Za novi financijski okvir naglasak na projektima sa zelenom i digitalnom komponentom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadar uspješno uzima iz EU fondova
Na vrijeme smo prepoznali važnost EU fondova za razvoj našeg grada i sastavili tim koji je važne projekte prepoznao, pripremio, prijavio te pratio ili još prati od natječaja sve do gradnje. Mogućnosti iz prošlog programskog razdoblja maksimalno smo iskoristili, a isto planiramo učiniti i u novom koje slijedi, komentirao je gradonačelnik Dukić posljednje podatke FINE i provedenu analizu
Grad ZADAR
Branko Dukić, zadarski gradonačelnik ističe kako u sredstvima iz EU fondova treba vidjeti priliku

Prema podacima FINA-e i na temelju napravljene analize o povučenim EU sredstvima na listi top deset gradova po rastu povučenog novca iz EU-a od 2017. do 2020. godine, Zadar se nalazi na prvom mjestu, dok se na listi top deset gradova s najvećim udjelom povučenih sredstava iz EU-a u 2020. godini nalazi na viskom drugom mjestu s udjelom od 4,48%.
Prema analizi objavljenoj na stranicama Gradonačelnik.hr gradovi su lani povukli iz EU-a 1,3 milijarde kuna.

Zadar povlači sve više novca iz EU fondova

Gleda li se trend tj. rast povučenog novca iz EU-a od 2017. do 2020. godine, Zadar se nalazi na prvom mjestu. Zadar je imao rast povučenih sredstava za 55,1 milijun kuna, Rijeka 53,8 milijuna, Slavonski Brod 45,8 milijuna, Beli Manastir 36,1 milijun kuna, Osijek 35 milijuna kuna rasta, Split 29 milijuna, Virovitica gotovo 26,3 milijuna kuna, Šibenik 25,7, Vinkovci 25,4 i Bjelovar 23,9 milijuna kuna rasta povučenih sredstava u četverogodišnjem razdoblju.
Po udjelu povučenog novca u 2020. godini Zadar se nalazi na visokom drugom mjestu. Prva je Rijeka sa 4,75 posto, drugi Zadar sa 4,48 posto, treći Slavonski Brod 3,64 posto, četvri Osijek 3,04 posto, peti Beli Manastir kao jedini srednji grad 2,72 posto, šesti Split 2,49 posto, sedma Virovitica 2,37 posto, osmi Šibenik 2,32 posto, deveti Bjelovar 2,13 posto i na desetom. Mjestu Vinkovci sa 2,05 posto.
- Na vrijeme smo prepoznali važnost EU fondova za razvoj našeg grada i sastavili tim koji je važne projekte prepoznao, pripremio, prijavio te pratio ili još prati od natječaja sve do gradnje. Mogućnosti iz prošlog programskog razdoblja maksimalno smo iskoristili, a isto planiramo učiniti i u novom koje slijedi, komentirao je posljednje podatke FINE i provedenu analizu gradonačelnik Branko Dukić.

Još 2013. formiran Upravni odjel za EU fondove

Grad Zadar još je 2013. godine prepoznao važnost dostupnih sredstava EU fondova za njegov rast i transformaciju prema boljoj budućnosti. Upravo je tada, uspostavljen Upravni odjel za EU fondove, kao zasebna ustrojstvena jedinica unutar Ggradske uprave s osnovnim fokusom na razvoj Zadra kroz EU fondove. Od onda pa do danas ovaj odjel koordinirao je preko 67 projekata sufinanciranih sredstvima EU-a, u uskoj suradnji s drugim upravnim odjelima gradske uprave, gradskim ustanovama i tvrtkama. Unutar Upravnog odjela za EU fondove svakodnevno na poslovima povezanim s EU fondovima radi 10 osoba u suradnji sa stručnjacima iz drugih ustrojstvenih jedinica Grada Zadra. Također, drugi upravni odjeli, poput UO-a za odgoj i školstvo, za kulturu i šport, za prostorno uređenje i graditeljstvo i za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, samostalno rade na pripremi i provedbi dijela projekata iz njihove nadležnosti i stručnosti.
Grad Zadar ujedno je i suosnivač javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA koja je ujedno i regionalni koordinator za područje Zadarske županije. U suradnji s regionalnim koordinatorom Grad Zadar priprema dio projektnih prijedloga za novo financijsko razdoblje, kako bi nastavio postavljen uspješan put povlačenja EU sredstava, lokalni i regionalni razvoj.

Strategija urbanog razvoja

Grad intenzivno radi na pripremi projekta za novi višegodišnji financijski okvir 2021. - 2027. te za natječaje koji se planiraju iz NPOO-a. Naglasak je na projektima sa zelenom i digitalnom komponentom. U pripremi su projekti izgradnje i rekonstrukcije vrtića, škola, energetske obnove zgrada, revitalizacije kulturne baštine, nastavak niza projekata povezanih s inteligentnim transportnim sustavom (ITS, park&ride, biciklističke staze), brojnim projektima u području IKT-a koje Grad Zadar priprema s tvrtkom Inovativni Zadar d.o.o.. Također, vrlo važno za istaknuti je započeta priprema na novoj strategiji urbanog razvoja vezano za ITU mehanizam, unutar koje se naglasak stavlja na integrirane projekte u suradnji sa sastavnicama urbanog područja Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno