"Ova pobjeda mora nam biti poticaj za dalje"

Slika korisnika admin
PIXSELL

Već nekoliko godina Zadar u raznoraznim sastavima pobjeđuje Cedevitu, koja na papiru redovito ima višestruko skuplje momčadi. Kao da živi nekakva magija od onog 9. veljače 2011., kada je petorka Batur, Marčinković, Olivari, Car i Bilan (na klupi su bili juniori), pod vodstvom trenera Tihomira Bujana, odigrala čudesnih 40 minuta i šokirala Aleksandra Petrovića, koji je u sastavu imao igrače poput Wrighta, Drapera, Rudeža, Edwardsa... "Ovo je sramota", rekao je tadašnji trener Cedevite, a isto je prije dva dana ponovio i Veljko Mršić, čiji je sastav ljetos pojačan bivšim igračima Barcelone, Fenerbahcea i New York Knicksa. U međuvremenu, "sramotili" su se i Jasmin Repeša, Božidar Maljković i Jakša Vulić. Uglavnom im je košarkaške lekcije držao Ante Nazor, čak osam puta, a jednom i Rajko Vidaković.

Momčadska pobjeda

Svaki put kada bi se pomislilo da je Zadar preslab da iznenadi takvog protivnika, koji je između ostaloga i euroligaš, dogodilo se iznenađenje. Tako i u nedjelju. Do neki dan najneefikasnija momčad ABA lige zabila je Cedeviti u njezinoj dvorani čak 88 koševa, pogodivši 11 trica, uz odličan postotak ubačaja za dva poena (73%) i besprijekornih 11-11 s linije slobodnih bacanja. Bila je to gotovo savršena zadarska utakmica, iako baš ništa u prethodnih šest kola nije upućivalo da bi se takvo nešto moglo dogoditi. No, očito Cedevita budi nekakve posebne moći u igračima Zadra.

- Prvenstveno bih čestitao svojim momcima na ovoj pobjedi, koja je za nas jako velika. U gostima smo dobili momčad, koja je nominalno favorit ABA lige - kaže Ante Nazor pa dodaje:

- Posebno me veseli što smo ovu utakmicu dobili kao momčad. Igrali smo timski i rasporedili povjerenje i poene na sve pozicije. Protiv takve momčadi je jako teško igrati, jer nikada ne znaš odakle ti prijeti opasnost.

Do nedjelje Zadar, priznao je to i sam Nazor, nije izgledao kao momčad. Što se promijenilo?

- Malo nas je pokosio onaj užurbani ritam na početku lige. S obzirom da smo promijenili određene igrače i napravili neke preinake u stilu igre, tražili smo se kao momčad. Protiv Cedevite smo se pronašli i to je najveći dobitak. Ova utakmica nam mora biti poticaj za dalje, da nam vrati samopouzdanje i osjećaj da nešto vrijedimo - ističe trener Zadra.

Pogled prema vrhu

Ravnoteža unutarnje i vanjske igre, te povezivanje dvaju linija, ono je što Nazor stalno naglašava. I to je protiv Cedevite dobio. Glenn Cosey je vukao u smislu koševa (25), a iako nije imao nijednu asistenciju, tu je bio Ante Delaš, koji ih je podijelio šest i pridodao osam poena. Odmah se vidjelo koliko će važna karika biti u ovoj momčadi. A važno će biti i da Ivan Ramljak (17 poena) i Boris Barać (14 - četiri trice u drugom poluvremenu) nastave s igrom kakvu su prikazali protiv Cedevite, jer potencijal za to definitivno imaju. Momčadsku partiju zaokružili su Drago Pašalić, Domagoj Bošnjak, Marko Ramljak i Ivan Marinković, ali i Filip Kraljević koji je, unatoč zdravstvenim problemima, zbog kojih je završio u bolnici, sakupio po tri skoka i osvojene lopte, dvije asistencije i blokadu. Kada Zadar ima širinu i kada svatko da svoj doprinos, onda se mogu dobivati i ovakvi protivnici. A ne treba zaboraviti da tu ima još dosta rezerve, kako u igračima koji su igrali, tako i u onima koji nisu, poput Franka Šanga ili Lovre Bašića (4 minute). I još nešto - igrači su se ovaj put doista pridržavali dogovora prije utakmice, što nije uvijek bio slučaj. Nemanja Gordić, koji je označen kao motor Cedevite, limitiran je na svega dva poena, uz više izgubljenih lopti (4) nego asistencija, a nije se razigrao ni Miro Bilan (8 poena, šut iz igre 2-5). Jacob Pullen i James White su zabili svoje na individualnu kvalitetu, što je bilo i logično, ali nitko ih nije pratio. Ukratko, Cedevita nije bila momčad, a Zadar jest.

- Naš individualni skauting bio je prvenstveno usmjeren na Gordića, koji je njihov motor i Bilana, s čijom unutarnjom igrom Cedevita dobiva sigurnost napada i to je štiti od kontranapada. Ostalih smo se dotakli ponajviše da anuliramo vanjski šut, jer na tome počiva njihova igra i samopouzdanje. Te tri točke bile su nam vodilje u pripremi utakmice i dobro smo ih odradili - kaže Nazor.

Zadar je izronio u sredinu ljestvice i sada, kako to obično biva nakon velikih pobjeda, gleda prema gore. U subotu u Krešin dom dolazi Olimpija, koja je na diobi četvrtog mjesta sa samo pobjedom više od Zadra.

- To će biti jako teška utakmica. Olimpija igra jako dobro, moderno i to je pravi ispit za moju momčad. Ta pobjeda bila bi prava afirmacija ove zagrebačke - za kraj će trener Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno