Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SUVREMENA KRŠĆANSKA GLAZBA Pobjednici 8. Festivala duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« Zbor mladih crkve sv. Frane

26.10.2020. 11:18


U »novo normalnoj« iznimno teškoj situaciji sukladno ograničenjima uz svijest da se život mora nastaviti i dalje u HNK Zadar u petak 23.10. uspješno se održao međunarodni 8. Festival duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« Zadar 2020.
Nastupalo je 10. izvođača, iako je prethodno bilo najavljeno 12. izvođača.
Na festivalu su izvodili novokoponirane skladbe što je ujedno i uvjet pri prijavi na javno raspisani natječaj. Cilj festivala je podržati hrvatske autore i skladatelje suvremene kršćanske glazbe i njihovo glazbeno stvaralaštvo, a posebno poduprijeti i promovirati kantautore.
Atmosfera u HNK Zadar je bila odlična i više od očekivanog obzirom na okolnosti »novo normalnog« a izvođači su skladbe visokih kvaliteta uz pratnju back vokala, zadarskih glazbenika Gloriju i Klaudia Krizmana interpretirali svaki na svoj način.


Iskustva vjere
Najveći cilj izvođača bio je da kroz smislene tekstove, u kojima prenose svoja vlastita proživljena iskustva vjere, pruže svim posjetiteljima ohrabrenje i nadu u njihovim svakodnevnicama. Posjetitelji festivala ove godine imali su prilike poslušati nove mlade izvođače koji su osvježili festival i izvođače s provjerenim imenima duhovne scene koji iza sebe imaju prepoznatljiv glazbeni put.
Pobjednici festivala su Zbor mladih crkve sv. Frane Zadar koji su osvojili Nagradu publike za skladbu »Samo pokucaj« i Nagradu za najbolju glazbu autora teksta, glazbe i aranžmana Frane Brajkovića.
Nagradu im je uručila Branka Višić Karavida – ravnateljica Glazbene škole »Blagoje Bersa« a Nagradu publike uručila im je Branka Radman – voditeljica odsjeka za kulturu i tehničku kulturu grada Zadra.
Nagradu za najbolji tekst osvojila je Jelena Skoko iz Širokog brijega BiH za skladbu »Hrabost« autora teksta i glazbe Jelene Skoko a aranžmana Marka Jakovljevića a nagradu im je uručila Nataša Pirc skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira.
Nagradu za najbolji aranžman osvojila je Tamara Perc iz Zagreba za skladbu »Sjaj« autora teksta i glazbe Tamare Perc a aranžmana Vlade Brzovića i Josipa Rogošića. Nagradu je uručio Davor Petrović – glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj.


Gost fra Marin Karačić
Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija osvojila je Petra Antolić iz Zagreba za skladbu »Sve si Ti« autora teksta, glazbe i aranžmana Petre Antolić. Nagradu je uručio Saša Miočić -skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala »Svjetlost dolazi« Zadar i voditelj festivalskog benda.
Ovim putem svim nagrađenima čestitaju organizatori festivala udruga »Stihovi i Note«, ravnateljica festivala Vesna Benić i umjetnički ravnatelj festivala Saša Miočić.
Revijalni gost festivala bio je fra Marin Karačić jedan od najistaknutijih hrvatskih kantautora suvremene kršćanske glazbe iz BiH.
Voditeljica festivalskog programa bila je Iva Rogić.
Ono što je važno istaknuti u ovih 8. godina održavanja festivala u Zadru skladbe su prijavljivali renomirani i potvrđeni autori, poput Marka Tomasovića, Nede Zubana, Davora Jašeka, Toni Eterovića, Antonia Tkalec, Tee Vidaić, Čeda Antolića, Sonje Agate Bišćan i drugi. To su sve imena tekstopisaca i skladatelja sa nekim od strukovnih nagrada HDS-a, ili strukovnim nagradama poput nagrade Porin. Festival duhovne glazbe »Svjetlost dolazi« jedina je godišnja glazbena manifestacija u Zadru i članova HDS-a koji se bave skladanjem suvremene kršćanske glazbe ali i skladanjem popularne glazbe. A kao revijalni gosti nastupali su istaknuti izvođači duhovne glazbene scene prisutni na gotovo svim festivalima diljem RH. Podsjetimo se npr. Željke Marinović koja je nastupala prošle godine koja je dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, nagrade Porin ili Antonia Tkaleca skladatelja, tekstopisca, kantautora, glazbenog producenta i multiinstrumentaliste duhovne glazbe koji je 2016. godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske primio status Slobodnog umjetnika što je najveće moguće priznanje jednom profesionalnom glazbeniku.




Popularnost kršćanske glazbe raste
Iako je suvremena kršćanska glazba trenutno na 4. mjestu po prodaji izdanja prema Billboard magazinu, a izdanja suvremene kršćanske glazbe, ili u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music) se prodaju više od jazz i klasične glazbe zajedno ta činjenica malo je poznata zadarskoj publici. S toga je najveći cilj organizatora ovog festivala da se duhovna glazbena scena razvija i u gradu Zadru, obzirom da se u ostalim gradovima RH ovakvi festivalu održavaju dugi niz godina. Spomenimo samo Uskrs fest u Zagrebu punih 40 godina, Hvalospjev ljubavi u Varaždinu 10 godina, Tonka Fest u Ogulinu 14 godina, Papa fest u Solinu 21. godina, Hosana fest u Subotici 14 godina, Vidfest u Europskoj prijestolnici kulture Rijeci 14. godina, Bonofest Vukovar 10 godina i ostali.
Pokroviteljima festivala bili su Grad Zadar, Općina Preko, Općina Kukljica, Općina Kali, Općina Pašman i Općina Tkon.
Sponzori festivala Ilirija d.d., Nasadi d.o.o.,Maraska d.d., Jamnica plus d.o.o., Frizerski salon Anita Zadar.
Organizatori se zahvaljuju i svim medijski pokroviteljima koji od prvog dana prate ovaj jedini glazbeni festival u gradu Zadru.
Organizator festivala je Udruga »Stihovi i Note«, Ravnateljica festivala Vesna Benić a umjetnički ravnatelj festivala je Saša Miočić. (Vesna BENIĆ)