Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dolazi pokora zbog Agrokora

26.10.2017. 13:16
Dolazi pokora zbog Agrokora


Voditeljica tima GEM – Global  Entrepreneurship Monitor – istraživanja za Hrvatsku, Slavica  Singer je istaknula kako je prema istraživanju o "visokom društvenom  statusu poduzetnika", koje je obuhvatilo  66 zemalja, Hrvatska zauzela posljednje mjesto.
"Ovo što se događa u Agrokoru još će sniziti  društveni status poduzetnika u Hrvatskoj, jer će se  dovesti u pitanje njihova moralnost", zaključila je ova  znanstvenica.
Slično razmišlja i osječki sociolog Zlatko Miliša,  inače donedavno poznati zadarski profesor, znanstvenik i političar. On smatra kako je ideja poduzetništva sada nagrizena i da će se ponovno stvoriti lažni  egalitarizam iz realsocijalizma "svi su oni lopovi, sve  to treba pozatvarati", s jedne strane, i s druge pospješiti razmišljanje mladih da je jedini spas bijeg iz  Hrvatske.


Između Trumpa i Putina  
Ljudima koji primaju male plaće i mirovine, ili ih  uopće ne primaju, je puna kapa kapitalizma i poduzetništva. Sve svoje frustracije dobar dio populacije  će pokušati svaliti na poduzetnike, vladu, pravosuđe,  Europsku uniju.
Kapitalizmu u prilog ne ide ni pojava Donalda  Trumpa, kao predstavnika najjače kapitalističke zemlje svijeta. Nasuprot tome, jačaju pristalice njemu  suprostavljenog svjetskog lidera Vladimira Putina,  koga se pokušava prikazati kao zrelog i ozbiljnog političara. Pri tom se zaboravlja kako je anektirao Krim,  kao i to da Rusija više nije socijalistička zemlja nego  izgrađuje, kako ga neki nazivaju, neo-feudalni kapitalizam.
 I tako ćemo mi udarati u talambase kako nam  je za  sve naše nevolje kriv kapitalizam i poduzetništvo u  Hrvatskoj, a zatim licemjerno bježati u zemlje zapadne Europe gdje taj teror kapitalističkog poduzetništva  stoički podnosimo, ali tamo, tobože, više zarađujemo. Samo pitanje je bili  tu istu zaradu mogli ostvariti  i kod kuće, kada bi radili toliko sati dnevno i s takvim  intezitetom. U tim državama i vrijeme provedeno na  pauzi, vrijeme marende, ne ulazi u radno vrijeme!


Famozna sinkopa
Negativnu percepciju prema poduzetnicima ovih  je dana pojačala i nepravomoćna presuda Tomislavu  Horvatinčiću, poduzetniku iz Zagreba, koji je oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici zbog tzv.  sinkope. Barba Ive iz Kolana je to ovako komentirao:
"Ča su rekli da SIN KOPA? Danas ne kopa ničigov  sin. Oci još kopaju, ali da sin kopa, ki vrag je to vidi?!"
Dakle, ta famozna sinkopa, za koju većina nas nebi  znala da postoji da je nisu iskopali prepredeni fiškali,  sigurno nije suvislo obrazloženje za oslobođavajuću presudu za jedno tako  teško kazneno djelo. Ali, Udruga hrvatskih sudaca odmah je upalila alarm i  stala u obranu sutkinje Maje Šupe,  smatrajući da se zbog jedne nepravomoćne presude neopravdano blati čitav  sudbeni sustav.




Gdje je Hrvatska udruga  poslodavaca?
Svaki iole osvješten poduzetnik će odmah postaviti  pitanje,  gdje je tu Hrvatska udruga poslodavaca? 
Ta svjedoci smo da su javnost i mediji, a oni kreiraju javno mišljenje, osudili Ivicu Todorića prije  suđenja. Zar Todorić, kao poduzetnik i najveći financijer HUP-a, ne zaslužuje otvoreno priopćenje najveće hrvatske cehovske organizacije u kojem bi javno  uzela u zaštitu svoga najistaknutijeg člana? Umjesto  toga, HUP na, t-portal.hr, izlazi s nekakvim nemuštim priopćenjem u kojem zagovara opće poznate  floskule o odgovornosti tvrtki, vlasnika,
dioničara i zaposlenika, dobavljača i kupaca u interesu čitave poslovne zajednice i hrvatskog gospodarstva.


Javni linč Todorića
A mediji? Oni se takmiče tko će prije i jače pribiti  Todorića na križ. Razbješnjela svjetina spremna je na  javni linč, samo čeka da sudac izađe pred njih i kaže:  "Ecce homo!" Do jučer su se o Todoriću pjevali hvalospjevi. Tada  se putovalo i izvješćivalo o njegovim imanjima, plantažama, farmama, podrumima i uživalo u delicijama  od Istre do Slavonije.
Ni slova o jahtama, helikopterima, zlatnim žlicama  i vilicama, rastrošnosti i luksuzu! Naprotiv, novinari  su se hvalili s Agrokorom kao hrvatskim mega-brendom i Todorićem kao, eto, našim najvećim regionalnim igračem i najbogatijim Hrvatom. Ni riječi o tome da je plaćao kad hoće i  kome hoće, da je dobivao glavninu hrvatskih poticaja  u poljoprivredi, da je pobjeđivao na svim natječajima za dodjelu nepovratnih sredstava.
A sada? Predstava za javnost u kojoj nastupa Todorićeva glumačka družina, a na kulisi pozornice su  Kulmerovi dvori. A Kulmerovih dvora ima po Hrvatskoj na pretek. Vlasnici su im  uglavnom javnosti nepoznati ljudi koji nisu ni bili  poduzetnici, nego su ta bogatstva stekli sumnjivim  transakcijama, pranjem novca i muljažama s bankama.
I na kraju, kakva se poruka šalje poduzetnicima?
Radite i stvarajte, zapošljavajte ljude, uzimajte  kredite, plaćajte poreze i doprinose. Na kraju ćemo  vas i onako sve pohapsiti. To vam dođe kao pokora  zbog Agrokora.
Pa, tko voli nek izvoli!