Otoke napuštaju zec, fazan, jarebica i golub

Slika korisnika admin

Na održanom zajedničkom sastanku na otoku Viru tri međususjedska otočna Lovačka društva dogovorila su modalitete daljnje zajedničke suradnje. Riječ je o Lovačkim društvima "Golub" s Molata, "Kunić" s Oliba i "Zec" iz Vira. Na održanom sastanku kojemu je domaćin bio poznati mladi virski lovac i ljubitelj prirode Dino Bašić, sudjelovali su predsjednici Goluba i Kunića Ive Petričić i Ive Cukar te tajnik Zeca Alen Radović te njihovi suradnici članovi lovci kao i gosti među kojima su uz ostale bili doajen zadarskog lovstva i kinologije te počasni predsjednik zadarskog streljačkog kluba "Lovac" Vjekoslav Vjeko Surać te virska legenda Joso Gržeta.

Kako se moglo čuti, uglavnom se vodila rasprava o modalitetima i načinu čuvanja autohtone divljači na navedenim otocima, koji ako se izuzme otok Vir, iz dana u dan postaju sve pustiji. Riječ je naravno o sitnoj divljači zecu, fazanu, jarebici kamenjarki, golubu i sl. koji odlaze s otoka zajedno sa njihovim žiteljima.

- Odlaskom pučanstva odlazi i navedena divljač, a ista područja nažalost se pretvaraju u šikare i neprohodne površine. Ako se ovako stanje nastavi morat će se ozbiljno razmisliti o napučivanju naša navedena tri otoka visokom divljači i to po mogućnosti jelenom lopatarom, veprom, muflonom pa i srnom jer druge nam nema, zaključila su trojica čelnika u čemu su ih podržali i okupljeni lovci. Nadalje, bilo je govora o nadolazećoj lovnoj 2015./2016. sezoni koja kreće ovih dana, a sastanak u službenom dijelu okončan je dogovorom o zajedničkom obilježavanju spomendana sveca sv. Huberta, zaštitnika lovaca i šumara koji se već stoljećima tradicionalno obilježava svake godine 3. studenog. Zajedničko druženje čelnika triju lovačkih društava i njihovih članova te gostiju okončano je lovačkom večerom u kojoj je kako to i biva u ovakvim i sličnim situacijama primat dobio lovački meni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno