Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

INOVACIJA I KVALITETA Sapun s magarećim mlijekom, drvene naušnice, sušena morska mačka, pečene mendule…

26.10.2019. 18:30


Ovih dana na Cresu su dodijeljene najnovije oznake Hrvatskog otočnog proizvoda – HOP koji označava kvalitetu proizvoda. Na dodjeli su bili i brojni proizvođači Zadarske županije, odnosno zadarskih otoka koji su dobili priznanja za inovativne i zanimljive proizvode. Od 78 dobitnika iz Zadarske županije bilo je njih čak 28.
Najviše dobitnika je s otoka Pašmana, dok ih u stopu prate proizvođači s Ugljana, Dugog otoka, Paga te manjih otoka kao što su Iž i Rava. HOP su uglavnom dobili OPG-ovi, ali ima i udruga te domaćih radinosti. Svi oni potrudili su se proizvesti nešto novo, autohtono i zanimljivo.


Dobitnici
Među dobitnicima su Mardešić s Dugog otoka za jadransku srdelu (u suncokretovom ulju/s povrćem u umaku od rajčice/s mediteranskim biljem/u bio ekstra djevičanskom maslinovom ulju /u marinadi od limuna), Mih sirana Kolan, obrt s otoka Paga za sireve (paški sir/sv.vid/kolanjac/tartufin/otočan), pašku skutu te kravlju skutu. Tereza Vidas-Puhalović, OPG otok Pag dobila je priznanje za roladu s marmeladom od smokava. Ribarski obrt Moćun s Ugljana dobio je priznanje za sušenu ribu (morska mačka/morski pas/raža) i smrznutu ribu (tuna/repovi kozica). Luka Badurina, OPG s Paga dobio je priznanje za paški sir barba Luka, a Solana Pag za solni cvijet. Snježana Strihić, OPG s Ugljana dobila je priznanje za ekstra djevičansko maslinovo ulje, Maja Sučić, OPG s Iža za namaz od artičoka, Katica Sinković Titulić s Pašmana za taranu od griza.
Marin Zalović, OPG s Pašmana dobio je tri priznanja i to za bubicu-kruh s matarom, baškote s matarom te pečene mendule (s maslinovim uljem, čilijem i soli), a Never Brzić, također s Pašmana za masline u maslinovom ulju, sapun s magarećim mlijekom te pletene čarape.
Katica Mušćet, isto s Pašmana, nagrađena je za suhe rajčice te kremu od smilja, a obrt Lanđin za rakiju od smokve i liker (kamilica/lovor). OPG Zoran Titulić s Pašmana dobio je priznanje za suvenire od lavande.


Keksi od maslinovog ulja bez jaja
Domaća radinost Darinko Karinja s Dugog otoka dobila je priznanje za macerat neven u bademovom ulju te kantarion u maslinovom ulju, Denis Barić, OPG s Iža za iški sapun i suvenir od maslinovog drva (svijećnjak), a Filip Simičić s Rave za anticelulitno ulje, venko ulje za noge, mlijeko za čišćenje lica (badem-smilje), losion za tijelo (naranča/paprena metvica/smilje-lavanda), serum za lice, krema za lice (smilje-lješnjak/smiljemrkva/smilje-mirta/smilje-lavanda) te sapun kadulja.
Bio plant d.o.o. s Paga nagrađen je za eterično ulje smilja, a Dugi otok, udruga za očuvanje smilja i ljekovitog bilja za kremu (smilje/ružmarin/lavanda/za sunčanje) te sapun Sali. Ante Grdaš s Pašmana nagrađen je za maslac za tijelo, balzam od smilja te kremu od stolisnika, Željko Jerolimov s Ugljana za suvenire od maslinovog drva i vrisa (naušnice od svih vrsta egzotičnog drva/dugmad za manžete), a Udruga Iž u srcu za iški škarpini i boršu. Budislav Mađerić s Pašmana za suvenire od maslinovog drva (škrinjica-baul/nakit), Mate Rančić s Ugljana za suvenire od maslinovog drva (stalak za posjetnice/vaza), te Senka Otavijević s Ugljana također za suvenire od maslinovog drva (zdjelice/nakit). TZ općine Tkon nagrađen je za suvenir kunjkara, KUG Kunjka iz Tkona za zalistavac (element s narodne nošnje) i maketa broda te Jadran Lukačić za kunjsku sprtu.
– Ove godine dobila sam priznanje za kruh bubica, baškot i pečene mendule. Dolazim iz Tkona i svake godine imam neki novi proizvod te se osjećam super. Volim odlaziti na ove nagrade jer se tamo sretnem s dragim ljudima, razmijenimo iskustva, konktakte, ali i uvijek nešto novo naučimo. Već smišljam neke nove proizvode za sljedeću godinu, rekla nam je Vesna Zalović, iz OPG-a Marin Zalović iz Tkona. Poznata je po svojim zanimljivim idejama i spojevima te autohtonim proizvodima u kojima koristi i razno začinsko bilje.
– HOP oznaka znači da je proizvod zdravstveno ispravan i testiran. Nije teško dobiti ovu oznaku, ali treba poštovati razne uvjete koji su navedeni. Što se tiče kupaca, neki prepoznaju oznaku, ali ima ih i kojima ništa ne znači. Često izlažem na brojnim sajmovima i to mi je način za plasman proizvoda. Najbolje se prodaju keksi od maslinovog ulja bez jaja, ali i brojni drugi proizvodi jer ljudi vole domaće, rekla je gospođa Zalović.




Eterična ulja s Rave
Ivana Stilinović i Filip Simičić imaju OPG na otoku Ravi već pet godina i bave se proizvodnjom eteričnih ulja te razne prirodne kozmetike.
– Mi smo na malom otoku te nemamo toliko razvijen turizam pa nemamo baš veliko tržište. Međutim, često idemo na sajmove te tamo prodajemo proizvode. Nažalost, ne možemo živjeti isključivo od OPG-a jer smo na malom otoku i nemamo zemlje, a ni vode te ne možemo proizvoditi poljoprivredne proizvode već smo se orijentirali na kozmetiku i eterična ulja, rekla nam je Ivana Stilinović dodavši kako imaju i web stranicu te su i na društvenim mrežama putem kojih se oglašavaju, ali i dogovaraju poslove.
Marko Kolega iz Moćuna istaknuo je kako im je ovo treće brendiranje te imaju već desetak proizvoda s tom oznakom.
– Ljudi nemaju osjećaj za ove prozivode te koliko je truda i rada potrebno da bi se ovo proizvelo. Naše proizvode uglavnom prodajemo u Dubrovniku, Zagrebu i na Kvarneru, gdje je turizam razvijeniji nego u Zadru. Restorani i veliki centri jako malo prodaju naše proizvode, prodaje se uglavnom turstima, rekao nam je Koelga istaknuvši kako ova oznaka pomaže u prepoznatljivosti proizvoda na tržištu.