Žrtve austrijske RBA zadruge podnijele kaznenu prijavu protiv zadarske sutkinje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Odluka o provođenju ovrhe
U kaznenoj prijavi navedeno je kako je Sosa 22. rujna 2017. podnio prijedlog za odgodu ovrhe iz razloga što je on protiv ovrhovoditelja podnio tužbu radi utvrđenja ništetnosti ugovora o kreditu s ispravom o zasnivanju založnog prava te je u tijeku parnični postupak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu
Zvonko KUCELIN
Zgrada Županijskog i Općinskog suda u Zadru

Protiv jedne zadarske sutkinje Općinskog suda u Zadru, neformalna organizacija Oštećenici od RBA zadruga Austrija koju predstavlja Nenad Koljaja i Luka Seso kao oštećenik, podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena u postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru u pravnoj stvari ovrhovoditelja Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg Wolfsberg eGen i ovršenika Luke Sose, odlučujući o prijedlogu za odgodu ovrhe na prijedlog ovršenika, 28. rujna 2017. donijela rješenje kojim se prijedlog odbija kao neosnovan, svjesna da pritom postupa suprotno odredbama Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u Republici Hrvatskoj između dužnika i neovlaštenih vjerovnika, radi čega je ovršeniku nastala šteta obzirom da žalba na rješenje ne odgađa izvršenje. Dakle, kao službena osoba iskoristila svoju ovlast pa je time drugom prouzročila štetu, čime je počinila kazneno djelo iz članka 291. stavak 2. KZ/11" - stoji u kaznenoj prijavi gdje se u obrazloženju nadalje navodi kako je na Općinskom sudu u Zadru u tijeku parnični postupak radi namirenja novčane tražbine prodajom nekretnine između ovrhovoditelja Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg Wolfsberg eGen i ovršenika Luke Sose.

Postupak o ništetnosti ugovora

U kaznenoj prijavi navedeno je kako je Sosa 22. rujna 2017. podnio prijedlog za odgodu ovrhe iz razloga što je on protiv ovrhovoditelja podnio tužbu radi utvrđenja ništetnosti ugovora o kreditu s ispravom o zasnivanju založnog prava te je u tijeku parnični postupak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, podružnica Sesvete, ističući kako se upravo na temelju te isprave vodi predmetni ovršni postupak na Općinskom sudu u Zadru.

"Suprotno pravilima struke, bez valjanih argumenata, osumnjičena je kao uredujuća sutkinja odbila prijedlog za odgodu ovrhe ulazeći pri tom u meritum parničnog postupka pred zagrebačkim sudom i to tako što je kao dokazanu uzela spornu tvrdnju da je ugovor o kreditu sklopljen u Austriji, a što je povreda pozitivnih propisa takve vrste, koja ne može imati uporište u slobodnom sudačkom uvjerenju, već je osumnjičena sa izravnom namjerom da ošteti Luku Sosu donijela odluku suprotno odredbama Ovršnog zakona kao i Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH između dužnika i neovlaštenih vjerovnika koje propisuju da je sud dužan odgoditi ovrhu do pravomoćnog okončanja postupka radi utvrđenja ništetnosti, pritom ne ispitujući postojanje pretpostavki za odgodu ovrhe određenih drugim zakonom" - navedeno je u kaznenoj prijavi gdje se ističe i kako je predmet ovrhe nekretnina ovršenika vrijednosti veće od 700 tisuća kuna, koja temeljem izdanog rješenja može brzo biti prodana.

Općinski sud ne zna za prijavu

U kaznenoj prijavi, također, navedeno je i kako je osumnjičena kao stručna osoba, sutkinja, postupanjem koje nema uporište ni u sudskoj praksi, ni u pozitivnim zakonskim propisima, s namjerom stavila ovršenika u poziciju da ne može žalbom odgoditi učinke spornog rješenja.

"Time nedvojbeno osumnjičena dovodi u pitanje posjeduje li znanja koja kao sudac mora imati, a obzirom da se radi o elementarnom poznavanju propisa koje je trebalo primijeniti u ovom predmetu, razvidno je postojanje osnovane sumnje da je osumnjičena počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret" - navedeno je u kaznenoj prijavi kojoj su podnositelji priložili i dokumentaciju kao dokaz utemeljenosti.

Na Općinskom sudu u Zadru jučer nisu imali saznanja o predmetnoj kaznenoj prijavi protiv ovršne sutkinje.

- S pozicije Općinskog suda u Zadru treba kazati da ovaj sud ne raspolaže nikakvom informacijom o pokretanju bilo kakvog postupka protiv navedene sutkinje, tim više što se spominje da je postupak iniciran pred državnim odvjetništvom u Zagrebu. Međutim, sve da je postupak iniciran i pred državnim odvjetništvom u Zadru, ovaj sud ne bi imao nikakve informacije o tome, jer podnošenje kaznene prijave u konkretnom slučaju još uvijek ne znači pokretanje bilo kakvog kaznenog postupka, budući državno odvjetništvo za početak treba ispitati ima li uopće elemenata kaznenog djela navedenog u nekoj prijavi i potom odlučiti ima li uopće osnova za pokretanje kaznenog postupka, stoji u odgovoru koji potpisuje Denis Klarendić, sudski savjetnik i glasnogovornik Suda. On navodi i kako je sama konstrukcija navodnog 'kaznenog djela', iz prijave koja se spominje, a ne ulazeći u ocjenu državnog odvjetništva, vrlo upitna, kad je općepoznata činjenica da svaku odluku prvostupanjskog suda po žalbi preispituje viši, odnosno Županijski sud i na taj način osigurava zaštitu prava stranke koja drži da je isto povrijeđeno postupanjem Općinskog suda.

Pravni lijekovi

- U odnosu na konkretne radnje koje su poduzimane u spisu, a koje se spominju u prijavi, Općinski sud u Zadru niti može, niti smije komentirati rad bilo kojeg suca u konkretnom predmetu, pogotovo ne županijskih sudova, ali se još jednom napominje da je zakonitost postupanja nižih sudova osigurana kroz institut pravnih lijekova, redovnih i izvanrednih, čime se strankama osigurava zaštita njihovih prava, odgovorio je Klarendić na dio našeg upita koji se odnosi na tvrdnju Nenada Koljaje da je sutkinja nakon podizanja kaznene prijave dobila dopis sa Županijskog suda u Zadru kojim joj je vraćeno na ponovno odlučivanje o donesenom ovršnom rješenju u slučaju Luke Sose. Također Koljaja navodi da bi takav nalog Županijski sud sucu nižeg suda mogao uputiti jedino rješenjem, a nikako ne dopisom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)