Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Anđelko Telesmanić krenuo očevim plemenitim stopama i darovao krv 100 puta

26.10.2021. 09:19


U povodu jučerašnjeg Dana darivatelja krvi, Društvo Crvenog križa Zadarske županije organiziralo je godišnju svečanost dodjele priznanja i zahvalnica za jubilarne darivatelje krvi. Priznanje je primio 21 darivatelj, od čega je 11 njih dobilo priznanje za izniman doprinos dobrovoljnom darivanju krvi. Četiri dame krv su darovale 35 puta, a 16 darivatelja 50 puta. Posebna je zahvala uručena Anđelku Telesmaniću, koji je darovao čak 100 doza krvi.


Svojim primjerom potiču na nesebičnost
Hrvatski Crveni križ svake godine obilježava nacionalni Dan darivatelja krvi, na dan kada je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Te je godine utemeljen, a institucija dobrovoljnog darivanja krvi, obilježava se u svim društvima diljem zemlje.
– Čast mi je svim dobrovoljnim darivateljima krvi odati priznanje i iskazati zahvalu na njihov dani. Uvijek ćemo vam biti zahvalni na vašoj nesebičnosti i želji da uvijek pomažete drugima. Želim da i dalje ostanete tako hrabri i nesebični te da nastavite darivati krv dok god to možete, istaknuo je Šime Lisica, ravnatelj Društva Crvenog križa Zadar.
– Svim darivateljicama i darivateljima čestitam njihov dan, kada obilježavamo hrabrost, nesebičnost i želju za spašavanjem života, koja krasi toliko naših sugrađana. Čestitam i ekipi Crvenog križa na njihovim uspješno provedenim akcijama i plodonosnom radu. Darivateljima još jednom poručujem kako svojim primjerom potiču druge na istu nesebičnost, rekao je župan Božidar Longin i naglasio kako se uloga dobrovoljnih darivatelja krvi najviše isticala u najtežim vremenima za Hrvatsku, kada su se u bolnici vodile velike bitke za živote.
– Potrebe za krvi uvijek su prioritet, posebno u ljetnim mjesecima kada se zbog velikog priljeva turista i povećanog broja prometnih nesreća potražnja za zalihama krvi povećava. U tim situacijama uz liječnike spašavate živote. Zbog toga ćemo i dalje sufinancirati rad Crvenog križa, zaključio je Longin.


Darujte krv bez straha!
S obzirom na pandemiju koronavirusa i otežano funkcioniranje zdravstvenog sustava, Opća bolnica Zadar zahvaljujući dobrim ljudima nije imala problema sa zalihama krvi i krvnih pripravaka.
– Naša suradnja s Društvom Crvenog križa Zadarske županije je iznimno dobra. Čim im uputimo molbu za prikupljanjem krvi, odmah mobiliziraju timove i darivatelje, tako da se ne nalazimo u situaciji da naše zalihe krvi padnu na opasno niske razine. Upravo zahvaljujući mreži dobrovoljnih darivatelja krvi, Opća bolnica Zadar svake godine raspolaže s oko 6.000 doza. Budućim darivateljima poručujem kako se jednom dozom može spasiti tri života te ih pozivam da se odazovu akcijama i pozivima. Što se tiče pandemije, epidemiološke se mjere provode na najvišoj razini te nismo zabilježili slučaj zaraze koronavirousom na akcijama prikupljanja krvi, istaknula je Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar.




Više i ne mogu živjeti, a da ne darujem krv
Ovogodišnji laureat, koji je krv dao čak 100 puta je Anđelko Telesmanić, koji je krv prvi put dao 1984. godine.
– Redovito, dugi niz godina, na ovaj način pomažem svojim sugrađanima. Na darivanje krvi potaknula me priča, koju sam čuo od svoje majke. Kazala mi je kako je moj otac prije oko 50 godina spasio život darivanjem krvi iz vene u venu, što me istovremeno potreslo, ali i potaknulo da krenem istim putem. Više i ne mogu živjeti, a da ne darujem krv, iako me stručnjaci upozoravaju kako se moj staž darivatelja polako bliži kraju. Nasljednike imam u sinu i supruzi, koji također idu mojim stopama i redovito daruju krv, na što sam iznimno ponosan, istaknuo je Telesmanić.
Primatelj zahvalnice za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku je Tihomir Kocanović, koji unatoč teškoj zdravstvenoj situaciji ne odustaje od isticanja važnosti darivanja krvi.
– Krv sam prvi put poželio dati davne 1991. godine, kada sam u prosincu htio pomoći nastradalom suborcu. No, pošto smo bili branitelji, nismo mogli dati krv. Poslije ratnih stradanja prošao sam kroz 25 operacija, tako da nisam mogao davati krv. Zahvaljujem se djelatnicima Crvenog križa na njihovom radu i požrtvovnosti, a darivateljima na hrabrosti i nesebičnosti, zaključio je Kocanović.


