Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bibinjci ponosni na tradiciju

Autor: Velimir Brkić

25.11.2008. 23:00
Bibinjci ponosni na tradiciju

Foto: Velimir BRKIĆ



Crkvena glazba treba biti i sveta i umjetnička, ali i univerzalna, kako bi pomogla pjevati puku i poticati vjeru kod onih koji dolaze slaviti misu, naglasio je don Rade
Na nedavni blagdan Sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih i liturgijskih zborova, Bibinjski pivači, Župni zbor, zvonari i članovi Pogrebnog društva Bibinje u župnoj kući, u prostoru vjeronaučne dvorane, održali su tradicionalni domjenak.
Bibinjci su ponosni na svoju tradiciju koju njeguju i predstavljaju je. Ponosni su i na svoj Župni zbor don Marko Sikirić, svoje zvonare i poznate Bibinjske pivače. Jednako su ponosni i na svoje Pogrebno društvo Bibinje koje ove godine slavi 51. godišnjicu osnutka i kontinuiranog djelovanja.
– Građanska udruga za pogrebe i posmrtnu pripomoć, utemeljena 1958., spada među najveća i najstarija hrvatska pogrebna društva i posmrtne udruge. Prvi tajnik Pogrebnog društva bio je Šime Mikulić. Nakon njegove smrti naslijedio ga je Petar Lisica, upoznaje nas sadašnji tajnik Branko Vuica, dok je predsjednik Božo Delija.
U župnom zboru gotovo u podjednakom broju pjevaju muški i ženski članovi. Redovito se na probama okupljaju jedanput tjedno, a predvode pjevanje na euharistijskim slavljima. Pjevaju na pogrebima, pretežno muški članovi zbora, zatim sudjeluju u raznim procesijama. Pored tradicionalnog pjevanja dobro uvježbani zbor pjeva i višeglasne napjeve. U Bibinjama se gaji posebno pučko pjevanje u kojem sudjeluju svi pod vodstvom s. Ane Terezije Vuradin, iz reda sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova iz kojeg crpe snagu da budu milosrdna ruka Crkve pod geslom “Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti”.
Domaćin, bibinjski župnik don Rade Pinčić, osobito je pozdravio crkvene pjevače i sve nazočne članove Izvršnog odbora pogrebnog društva koji i pjevanjem uz molitvu sudjeluju u misnim slavljima, istaknuvši “kako bi misa bez pjesme bila gluha” podsjetivši pritom i na riječi pape Pavla VI. “da je misa bez pjevanja kao dan bez sunca”. Kazavši kako je dan sa suncem radosniji dan, pozvao je okupljene na molitvu da budu i dalje radosni slavitelji euharistije. Govorio je, uz ostalo, i o tome kakav bi trebao biti crkveni pjevač jer je to veoma važna dužnost u jednoj župnoj zajednici.
– Crkvena glazba treba biti i sveta i umjetnička, ali i univerzalna, kako bi pomogla pjevati puku i poticati vjeru kod onih koji dolaze slaviti misu, naglasio je don Rade.
– Pitaju me kako to da imam četiri nedjeljne mise? A ja im ponosno odgovaram: “S bibinjskin pivačima bez problema mogao bih održati i šest misa”, rekao je Zemuničanin don Rade uz pljesak odobravanja.