Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Palčić: U završnici smo pokazali karakter, ali nedostaju nam jedan ili dva igrača

26.10.2021. 07:01


Sve tri pobjede koje su košarkaši Sonik Puntamike ostvarili u prvih sedam kola HT Premijer lige slijedile su isti obrazac. Misao vodilja je izmoriti suparnike čvrstom i agresivnom obranom, uz što je moguće više »laganih« poena na drugoj strani. Na »ješku« su se uhvatili Šibenčani i Sinjani, ni »Cibosi« nisu bili daleko, da bi posljednji ulov igrača Stipe Kuliša bili zabočki »Žuti lavovi« koji su u subotu pune tri četvrtine bili u domaćem mlinu. Samo 43 primljena koša u prvih 28 minuta pokazatelj su dobre igre na defenzivnom dijelu terena koju, uostalom, potvrđuje i pogled na statistiku. Puntamičani su trenutno peta najbolja obrambena momčad lige, iza nedodirljivog abaligaškog trijumvirata i Šibenke Damira Milačića. Dok u mišićima ima šećera, Zadrani igraju spartansku obranu, no problemi nastaju kada zbog uske rotacije u završnici utakmica dolazi do umora i posljedičnog pada intenziteta, što protivnici nerijetko koriste da se vrate u susret. Cibona je u tome uspjela, Šibenka i Zabok nisu, no gosti iz Bedekovčine su u subotu bili blizu, jako blizu… Ipak, kada je najviše trebalo ukazao se povratnik u zelene redove, kapetan Dino Palčić koji je tricom s istekom napada 12 sekundi prije kraja odveo svoju momčad na dva posjeda prednosti, nakon čega više nije bilo povratka za igrače Jakše Vulića.


Uporni Zabočani
– Prvo poluvrijeme smo stvarno odlično odradili, no Zabok se nije predavao već se dva ili tri puta vraćao u susret. Umjesto da ih »slomimo«, odemo na 20 ili 25 koševa prednosti i riješimo pitanje pobjednika, dopustili smo im da se približe na desetak poena zaostatka. Na kraju četvrte četvrtine su se uspjeli u potpunosti vratiti u igru, ali u završnici smo pokazali karakter i stigli do nove pobjede na domaćem parketu – rekao je junak Sonika.
Dok je bilo snage, obrana je bila na razini. Visoka linija Zaboka u potpunosti je anulirana, Josip Popić je ostao bez poena, Antonio Črnjević je ubacio dva, Lukša Buljević četiri, a Zvonimir Ćutuk šest koševa. Ukupno tek 18 primljenih poena iz reketa respektabilan je podatak.
– U pojedinim trenucima zaista igramo vrlo agresivnu i kvalitetnu obranu. Sve pokrivamo i sve stižemo. Stvarno je gušt tako igrati i nakon toga povući kontru te doći do lakih poena. Cilj nam je dići igru na defenzivnoj strani parketa na što je moguće višu razinu i njome lomiti protivnike. Nadam se da ćemo to još više poboljšati i izvući što je moguće više ovakvih pobjeda – poručio je kapetan zadarskog sastava.


Skraćena rotacija
Da bi se u tome uspjelo potrebna je nešto šira klupa. Sonik već duže vremena igra sa samo sedmoricom igrača u rotaciji. Od početka sezone nedostaju Luka Tomas i Filip Jošić, dok je Pavle Marčinković početkom mjeseca preselio na Višnjik, što je uvelike suzilo spektar rješenja trenera Kuliša. Kratka klupa i akumulirani umor uzimaju svoj danak pa osim pada obrambenog intenziteta u završnicama dolazi i napadačke nepreciznosti. Primjera radi, Puntamičani su protiv Zaboka gotovo polovicu svojih šutova promašili (14-32) promašili u posljednjih deset minuta.
– Već duže vremena imamo skraćenu rotaciju, a da stvar bude gora u subotu je i par igrača koji su nastupili imalo određene probleme s ozljedama. No, stisnuli smo zube i izdržali sve nedaće. Stvarno nam nije lako, nedostaju nam jedan ili dva igrača. Čekamo da se oporave kako bismo dodatno podigli razinu energije i lakše izdržali sve napore s kojima se susrećemo – zaključio je Palčić.