Umjesto odlagališta žele zelenu šumu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Školarci Filipjanci u Kolektivnoj sadnji drveća
Prošle godine smo u području oko Turnja posadili oko 1000 mladica pinije čime je oporavljeno opožareno područje, a ove godine će biti obnovljeno područje oko Kistanja. U Diklu konkretno planiramo čišćenje punktova divljih odlagališta jer smo dosad već primili puno prijava za intervenciju, kazala je Jurlina
Okupljeni oko lijepe »zelene« inicijative

Vrijedni učenici OŠ Sveti Filip i Jakov sa svojim su učiteljima posadili 300 sadnica crnike, pinije i alepskog bora kraj reciklažnog dvorišta u Sv. Filipu i Jakovu, u sklopu akcije Kolektivna sadnja drveća koja se ovih dana provodi u cijeloj zemlji. Za nabavku sadnica su se pobrinule Hrvatske šume, a Općina Sv. Filip Jakov učenike je podržala u želji da na mjestu dojučerašnjeg odlagališta otpada nikne zelena šuma.
Akcija sadnje stabala nazvana »Zasadi drvo, ne budi panj« traje tri dana, 25., 26. i 27. listopada, a pokretači ove inicijative kažu kako je svako posađeno drvo značajno, a zajedno se može napraviti puno!
Građanska inicijativa pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kao Građanska inicijativa ne sudjeluje u pravnom i financijskom prometu, no ipak samim sudjelovanjem u akciji dužni su djelovati u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te podsjećaju da se građani educiraju i dobro pripreme prije sadnje.
U slobodnoj sadnji poželjno je saditi autohtone vrste kao i voćke te medonosne sadnice - ističu pokretači inicijative.
Željka Jurlina iz udruge Eko-Zadar naglašava kako je ovo samo jedan segment općeg zajedničkog istupa udruga sa »zelenim« predznakom.
- Prošle godine smo u području oko Turnja posadili oko 1000 mladica pinije čime je oporavljeno opožareno područje, a ove godine će biti obnovljeno područje oko Kistanja. U Diklu konkretno planiramo čišćenje punktova divljih odlagališta jer smo dosad već primili puno prijava za intervenciju, kazala je Jurlina.
Cilj Građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim jedinicama lokalne samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno