Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Istraživanje opovrgnulo brojne stereotipe o navijačima

26.10.2019. 13:57


"Ulica (ne) vodi klub: demokratski i građanski potencijali navijača Hajduka", predavanje je koje je održano u punoj multumedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru u petak navečer. U predavanju doc.dr.sc. Krešimira Krole predstavljeni su rezultati istraživanja u sklopu projekta "(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja" koje je financirao Europski socijalni fond, a sudjelovao je i Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
– Ovo je predstavljanje rezultata istraživanja pilot projekta nastalog u sklopu suradnje kroz projekt Udruge Naš Hajduk Hajdučkom suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja. Temeljni okvir je anketno istraživanje na preko 2.000 članova navijača i navijačica Hajduka, fokus grupe te analize medijskog sadržaja, odnosno načina kako se prate temeljna tijela koja su vezana uz Hajduk, rekao je Krešimir Krolo koji je prezentirao sve te rezultate zainteresiranoj publici. Dodao je kako je temeljna pretpostavka bila isplati li se ta hajdučka demokracija odnosno način na koji sada taj klub funkcionira, a to je da članovi biraju Nadzorni odbor, te na taj način nadziru rad kluba. Također dodao je želja je istraživati da li se kroz taj angažman, volontiranje i povezanost s klubom članova vide elementi koji mogu značiti transfer za društvo u drugim stvarima.
– Rezultati opovrgavaju cijeli niz stereotipa koji su uvriježeni u javnom prostoru o navijačima i dosta teza koje se iznose za navijače kojom prilikom se svode na neku vrstu kategorija, da je to nasilje, ulica, sektaši, da to nema veze s načinom kako bi se mogao klub nadzirati te da ne postoji mogućnost da se to organizira i da se održe demokratski standardi. Međutim, po dosta tih stvari, uključujući teze o navijačima kao neobrazovanima, neradnicima nisu se pokazale točne. Ima cijeli niz pokazatelja koji govore kako postoji solidna povezanost između privrženosti demokratskim procesima vezanim za izbor Nadzornog odbora i stvarima koje se smatraju pozitivnima za razvoj demokratske kulture i građanskog društva, zaključio je Krolo.