Čin dobrote
Čin nesebičnosti i dobrote za koji darivatelji ne traže pohvale i nagrade treba stalno isticati. Zato su jučer podijeljene zahvale za višestruko darovanu krv i zahvalnice i plakete za poticanje i razvijanje svijesti o potrebi darivanja krvi te pomoći u organiziraju akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kao i za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku.
Stanovnici otoka Vira, organizirani u Udruzi dobrovoljnih darivatelja krvi, pozitivan su primjer plemenitosti i dobre organizacije.
– Virani su vrlo aktivni darivatelji krvi. Imamo tri akcije godišnje te u prosjeku na svakoj prikupimo oko 70 doza. Ovim putem želim pohvaliti mještane Vira, jer nemamo problema s motiviranjem i odazivom na naše akcije, istaknuo je Goran Vicković, koji je do sada krv darovao 37 puta.
– Udrugu dobrovoljnih darivatelja krvi Vir osnovali smo 2010. godine i danas brojimo 110 članova. Iz udruge organiziramo sve naše akcije i motiviramo Virane da se uključe u mrežu dobrovoljnih darivatelja krvi, poručio je Vicković.
Udrugu dobrovoljnih darivatelja krvi imaju i Kaljani, koji planove i programe usklađuju s ribarskom sezonom.
– Udrugu smo osnovali prije četiri godine. Otočani su u specifičnoj situaciji iz dva razloga. Prvo, zbog činjenice da živimo na otoku, nismo u mogućnosti u zadnji se čas odazvati akcijama darivanja krvi. Drugo, naše akcije ovise o darivateljima, koji su u velikom broju ribari. Stoga, imamo 12 termina kada možemo prikupljati krv, tj. u terminima kada su ribari kod kuće. Stoga nam Crveni križ i Odjel za transfuziju uvijek izlaze ususret. Upravo zbog toga imamo tako dobre rezultate. Dobitnici smo i županijske nagrade za humanitarni rad za 2015. godinu. U prosjeku sakupimo 150 do 200 doza godišnje, što je više od prosjeka Republike Hrvatske, objasnio je dobitnik priznanja za poticanje i razvijanje svijesti o potrebi darivanja krvi, te pomoći u organiziraju akcija dobrovoljnog darivanja krvi Dario Mišlov, predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi iz Kali.


Dobitnici zahvalnica i priznanja
Zahvalnice za poticanje i razvijanje svijesti o potrebi darivanja krvi te pomoći u organiziraju akcija dobrovoljnog darivanja krvi dobili su: Radojka Baraba, Mladen Dušević, Jelena Đuriš, Venci Jurin, Zoran Lisica, Ivica Mikulić, Dario Mišlov, Ljubo Pavić, Karmen Perina, Goran Vicković, Branko Vujica.
Zahvalnice za plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku dobili su: Željko Barbaroša, Boris Lisica, Roko Mikilić, Lidija Mišlov, Klement Sikirić, Ivica Stipanić, Zdravko Sutlović, Tihomir Kocanović.
Zahvalnicu i plaketu za 35 darovanih doza dobili su: Snježana Bralić, Mirjana Glavan, Svemirka Nižić, Mirkica Vuksan.
Zahvalnicu i plaketu za 50 darovanih doza dobili su: Denis Antolović, Filip Bach, Stanko Batur, Šime Bičić, Siniša Blaslov, Mate Bugarija, Dragiša Gandić, Zoran Krešan, Josip Laštro, Kažimir Markulin, Ivan Parić, Denis Perović, Damir Perović, Đuro Petković, Goran Svirčić, Vladimir Šutalo.