Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PROJEKT GAMEING 32 učenika Prirodoslovno-grafičke škole Zadar usavršavat će vještine proizvodnje video igara u Španjolskoj

27.10.2019. 17:45


Trideset i dva učenika Prirodoslovno – grafičke škole Zadar će za par mjeseci, u sklopu projekta GameINg Innovative Gamers, što ga u cijelosti financira Europska unija (program Erasmus + u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja) otići u Španjolsku, u Sevillu, gdje će dva tjedna biti u prilici pohađati predavanja i radionice vezane za osmišljavanje i tehničku realizaciju video igrica. Pratit će ih dva profesora.
Cilj ovoga projekta mobilnosti je našim učenicima omogućiti unaprjeđenje stručnih i poduzetničkih vještina i kompetencija na području profesionalnog razvoja u okviru grafičke i audiovizualnih tehnologija, rezimira ravnatelj Tomislav Grbin i dodaje kako se predviđa kako će učenici sudjelovanjem u projektu mobilnosti izgraditi svoje samopouzdanje te razviti radne navike, sposobnost timskog rada, osjećaj profesionalne odgovornosti, jezične, interkulturalne i internacionalne kompetencije koje će im pomoći u budućem profesionalnom razvoju unutar kreativnih industrija.


Znanje novih tehnologija
Učenici će biti podjeljeni u dvije grupe: video game art, u okviru koje će se raditi na osmišljavanju video igrica te u grupu video game development u okviru koje će se raditi na tehničkom dijelu, učenici će učiti kako zamišljenu video igricu konkretno tehnički realizirati.
Danas kada svjedočimo nedostatku radnika iz strukovnih zanimanja, kada smo stoga itekako svjesni važnosti strukovnog obrazovanja, a posebice u kontekstu činjenice velikog rasta industrije video igrica na svijetu, ovaj je projekt tim važniji. Naši će učenici biti u prilici nadograditi svoje znanje u smjeru novih tehnologija, a boravak u Španjolskoj će im upravo to omogućiti, uza sve one ostale prednosti koje proizlaze iz obrazovanja i boravka u inozemstvu, naglašava profesorica Ana Marija Ivković, članica školskog tima koji radi na realizaciji GameINg Innovative Gamers projekta.
Prva grupa učenika u Sevillu ide 8. ožujka 2020-te, a druga grupa 22. ožujka 2020-te, a kako bi učenici došli sigurno i kako bi sve bilo po planu nedavno je u Španjolsku otišlo pet profesorica, uz Ivković i Martina Perić, Maja Rep, Kristina Erlić i Helena Vulić kako bi pripremile "teren" za učenike. Njihov je put, kako nas informira Ivković, također u potpunosti financirala EU kao dio realizacije projekta.
Učenici će biti u tvrtci "V-art escuela audiovisual" pa smo bili tamo da se upoznamo sa svim pojedinostima oko njihovog boravka tamo kao i sa svim pojedinostima vezanim za put, smještaj, hranu… Naravno, bit će organizirano i razgledavanje grada, posjet kulturnim znamenitostima, njihov će boravak, kako sam već spomenula, uključivati i aktivnosti koje nisu direktno vezane za projekt no bitne za njihov razvoj, objasnila je dalje Ivković.


Mjesto susreta profesionalaca
"V-art", kako stoji na službenim stranicama projekta, raspolaže modernim prostorima
prikladnima za manje grupe. Centar je opremljen prikladnom računalnom opremom koja je potrebna za ugodan rad s najnovijim programima i aplikacijama za 3D modeliranje, animaciju i strukturiranje informacija. "V-art" teži tome da bude mjesto susreta profesionalaca u ovim područjima i zbog toga radi na širenju informacija o zanimljivim događanjima i promiče natjecanja u struci. Središnji tim tvrtke izrađuje animacije i provodi različite projekte za brojne klijente.
No, da bi osigurali svoje mjesto u avionu za Španjolsku učenici zainteresirani za sudjelovanje u projektu (učenici drugih, trećih i četvrtih razreda smjerova grafički urednik – dizajner, web dizajner i medijski tehničar) moraju proći natječaj, koji je finaliziran prije nekoliko dana, i u okviru kojeg se bodovao standardno kada su ovakvi projekti u pitanju opći uspjeh, prosjek ocjena stručnih predmeta, znanje engleskog jezika, pedagoške mjere i vladanje, socijalne vještine i sudjelovanje u drugim aktivnostima škole, projektima i natjecanjima, a bilo je potrebno napisati i motivacijsko pismo. Rezultati će biti objavljeni, kako doznajemo u školi, 1. studenog.