županijskom sudu u Splitu. Naime, istražna sutkinja kojoj je djelatnica banke dovedena zbog odluke o istražnom zatvoru odlučila je zatvoriti Bilonićku, iako je ova ponudila jamčevinu od 200 tisuća kuna. Toliko je valjda ostalo od ona dva milijuna. No, istražna ustkinja je odbila tu ponudu, postavivši iznos jamčevine na četiri milijuna! Ako se svota uplati, Jasmina Bilonić nastavak postupka pratit će na slobodi.
Na tu odluku se žalilo tužilaštvo, smatrajući da pomagačica fra Šime treba ostati u istražnom zatvoru kako ne bi ometala istragu, utjecala na svjedoke i eventualno mijenjala dokaznu dokumentaciju. Žalila se i obrana pa će na sudu o tome odlučiti u četvrtak popodne ili petak.
Suci su sada u nebranom grožđu: fra Šime Nimac kao glavni osumnjičeni, izvršitelj kaznenog djela, nije u zatvoru dok se njegova pomagačica, koja se dakle tereti za manje teško kazneno djelo, nalazi iza rešetaka!?
O, slatka slobodo
Fra Šime je naime prije koji dan došao na odluku o određivanju istražnog zatvora kod suca Stanka Grbavca koji ga je pustio na slobodu smatrajući da ne postoje uvjeti za pritvaranjem – nema opasnosti od bijega (jer je hrvatski državljanin), nema opasnosti od utjecaja na svjedoke,… Po žalbi, o kojoj je odlučivala sutkinja Ljiljana Stipišić, ipak su mu određene mjere opreza, mora predati putovnicu te se javljati jednom tjedno nadležnoj policijskoj postaji. Zanimljivo, upravo je sutkinja Stipišić u srijedu odlučila o istražnom zatvoru za Jasminu Bilonić.
U pitanju je nadaleko poznati slučaj fratra koji voli hedonistički stil života, o čemu su izvještavali i brojni strani mediji. Fra Šime je naime i prije prodaje zemljišta u Baškoj Vodi, dok je tamo bio župnik, vozio luksuzne automobile i nosio skupe satove i odijela. A od travnja ove godine situacija se samo popravila – za 1,3 milijuna eura prodao je crkveno zemljište od četrdesetak tisuća kvadrata, potom dobio premještaj iz župe, ali ne prije nego li je s računa predignuo cijeli iznos. To je učinio, kako smatraju istražitelji, uz pomoć Jasmine Bilonić koja mu je pomagala i pri sastavljanju ugovora o prodaji zemljišta firmi Sunčani Bast, a i pri predizanju novca i njegovom transferu.


 JAK RAZLOG




Bankarica je inače zahtjev za rastavom braka podnijela tek tjedan dana nakon što je fra Šime predigao i posljednju kunu od prodaje nekretnine s računa župe, početkom srpnja, a nedugo potom viđeni su na zadarskom području na jahti »Lucky me« (Sretan ja), koju su zajedno kupili. Iako je ovaj slučaj postao globalno zanimljiv, podsjetimo da za puno veće štete i gotovo identična kaznena djela pritvora nitko nije ni omirisao: u slučaju Credo banke, dvije garniture uprave Hajduka, dvije garniture čelnika Brodosplita, vlasnik Montera, Uzora i Jadrankamena. Fra Šimu Nimca tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jasminu Bilonić za pomaganje u tom kaznenom djelu. Za pritvor Jasmine Bilonić sutkinja sigurno ima jak razlog.