Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prvi kontinentalni ptičar Pier del monte Titano, vodiča Ivice Stulića

26.10.2018. 11:59
Prvi kontinentalni ptičar Pier del monte Titano, vodiča Ivice Stulića


Zadarsku županiju predstavljalo je na državnim prvenstvima u radu pasa ptičara, pasa goniča te na kinološko-lovnom kupu “Marko Medar” devet natjecatelja s ukupno 20 upisanih pasa u različitim disciplinama. Natjecanja su održana u Drnišu 19. i 20. listopada, a sudjelovali su natjecatelji iz 10 županija, s ukupno 92 prijavljena psa. Natjecanja su se odvijala u polju i okolnim terenima koji obiluju kvalitetnom divljači za ove vrste i razinu manifestacije.
Natjecanja su bila podijeljena u tri tipa utakmice: goniči, koji su u drniškom kršu tražili divlje zečeve i kojima je svojstveno kada gone zeca da uz zvonko lajanje – štektanje, svom vlasniku ukazuju na prisutnost zeca i put kojim se kreće te ga nastoje usmjeriti prema svom vodiču.
Kod ptičara se pak tražilo da pretražuje zadani dio terena i kada uđe u zonu mirisa pernate divljači, stajanjem naznači njenu prisutnost, podigne ju i lovcu na taj način daje priliku za hitac. Po odstrelu je potrebno da pas donese divljač sa suhoga, a nakn toga i iz vode.
U kinološko-lovnom kupu ocjenjuju se i lovac i njegov pas, odnosno ocjenjuje se njihova suradnja, postavljanje na terenu i korištenje terena, sigurnost rukovanja oružjem te sportsko ponašanje lovca.
Kod goniča su se plasirala samo dva psa i to Biba, posavski gonič vodiča Luke Marijana iz Šibensko-kninske županije kao prvi i Medo od Matanovih dvora, istarski kratkodlaki gonič vodiča Šime Morića iz Zadarske županije.
U radu pasa ptičara psi su bili podijeljeni na kontinentalne i otočne pa je tako kod kontinentalnih ptičara prvi bio Pier del monte Titano, njemački kratkodlaki ptičar vodiča Ivice Stulića iz Zadarske županije, drugi je bio Numa od Piteše, njemački kratkodlaki ptičar vlasnika Marina Pernara iz Zadarske županije i na trećem mjestu Rafo od Postića, njemački oštrodlaki ptičar vlasnika Vladimira Mirenića iz Zagrebačke županije. Time se Zadarska županija pozicionirala na prvo mjesto, a druga je bila ekipa Grada Zagreba.
Kod britanskih ptičara prva je bila Annie, pointer vodiča Ivana Markovića iz Sinja, druga je bila Alba, engleski seter vodiča Ivana Gligore iz Zagreba i na trećem mjestu Nil od Ravnih kotara, engleski seter vodiča Elvisa Gospića iz Zadra. Pošto nije bilo dva plasirana psa iz neke od županija, nisu ostvareni uvjeti da se proglasi poredak po županijama.
Natjecanje na lovno kinološkom kupu bilo je podijeljeno u tri kategorije.
St. Hubert muškarci sa psima ptičarima (lovac Vladimir Mirenić iz Zagrebačke županije s njemačkim oštrodlakim ptičarom Rafom od Postića, lovac Marino Pernar iz Zadarske županije s njemačkim kratkodlakim ptičarom Numom od Piteše i lovac Luka Marijan iz Šibensko kninske županije s engleskim seterom Betom).
St. Hubert žene sa psima ptičarima (lovkinja Petra Tomić iz Zagreba s njemačkim kratkodlakim ptičarom Zanom od Cakića)
St. Hubert muškarci s psom šunjkavcem (lovac Danijel Rukljač iz Zagreba s psom Brut Proud King off Merihill)
St. Hubert žene sa psom šunjkavcem (lovkinja Ana Marija Tašić iz Zagreba sa psom Bajka).
Nakon proglašenja dodijeljeni su pokali za pobjednike u svim kategorijama.
Branko Šare iz Zadra, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza pohvalio je organizaciju kazavši da je bila na visokom nivou.
– Zahvaljujući dobroj organizaciji od strane Hrvatskog kinološkog saveza i kinološkog društva iz Drniša, sve pripreme su odrađene na visokom nivou, a zahvaljujući lovcima koji su ustupili odlične lovne terene s jako kvalitetnom divljači, natjecateljima su pruženi prilično ujednačeni uvjeti tako da su se kvalitetni psi istaknuli, što se može vidjeti po rezultatima i velikom broju plasiranih pasa, kazao Šare dodavši kako je sve prošlo u prijateljskom tonu uz razmjenu kinoloških iskustava.