Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Svima govorim da je Zadar lijep i romantičan grad

26.10.2021. 09:17


U povodu obilježavanja Dana grada Zadra i otvorenja izložbe litavske umjetnosti u Gradskoj loži, u Zadru ovih dana boravi veleposlanica Litve u Republici Hrvatskoj, Njezina Ekscelencija Jūratè Raguckienè.
Kako je rekla u razgovoru za Zadarski list, veleposlanica je jako sretna što se nalazi u Zadru radi otvorenja izložbe "U harmoniji ljepote narodne umjetnosti Litve", upravo zato što je pučka umjetnost ono što može povezati ove dvije zemlje. Ali i gradove.


Udaljeni, ali slični narodi
– Mi smo dva geografski udaljena naroda, ali imamo mnogo sličnosti, posebno u kulturi. Nadamo se da će ova suradnja rasti, zajedno s našim odnosima, tako i konkretno sa Zadrom. Kao što je poznato, u Hrvatsku dolazi dosta litavskih turista, a mi bismo voljeli da i hrvatski turisti dolaze k nama. Poseban razlog za posjetiti Litvu u idućoj godini jest taj što će Kaunas, naš drugi grad po veličini, biti europska prijestolnica kulture. Budući da se izložba otvara uoči Dana grada Zadra, posebno vam čestitamo i šaljemo iskrene pozdrave iz naše zemlje, rekla je Njezina Ekscelencija.
Veleposlanstvo Republike Litve u Republici Hrvatskoj osnovano je prilično nedavno, 2019. godine.
– Mi smo još uvijek prilično novo veleposlanstvo i zanima nas suradnja s Gradom Zadrom, uistinu na svim područjima. Također nas veseli činjenica što ovdje u Starigradu radi naša počasna konzulica, Rima Koić, tako da će se naši planovi za suradnju zasigurno i ostvariti, upravo ovdje u Zadru. Počasna konzulica nam je od velike pomoći, kao da je preko nje dio nas uvijek ovdje. Jako nam puno znači, ne samo za naše ljude, konzultacije za turiste, u slučaju nekog događaja, već i za gospodarsku suradnju i sve kontakte. Jako smo sretni što imamo počasnu konzulicu upravo tu u Starigradu. Otkad smo osnovani, tražimo prijatelje, ne samo u Zagrebu, već po cijeloj Hrvatskoj, kazala je Raguckienè te nastavila:


Dalje raditi na zajedničkim projektima
– Što se tiče Zadra, svi znamo da ovdje dolazi mnogo turista i vidmo suradnju i na polju turizma, ali i na polju gospodarstva. Htjeli bismo prezentirati ovdje naše vrlo kvalitetne proizvode, privući Hrvate da dođu kod nas na odmor, ali i raditi na ovakvim i sličnim zajedničkim projektima u kulturi. Zaista nam je drago što tako dobro surađujemo i s gradonačelnikom, i s gradskom upravom, s muzejem, s ravnateljicom. Upostavili smo zaista dobar kontakt i vjerujemo da ćemo tako i nastaviti, rekla je veleposlanica.
Veleposlanica je na ovom putovanju u Zadru sa suprugom i kaže da joj se grad jako dopada.
– U Zadru mi se sve sviđa. Tako je lijep grad, vrlo romantičan, ja svima tu poruku prenosim, rekla je oduševljeno Raguckienè.