Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PUTEM KRŠTENJA Duh sveti sišao na 49 krizmanika, 28 mladića i 21 djevojku iz Škabrnje

26.10.2020. 11:26


Mons. Josip Lenkić, kancelar i generalni vikar Zadarske nadbiskupije, u crkvi Uznesenja BDM – Velike Gospe u Škabrnji, kao znak svete potvrde položio je ruku i uljem pomazao 49 krizmanika, 28 mladića i 21 djevojaka, sad već učenika prvih i drugih razreda srednjih škola koji su pomazanjem dobili pečat dara Duha svetoga.
Lenkić je euharistijsko slavlje u škabrnjskoj crkvi predvodio u zajedništvu sa župnikom don Ivanom Rončevićem i s don Mirkom Vidovićem, koji je prije desetak dana u Beču zaređen za svećenika. Mladi svećenik bio je u dvostrukoj ulozi, naime, bio je i krizmani kum Ivici Vidoviću, jednom od svoje četvero braće.


Ljubav, sreća, mir
U svojoj nadahnutoj propovijedi mons. Lenkić upoznao je mlade krizmanike sa značenjem i primanjem Duha Svetoga i njegovih sedam darova koji će im pomoći da svjedoče svoju vjeru, ljube Boga i svoje bližnje, da učvrste vjeru, da sigurnije kroče kroz život, da će im Duh Sveti davati snage za sve prepreke u životu i dati im ustrajnost u ciljevima, da i dalje cijene ljubav, sreću i mir te da jednog dana imaju dobar i pošten život.
– Duh sveti se nastanio u srcima naših krizmanika. Bogu je najdraže boraviti u našim srcima, dušama, rekao je mons. Lenkić, župnik zadarskog svetišta sv. Šime.
Vjernik bi, kaže on, trebao nedjeljom slaviti svetu misu i jednom dnevno odvojiti barem nekoliko minuta za molitvu.
Krizma znači da smo mi posvećeni vjernici. Vi danas imate tu snagu, akumulator za povezivanjem s Bogom. »Euharistija je moj autoput prema raju«, kako je često govorio Carlo Acutis, petnaestogodišnjak koji nedavno u talijanskom Asizu proglašen blaženim, naglasio je propovjednik.


Hrabro stazama života
– Neka današnja proslava ostavi vječiti trag u srcima naših krizmanika te neka vođeni vjerom, ljubavlju i nadom, hrabro kroče stazama života, a neka ih Duh Sveti koji im je danas udijelio svoje darove bude uz njih u sve dane s obje obale rijeke života, zaključio je mons. Josip Lenkić.
U misnom slavlju sudjevao je ovdašnji vjernički puk. Svečanom ugođaju pridonio je crkveni zbor pod vodstvom Ines Škara. Svakako treba istaknuti kako je njena mladolika kćer Emanuela Škara, školovana i nagrađivana fotografkinja, bila zadužena za fotografiranje ovog značajnog događaja.
Poslanice su čitale Petra Ražov i Lana Ražov. Ministrirao je Petar Pavičić. U ime krizmanika, kumova i roditelja cvijeće je mons. Lenkiću uručila krizmanica Petra Pavičić, dok su prigodne darove, košaru jesenskih plodova i domaćih proizvoda, uručili Patricija Žilić, Lucija Škara i Jakov Škara. Ministrirao je Petar Pavičić, a svećenicima je stalno pri ruci bio sakristan Zoran Ražov.
 




Škabrnjski krizmanici


Antonio Bilaver, Karlo Bilaver, Mario Miro Bilaver, Marko Antonio Genda, Josipa Gospić, Gabriela Gospić, Tome Gravić, Nikolina Ivković, Lara Jurić, Anđela Justić, Lucija Škara, Petra Škara, Anamarija Tokić, Gabrijel Žilić, Luka Žilić, Josip Brkić, Mihovil Butić, Antea Gospić, Maša Gospić, Ema Ivković, Toni Jurić, Frane Jurjević, Duje Karlić, Josipa Pavičić, Petra Pavičić, Jelena Škara, Luka Škara, Mate Vuković, Marko Žilić, Luka Žilić,Patricija Žilić, Anđelo Bilaver, Glorija Bakarić, Mitar Andrijano Pavičić, Filip Škara, Jakov Škara, Roko Bilaver, Marta Škara, Matea Ivković, Petar Ražov,Kristina Župan, Donata Kresoja, Josip Ivković, Ivan Vuković, Branimir Škara, Petra Kardum, Roko Gospić, Mate Gospić, Ivan Vidović.