Turistička zajednica od ugostitelja traži da financiraju Ryanair

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Ryanair u Zračnu luku Zadar na godinu doveze više od 300.000 putnika

Zadarski ugostitelji i iznajmljivači apartmana ovih su dana primili ugovore lokalne Turističke zajednice kojima ih se poziva na udruženo oglašavanje irskog avioprijevoznika Ryanaira. Nastavak je ovo niza pregovora sa svim sudionicima u ovom projektu kojim se pokušavaju osigurati sredstva za financiranje oglasa na web stranicama Ryanaira.

Sadašnji model financiranja pokazao se nedostatnim. Novac za ovu vrstu oglašavanja godinama se ne može namaknuti, pa dužnike kreditira Zračna luka Zadar. Problem je i u općinama koje izbjegavaju izvršavati svoje obveze, iako im značajan broj turista dolazi upravo Ryanairovim zrakoplovima. Kako Irci za iduću godinu traže više sredstava, Turistička zajednica obratila se i ugostiteljima Zadarske županije, osobito Poluotoka koji imaju najveću korist od gostiju.

Sastanak Ceha ugostitelja

Ryanair sada traži 75.000 eura više, a bez uključivanja ostalih subjekata, poput ugostitelja i vlasnika apartmana, sredstva za 2016. godinu teško će biti osigurati. TZ im se obratila vodeći se činjenicom da su Ryanairovi gosti oni koji najviše pune terase restorana, te apartmane po Zadru i okolici. No hoće li ugostitelji prihvatiti ovu obvezu i financirati udruženo oglašavanje Ryanaira?

Stipe Knežević dobro je upoznat s ovom problematikom, s obzirom da je u Cehu ugostitelja, predsjednik je zadarske Obrtničke komore, ali i član Turističkog vijeća Županije. Sa sjednica Vijeća upoznat je s problemima financiranja Ryanaira, ali i kao ugostitelj iz prve ruke zna kolika su danas porezna zaduženja obrtnika.

- Što prije ćemo sazvati Ceh ugostitelja i donijeti zajedničku odluku. Svi smo ovih dana primili te ugovore, pa ćemo sjesti i vidjeti što dalje. Problem je u tome što imamo puno ugostitelja koji imaju restorane izvan grada i koji nemaju nikakve koristi od Ryanairovih gostiju. Zato se ne može isto opteretiti sve ugostitelje, pogotovo ne one koji ne žive od ovih gostiju, jer bilo bi to nepravedno. Na sastanku ćemo vidjeti kako će se naši članovi izjasniti i onda donijeti odluku - kaže Knežević.

Turistička zajednica im zauzvrat nudi reklamu u Zračnoj luci, što bi nekim ugostiteljima odgovaralo, dodaje Knežević. Onima koji drže restorane na Poluotoku dobro bi došlo da gosti vide njihovu reklamu odmah po silasku s aviona, te smatra da što prije treba sazvati sastanak zadarskog Ceha ugostitelja.

- Treba napraviti sve kako bi Ryanair i dalje ostao ovdje jer mnogi od njega imaju koristi. Ipak, svjesni smo toga da će svake godine biti sve teže financirati udruženo oglašavanje, pogotovo ne bude li Hrvatska turistička zajednica povećavala svoj udio - zaključuje Knežević.

Irska zrakoplovna kompanija za iduću godinu traži 12,5 milijuna kuna i predstavnici Zračne luke Zadar, Grada i Županije stoga su prošloga tjedna bili u Dublinu kako bi ih uvjerili da će se ova sredstava osigurati. Ugovor još nije potpisan, ali se sudionici sastanka nadaju da će i to uskoro biti riješeno jer ugovor sa Ryanairom ni u kom slučaju ne smije doći u pitanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno