MASLINIK I KUŠAONICA Potporama za uljare i maslinare do bespovratnih 65.000 eura i priče o uspjehu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na ljubačkom OPG-u kod oca i sina Mladena i Mate Duševića
Zahvaljujući EU fondovima za izgradnju moderne kušaonice maslinovog ulja te za kupnju poljoprivrednih strojeva i alata za maslinarstvo OPG je dobio bespovratna sredstava u ukupnom iznosu od 65.000 eura ili 483.938 kuna. Za kušaonicu 50.000 eura, a za unapređenje maslinarstva 15.000 eura, kazao je Mate Dušević, vlasnik OPG-a iz Ljupča, koji će u masliniku ubrati preko 20.000 kilograma maslina
Velimir BRKIĆ
Mate Dušević, otac mu Mladen i mali maslinari David i Krševan

Berba maslina je uz berbu grožđa, najvažniji posao u životu dalmatinskog težaka. Poznatiji zadarski maslinari i svi ostali koji žele postići vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda, natjecati se na maslinarskim manifestacijama i osvojiti poneku nagradu, krenuli su u raniju berbu.
U maslinicima ljubačkih maslinara i uljara, oca i sina Mladena i Mate Duševića, prostrli su cerade ispod stabala i ručno i uz pomoć tri tresača maslina prije deset i više dana su započeli berbu maslina sorte leccino koja se uvijek prva bere.
- Protekla godina nije bila dobra, međutim, ova godina bila je naklonjena i vinogradarima i maslinarima. U rodu imamo 350 stabala maslina, ubrat ćemo dosad rekordnu količinu maslina, preko 20.000 kilograma, kaže nam Mate Dušević, vlasnik istoimenog OPG-a iz Ljupča, naselja u Općini Ražanac, na obali ljubačke vale.

Poštovanje prema maslini

Živo je u Duševićevom masliniku. U berbi je obitelj i rodbina, otac Mladen, majka Mirjana, sestra, zet, stric, djeca, tko sve ne. Matina supruga Snježana je kući, osim što se brine za mlađeg sina Krševana priprema ručak za sve berače.
- Maslinari su se osuvremenili, educirali i postižu odlične rezultate, a ono što se godinama nikako ne mijenja, to je užitak branja maslina, svojevrsno poštovanje prema maslini i prenošenje ljubavi za maslinike na mlađe generacije zbog čega sam neizmjerno zahvalan svom ocu Mladenu, naglašava mladi i inovativni maslinar Mate.
OPG Mate Dušević ima 350 maslina u rodu na pet lokacija: Ledina, Straže, Strana, Koruna, Ograda. Najbrojnija lokacija su Straže sa 160 maslina na kojoj se usprkos koroni nakon domaće marende, protekle u šalama i zezanciji, nastavilo branje, kako već i tradicija nalaže.
- Prema savjetima stručnjaka najbolje je brati masline kada počinju plodovi mijenjati boju iz zelene u žutu odnosno ljubičastu. To je upravo sada, otkriva Mate.

Tradicija, kvaliteta, zadovoljstvo kupaca

Iz ljubavi Matinog oca Mladena prema maslini razvilo se uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mate Dušević osnovano prije 17 godina, 2003. godine. Već godinama prerađuje masline u ovdašnjoj uljari Kap po kap u vlasništvu Tonćija Duševića, uljari koja radi s najsuvremenijom opremom.
- Prvo dobiveno maslinovo ulje dao sam analizirati. Rezultati su odlični, pravo ekstra djevičansko ulje, ponosan je Mate, inače i ražanački vijećnik.
Količinom ulja koje preradimo ne možemo konkurirati Grcima, Španjolcima ili Talijanima, kaže on, ali kvaliteta nam je zato vrhunska. Ovdašnje podneblje idealno je za masline.
- Vodimo se i principima kontinuiranog usavršavanja, ulaganja u najmodernije tehnologije. No, ipak najvažniji sastojak jest podloga, tradicija naših predaka i posvećenost apsolutnoj kvaliteti koji rezultiraju zadovoljstvom naših kupaca, ističe Mate.

