Studenti najčešće biraju centar grada

Slika korisnika valentinam
TURISTIZACIJA ZADRA
Turistizacija je utjecala na brojne segmente života u Zadru, a time i na život studenata. Osim samog standarda, željeli smo istaknuti potrebu što skorije gradnje studentskog doma, kazao je dr. Sven Marcelić, voditelj projekta
Zvonko KUCELIN
Traži se odgovor na pitanje gdje stanuju zadarski studenti

Visoke cijene studentskog smještaja, te izbacivanje studenata iz stanova u vrijeme ispitnih rokova, a sve u svrhu turizma, potaknuli su studente na svojevrsnu pobunu protiv nepoštenih iznajmljivača. Tako su na Facebook stranici postavili određene uvjete pod kojima iznajmljivači mogu rentati stanove. Odredili su, između ostalog, najvišu cijenu od 1.200 kuna po osobi, te uvjet da studenti smiju ostati u stanu do kraja ispita, a ne da moraju seliti već početkom lipnja, odnosno usred ispitnih rokova.

Anketu ispunilo 700 studenata

Cijela ova situacija potaknula je i zadarske sociologe, odnosno studente međunarodnog studija Kulturne sociologije na čelu s dr. Svenom Marcelićem, da u sklopu kolegija Studija slučaja, istraže studentski standard.

- Svake godine u sklopu međunarodnog studija radimo studiju slučaja i u razgovoru sa studentima došli smo do ideje da napravimo istraživanje o studentskom standardu. Kroz istraživanje smo htjeli doznati gdje studenti žive, koliko ih živi u stanovima, imaju li grijanje, perilicu i slično, pojasnio je Sven Marcelić ideju kako je nastalo istraživanje.

Cilj istraživanja je, kako je rekao, vidjeti kako je turistizacija Zadra utjecaja na životni standard studenata.

- Turistizacija je utjecala na brojne segmente života u Zadru, a time i na život studenata. Osim samog standarda, željeli smo i istaknuti potrebu što skorije gradnje studentskog doma, kazao je dr. Marcelić.

Na internetu se već mogu naći prvi rezultati probne ankete o lokacijama na kojima žive studenti.

- Anketu je u svega tri dana ispunilo čak 700 ljudi, što govori da je problem ozbiljan i da su studenti motivirani sudjelovati. Prvi rezultati su pokazali kako je najveći dio studentske populacije koncentriran na tri točke u gradu – Poluotoku, gdje ih je 15 posto, te Voštarnici i Relji, gdje ih je 50 posto, što je i logično jer su blizu stare zgrade Svečilišta i Novog kampusa.

Dvije mape

Postoje značajne koncentracije studentica i studenata i na Stanovima te južno od Bulevara, ali uglavnom u dijelu bliže moru, pojasnio je rezultate ankete Marcelić.

Istaknuo je kako studentima nisu interesantni, ili se ne nudi toliko smještaja, na perifernim dijelovima Zadra odnosno iznad Magistrale (Ploča, Sinjoretovo, Crvene kuće), koji vjerojatno nisu osobito atraktivni, te Borik i Puntamika, koji su orijentirani turizmu više nego ostali i gdje se nalazi puno hotela i skuplje apartmanske gradnje.

Napravili su i dvije mape na kojima su prikazali rezultate. Jedna označava na kojim je mjestima najveća koncentracija studentica i studenata pri čemu intenzivnija žuta nijansa govori da je gustoća veća. Tri takve točke se nalaze upravo u spomenutim Poluotoku, Voštarnici i Relji. Druga mapa označava područje na kojem živi 90 posto studentica i studenata u podstanarstvu.

Sljedeći koraci su anketa i terensko istraživanje te intervjui, koje će raditi kroz cijeli kolegij. Tek tada dobit će se prvi detaljni rezultati istraživanja koje će pokazati gdje sve žive zadarski studenti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno