Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»POSADI DRVO NE BUDI PANJ« Mali čuvari prirode oplemenili okoliš stablima i maćuhicama

26.10.2019. 18:15


U sklopu trodnevne nacionalne akcije pod motom »Zasadi drvo, ne budi panj« koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, Školska grupa Mali čuvari prirode Osnovne škole Sukošan uz blagoslov Branimira Peričića, ravnatelja škole, jučer je prvog dana akcije, imala uspješnu akciju sadnje stabla.
– U vrtu ispred škole Školska grupa Mali čuvari prirode OŠ Sukošan zasadila je prva stabla muške murve i šipka poznatog i kao magranj, mogranj ili nar. Treba istaknuti kako ćemo dobiti još stabala, koja ćemo također zasaditi, kazala je Ana Peričić, učiteljica 4.b razreda OŠ Sukošan.
Muška murva ima raskošnu krošnju za hlad, ali nema roda pa nema ni plodova koji padaju na tlo te stvaraju znatne probleme.
– Šipak ili magranj je ukrasno stablo, a njegovi plodovi su puni C vitamina. Poznata je uzrečica: »Neka ste puni zdravlja kao šipak pun koštica«, rekla je učiteljica Ana, naglasivši kako je uređen i školski vrt te zasađen maćuhicama čiji su dvogodišnji cvjetovi vrlo otporni na hladnoću i niske temperature, pa vrtu daju posebnu raskoš tijekom zime.


Komunalci i Turistička zajednica
U akciji sadnje stabala su pored učenika 4. b razreda učiteljice Ane sudjelovali i učenici 5.a i 5.b razreda čije su razrednice Sandra Sudinja i Anamarija Sović.
– U kopanju rupa za sadnju stabla pomogli su nam djelatnici Komunlog poduzeća Zlatna luka, dok je stabla i sadnice maćuhica donirala Turistička zajednica Općine Sukošan, naglasila je Peričić.
U tri dana, od 25. do 27. listopada, diljem Hrvatske traje akcija tijekom koje se poziva građane da zasade što više drveća i uključe se u borbu protiv globalnog zagrijavanja.
– Najbolji način borbu protiv globalnog zagrijavanja jest sadnja drveća, zbog čega je pokrenuta akcija »Zasadi drvo, ne budi panj«, poručila je Peričić.
Školska grupa Mali čuvari prirode OŠ Sukošan pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati doprinos borbi protiv klimatskih promjena.
– U svom programu imamo obavezu educirati djecu o značenju prirode za naš planet, istaknula je Ana Peričić.


Akciju inicirala Facebook grupa
Građansku inicijativu »Zasadi drvo, ne budi panj« je preko Facebook grupe pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar te je u kratkom roku privukla mnogobrojne zainteresirane sudionike i ubrzo okupila oko 23.000 članova, čiji broj neprestano raste, a među njima su škole, općine, gradovi i drugi koji su se uključili u akciju. Zadarska Facebook grupa ima oko 900 članova.
– Ova akcija želi potaknuti sve da malo više razmisle o zelenilu i samoj sadnji drveća na javnim površinama i oko naših kuća. Tako čuvamo svoj okoliš i pridonosimo slici zdravog okoliša. To je vrlo bitno i nadamo se da ćemo ovom akcijom potaknuti žitelje općine Sukošan i druge da i on i zasade drvo u svojim dvorištima, zaključila je Peričić.