Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liječnici o smrti djevojke u Splitu: “Ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna”

26.10.2020. 10:48


Ispred splitske bolnice održana je konferencija za medije u povodu smrti 17-godišnje maturantice iz Splita, koja je imala kronične bolesti, odnosno astmu, a bila je i pozitivna na Covid-19.
Predstojnik Klinike za dječje bolesti Veselin Škrabić izjavio je da je pacijentica primljena na hitni prijem Križine zbog zastoja srca i disanja.
“Nakon uspješno provedene reanimacije smještena je u jedinicu za intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti. Ona je imala pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila covid pozitivna” rekao je Škrabić.
Pročelnica Zavoda za intenzivnu terapiju doc. dr. Branka Polić izjavila je kako je liječenje nastavljeno u Zavodu po svim pravilima struke.
“Nakon uspješne reanimacije ona je stabilizirana. Međutim, nažalost došlo je nemilog događaja, smrtnog ishoda.
Unatoč liječenju djevojka je preminula jučer u 14.40 sati. Imala je svoje kronične bolesti, ali isto tako ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna.
Vjerojatno je do smrti došlo zbog njenih kroničnih bolesti, uz Covid infekciju. Službeni uzrok smrti je zastoj rada srca i pluća.”, rekla je doc. dr. Polić.
S obzirom da je djevojka imala astmu, kako se odnositi prema djeci koja imaju astmu, a idu u školu? Jesu li ugroženi?
“O tome su govorili i davali preporuke epidemiolozi, ja kao pedijatrica mogu samo govoriti o tome što učiniti kad mi u bolnicu dođe tako oboljelo dijete”, rekla je dr. Polić.
Potvrdila je da je moguće da djevojka prije nije imala simptome Covida: “Ono što znamo jest da je temperaturu i ostale simptome dobila u subotu popodne prije nego je u teškom stanju dovežena u bolnicu”.
Na pitanje je li mnoguće da se oboljelima od astme dogodi zastoj srca i pluća, rekla je: “Svakako postoje situacije kad se može dogoditi zastoj srca i pluća kod oboljelih od astme. Kod teških kroničnih bolesti sve je moguće”.