Dvodnevna fešta kakvu Galovac ne pamti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Zlatni pir Slavke i Tome Burčula

Galovac je prošli vikend doživio nesvakidašnju proslavu zlatnog pira, 50 godina braka Slavke i Tome Burčula Pored 300 uzvanika Burčulovi dvori su u subotu i nedjelju bili "ka' prolazna kužina".

Zavrtjelo se tele oko 100 kilograma, oderalo 31 janje, pripremilo 9 odojaka, 65 kilograma pivaca ili pulastra za na lešo, izrezalo se 40 kilograma pršuta, 45 kilograma sira, brdo kolača, popilo se tko zna koliko vina i pića iz kamiona hladnjače u dvoru.

U velikom šatoru slavilo se uz živu glazbu sastava Narodni dar iz Ličkog Lešća u subotu od 11 sati do nedjelje u zoru, dok pivci nisu zakukurikali. Nastavilo se jučerašnjim nedjeljnih ručkom.

- Željeli sam da ovo vjenčanje bude posebno, da se svi zajedno podsjetimo na tradiciju. U pripremu proslave uključena je cijela uža rodbina, kažu sin Rafael, kćer Tanja, nevjesta Nataša porijeklom iz Raštevića, zet Frane Zubak iz Jasenica koji su slavljenicima podarili šestero unučadi - Matea, Magdalenu, Tomislava, Josipa, Barišu i Juricu.

Fijakerom do crkve

Proslava je započela vožnjom slavljenika u crkvu sv. Mihovila na obred obnove bračnih zavjeta, u fijakeru kojeg su vukli nadaleko poznati konji Sokol i Vran u vlasništvu Perice Zdrilića, uspješnog poduzetnika iz Poličnika i suvlasnika restorana Roko na Boriku.

- Sad možemo zajedno u fijaker, poučili su slavljenici Tome i Slavka svojim unucima i djeci uzvanika, jer prema starinskim običajima mladenci odvojeno dolaze u crkvu i tek kad se vjenčaju mogu "nastaviti put zajedno".

A kada je točno u podne crkvenim zvonima zazvonila zvonarica Marija Ćoso započeo je obred obnove bračnog zavjeta tijekom kojeg mnogi nisu mogli sakriti suze radnice. U istoj crkvi su se prije točno 50 godina pored kumova Zlatka Šare i Mirka Nadinića zajednički obvezali na brak dok ih smrt ne rastavi.

Uz obilje radosti, molitve i zahvaljivanja Bogu obred je predvodio župnik don Alojzije Knežević u zajedništvu s don Igorom Ikićem, nećakom slavljenice Slavke, i 24-godišnjim đakonom Antom Dražinom iz Gorice kojem je nedavno u crkvi Sant'Ignazio u Rimu Luksemburgški nadbiskup Jean-Claude Hollerich, polaganjem ruku i posvetnom molitvom, udijelio svete redove đakonata i prezbiterata.

- Hvala, dragi Bože, Velika Gospe i sv. Mihovile, što ste nam omogućili dug i sretan brak, našu skladnu obitelj. Hvala za sva dobročinstva, kazala je 70-godišnja slavljenica Slavka iz brojne obitelji Grge i Matije Ikića iz Gorice, u kojoj su četiri sestre i tri brata.

Zagledali se u kolu

Zagledali su se u kolu u Vrani za blagdan sv. Nediljice. Nedugo potom je svoju Slavku iz Gorice odvažni Tome u Galovac dovezao na biciklu, što se u selu naveliko i naširoko "pripovidalo".

- Obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega, govori 76-godišnji svavljenik Tome, 35 godina ložač parnih kotlova u Bagatu koji je među prvim u Galovcu imao i traktor i automobil.

Iako se sve češće govori kako brak nije "na cijeni", a neprestano statistički raste i broj razvoda, Slavka i Tome su očiti dokaz kako ima i životnih priča sa sretnim ishodima.

- Meni moja Slavka u 50 godina braka nikad nije rekla neću. U braku je uvijek jedno vatra, a drugo voda, ali uz obostrano poštovanje, ljubav, praštanje i toleranciju, dočeka se i zlatni pir, tvrdi slavljenik Tome sjetno se pritom prisjećajući sina Roberta koji je u 17. godini, nažalost tragično preminuo.

I još bismo ćakulali i vraćali se u prošlost da nas za bogat slavljenički stol nisu požurivali nevista, zet, sin, kćer, brat Ivica, sinovci Alen i Marko Burčul, Neven Tokić, Ive Tusco, Miroslav i Suzana Kvartuč, Vicko Burčul, Mate Ražov, teta Marija, Božena, Magdalena, Anđela, Ivana i drugi koji su bili zaduženi za spizu i posluživanje brojnih uzvanika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)