Koloriti podvelebitske bure i krša

U maslinicima imaju 15-ak vrsta različitih sorti, a proizvode šest vrsta monosortnih ulja: »Leccino, »Levantinka«, »Oblica«, »Drobnica« i »Coratina«.
- Šesta vrsta je »Selekcija«, odnosno kupaža ili mješavina različitih sorti po vlastitoj recepturi. U njemu su svi koloriti podvelebitske bure i krša. Više je nego odlično, govori Mate pun energije i ideja za unapređivanje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrhunske kvalitete i ostalih proizvoda od maslina.
- Ulje se u hermetički zatvorenom podrumu čuva u inox bačvama s inertnim plinom, dušikom koji štiti ulje od kontakta s kisikom. Da bismo sačuvali kvalitetu, podrum je klimatiziran tako da je temperatura oko 16 stupnjeva, priča nam domaćin Mate.
OPG Dušević je dobitnik brojnih priznanja i nagrada za ekstra djevičansko maslinovo ulje, na raznim manifestacijama su se okitili s oko 100 zlatnih, srebrnih i brončanih odličja.
- Sve je započelo na međunarodnoj manifestaciji uljara i maslinara Noćnjak 2001. godine u Biogradu na Moru gdje smo osvojili diplomu za djevičansko ulje, prisjeća se otac Mladen.

Kušaonica, pun pogodak

Iz ljubavi prema maslinovom ulju razvilo se obiteljsko gospodarstvo Dušević koji se nije zadržao na postojećem, već je gledao naprijed, u budućnost. Zahvaljujući EU fondovima za izgradnju kušaonice maslinovog ulja te za kupnju poljoprivrednih strojeva i alata za maslinarstvo Duševići su dobili bespovratna sredstava u ukupnom iznosu od 65.000 eura ili 483.938 kuna.
- Na natječaju iz mjere 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, OPG je dobio potporu za izgradnju kušaonice u iznosu od 50.000 eura ili 372.260 kuna bespovratno. Na natječaju LAG-a Bura Ulaganje u fizičku imovinu za biljnu proizvodnju OPG je dobio bespovratni iznos od 15.000 eura, odnosno 111.678,00 kuna, navodi Dušević naglasivši kako zadnjih godinu, dvije ima primjerenu suradnju s Općinom Ražanac, stalno su mu na usluzi.
U malom mjestu smještenom sjeverozapadno od Zadra, u blizini Paškog mosta, u uvali uz more, izgrađena je moderna kušaonica koja čuva i privlačnost starih vremena. Zaista je pun pogodak za privlačenje i zadržavanje domaćih i stranih gostiju.

Jedinstveni doživljaj

- Kušaonica maslinovog ulja je za goste željne ruralnog ugođaja, ističe Mate čiji je OPG očarava spojem modernog i tradicionalnog.
Prostrana kušaonica ima vanjsku terasu te kuhinju, konobu, sanitarije. Osim dviju strana zida koje su u stoljetnom pločastom kamenu, sve ostalo izgrađeno je štampanim ili tiskanim betonom koji zadržava praktičnost betona te ga transformira u površinu atraktivnog izgleda, ponovno ističući prirodnu ljepotu kamena, cigle, drveta.
- Našim gostima nudimo jedinstveni doživljaj i priču o dalmatinskom težaku, maslini, kamenu i zdravom maslinovom ulju, što oni poslije rado prepričavaju, govori Mate, dodajući kako posjetitelji vole tu priču o maslinovom ulju, aromama koje pronalaze u njemu i na kraju su spremni to i kupiti.
Vole oni i naša bijela, crna i roze vina, rakiju, likere, našu konobu, peku. Sve se to lijepo sljubi sa sirom i maslinama, domaće proizvodnje. Za njih je to doživljaj, fotografiraju, pune društvene mreže i priča o gostoljubivosti, kvaliteti i doživljaju nezaustavljivo teče, zaključuje je Mate Dušević ispraćajući nas sa svog uspješnog OPG-a.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)