Zadarski sud tjeralicom traži ubojicu iz Knina

Slika korisnika valentinam
Ne dolazi na ročišta iz Republike Kosovo
Neslužbeno doznajemo da je Jovica Bursać tijekom Domovinskog rata u Kninu, koji je tada bio u sastavu tzv. Krajine, hicem iz puške usmrtio sugrađanina, nakon čega je bio pritvoren u kninski zatvor te na tamošnjem sudu nepravomoćno osuđen za to kazneno djelo
Zvonko KUCELIN
Glavna rasprava bila je zakazana 19. travnja i 2. srpnja 2012. godine, ali se Bursać nije pojavio u zadarskoj sudnici

Zadarski Županijski sud već godinama muku muči s "kosturima iz ormara", spisima koje su nakon vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Oluja naslijedili od sudova na okupiranom teritoriju RH. Tri predmeta odnose se na kazneno djelo ubojstva, od kojih su dva dodijeljena u rad sucu Hrvoju Viskoviću, a jedan, o kojem je nedavno odlučivalo vijeće Županijskog suda, sutkinji Dijani Grancarić. Radi se o predmetu koji je nakon Oluje zatečen u sudskoj zgradi u Kninu, a odnosi se na kazneno djelo ubojstva za koje se tereti danas 43-godišnji Jovica Bursać, hrvatski državljanin srpske nacionalnosti s prebivalištem na području Republike Kosovo.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Enka Moković, a kao članovi sudjelovali suci Hrvoje Visković i mr. sc. Marijan Bitanga, sastalo se povodom prijedloga za određivanje istražnog zatvora optuženom Bursaću jer se ne odaziva na zakazana ročišta.

Određen istražni zatvor

- Temeljem čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08, određuje se istražni zatvor protiv optuženog Jovice Bursaća koji po ovom rješenju može trajati dva mjeseca, računajući od dana uhićenja optuženika. Temeljem čl. 566. ZKP/08 nalaže se izdavanje tjeralice protiv optuženika Bursaća tako da će redarstvene vlasti temeljem tjeralice pronaći optuženika te ga odmah lišiti slobode i dovesti u Zatvor u Zadru, stoji u odluci tročlanog sudskog vijeća gdje se navodi kako je zadarsko odvjetništvo prijedlog za određivanje istražnog zatvora podnijelo još 22. svibnja 2017. godine, budući da Bursać nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv njega se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela iz čl. 34. st. 1. KZ RH, ubojstva, za koje je zakonom zapriječena kazna od pet do 20 godina.

U obrazloženju odluke navedeno je kako je riječ o konvalidiranom spisu temeljem rješenja Županijskog suda u Zadru od 14. ožujka 2012. godine. Tim rješenjem utvrđeno je da kazneni predmet Okružnog suda Knin protiv optuženika Jovice Bursaća, koji se vodio zbog kaznenog djela ubojstva iz čl. 47. st. 1. KZ RSK, nije protivan Ustavu RH, te da će se sukladno Uredbi za provođenje Zakona o konvalidaciji, kazneni predmet nastaviti pred stvarno i mjesno nadležnim Županijskim sudom u Zadru. Također, utvrđeno je i da je optužnica Okružnog javnog tužilaštva Knin od 23. kolovoza 1994. godine postala pravomoćna 3. rujna 1994. godine, a budući da je rješenje o konvalidaciji postalo pravomoćno 14. ožujka 2012. godine, spis je dodijeljen sutkinji Grancarić u rad.

Ispričala ga majka

Glavna rasprava bila je zakazana 19. travnja i 2. srpnja 2012. godine, ali se Bursać nije pojavio u sudnici već je stigla "ispričnica" koju je zadarskom sudu uputila njegova majka putem punomoćnika Dejana A. Vasića, odvjetnika iz Kosovske Mitrovice, navodeći kako njezin sin ne može doći na ročište jer nema "nikakve valjane putne isprave".

Neslužbeno doznajemo da je Jovica Bursać tijekom Domovinskog rata u Kninu, koji je tada bio u sastavu tzv. Krajine, hicem iz puške usmrtio sugrađanina, nakon čega je bio pritvoren u kninski zatvor te na tamošnjem sudu nepravomoćno osuđen za to kazneno djelo. Presuda, međutim, nikada nije dobila pravomoćni pravorijek, a zbog ratnih okolnosti on se domogao slobode i odselio na područje Kosova.

Problem s izručenjem Bursaća Republici Hrvatskoj mogao bi nastati ukoliko se utvrdi da on uz hrvatsko ima i državljanstvo Republike Srbije, koja svoje državljane ne izručuje.

Ne može mu se suditi na Kosovu jer je državljanin Hrvatske

Županijski sud je 25. ožujka 2014. godine kazneni progon protiv Bursaća ustupio Republici Kosovo, međutim, odlukom Ministarstva pravosuđa RH od 30. svibnja 2014. godine utvrđeno je kako nisu ispunjeni uvjeti za ustup jer je optuženik još uvijek državljanin Republike Hrvatske. Stoga je odlučeno kako će mu se suditi u odsutnosti, ali je to rješenje ukinuo Vrhovni sud RH 21. rujna 2016. godine uz obrazloženje kako još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za to jer optuženiku nije određen pritvor niti je izdana tjeralica.

- Iz svega navedenog proizlazi da Jovica Bursać ima prebivalište i boravište na području Republike Kosovo, da zna kako se protiv njega vodi kazneni postupak, budući da je u tom pravcu angažirao odvjetnika iz Kosovske Mitrovice Dejana Vasića koji je u nekoliko navrata kontaktirao sud tražeći odgodu rasprave. Nadalje, nije sporno da je optuženik nedostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, da sam izbjegava doći na raspravu, drugim riječima nedostupan je, čime su u cijelosti ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora i raspisivanje tjeralice kako je odlučeno u izreci rješenja, stoji u zaključku sudskog vijeća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)