Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

[FOTO] SAVJESNO I ODGOVORNO GOSPODARENJE OTPADOM Akcijom “Pogodi pravi koš” pokazali kako se razdvaja otpad

26.10.2019. 13:35


Na zadarskom Forumu jutros je odigrana neobična i zanimljiva košarkaška utakmica naziva "Pogodi pravi koš". Riječ je o edukativnoj akciji zadarske Čistoće te Upravnog odjela za EU fondove kojom se želi građane educirati o razvrstavanju otpada.
– Zadar je grad košarke, a mi ih želimo educirati o razvrstavanju otpada. Mi smo pomislili zašto ne bismo spojili to dvoje te smo organizirali ovu zabavnu manifestaciju. U timovima su bili predstavnici Čistoće, Grada Zadra, sportaša te naši Dado i Vlado. Htjeli smo pokazati kako svih treba podsjetiti kako odvajati otpad te pozivamo ljude da nam se priključe, rekla nam je Vesna Džili iz zadarske Čistoće. Dodala je kako svake godine sve više građana odvaja otpad, sve ih se više interesira gdje mogu odvojiti otpad te kako imaju volje za odvajanje otpada i reciklažu.
Inače, ovaj projekt provodi se u okviru Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra čija je ukupna vrijednost 1.455.985,48 kuna, od čega EU sufinancira s 1.193.442,53 kuna. Razdoblje za provedbu projekta je od 3. svibnja 2018. do 3. siječnja 2020. godine.
– Cilj projekta "Programa izobrazno informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra" je potaknuti građane grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Projektne aktivnosti osmišljene su na način da kombinacijom izobraznih i promotivnih aktivnosti sinergijski nametnu poruke kampanje široj javnosti i svim ciljnim skupinama projekta. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje, rekli su nam organizatori.