Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Datković: Mogli smo slaviti u Maksimiru

Autor: Drago Bajković

25.11.2008. 23:00
Datković: Mogli smo slaviti u Maksimiru

Foto: Vedran SITNICA



Tako blizu, a tako daleko. Tako bi se ukratko mogao ocijeniti nastupa Zadrana u Maksimiru protiv zagrebačkih “modrih”. Do 70. minute prvoligaš sa Stanova imao je remi, a onda se sve srušilo kao kula od karata. Sve to skupa i ne bi previše boljelo da Dinamo u nedjelju nije djelovao poprilično ustrašeno i nemoćno, a čemu su uvelike pridonijeli nogometaši Zadra koji su veći dio susreta odigrali odlično. Ukočili su “modru” veznu liniju, a napadači Dinama se praktički nisu ni vidjeli. Što to vrijedi kada Zadrani po tko zna koji put pokazuju istu boljku, a to su crne minute u kojima pada koncentracija i uz nekoliko individualnih pogrešaka sve dobro što do tada naprave odlazi u dim. Zadar je ove nedjelje Dinamu usred Maksimira stvorio 3-4 izgledne prigode za postizanje zgoditka i još toliko opasnih kontri, ali neefikasnost i dalje ostaje, možda i prvi problem zadarskog prvoligaša. Svima se teško oteti dojmu da je Zadar kroz Maksimir mogao promarširati kao slavodobitnik, jer Dinamo je nakon poraza od Rijeke, a uoči europskog sudara sa Spartakom, na trenutke djelovao grogirano. Slično je u ponedjeljak razmišljao i Zadrov strateg Ivica Datković.
– Iskreno, osjećam se još gore nego u nedjelju nakon utakmice kada sam još bio vruć. Nakon prospavane noći i dalje se ne mogu oteti dojmu da smo imali veliku prigodu pobijediti Dinamo usred Maksimira i zbog toga sam još više ljut i razočaran.
Nakon uvodnih rečenica Datković je pojasnio u kojem smjeru ide ljutnja i razočarenje.
– Ni laiku nije bilo teško odmah na početku utakmice vidjeti da se Zadar nije u Maksimir došao isključivo braniti. Jasno je to bilo i Dinamovoj klupi koja je nakon tri naše izgledne situacije bila u šoku i vidio sam paniku u njihovim redovima. Međutim, što nam to sve vrijedi kada mi te šanse ne znamo iskoristiti. Modrima u Maksimiru od dvije prigode moraš zabiti jedan zgoditak, inače sve pada u vodu. Na drugoj strani obrana, bolje reći cijela momčad, je odlično ukočila njihovu veznu liniju i napadače i nismo im niti na trenutak dopustili da nam ozbiljnije priprijete. Nakon toga dogode se dvije tri individualne pogreške koje Dinamo ne prašta. Oni imaju veliku individualnu kvalitetu i teško je očekivati da u takvim situacijama ne postignu zgoditak. Iskreno, ljut sam na svoje igrače jer takve se pogreške događaju iz utakmice u utakmicu. Pojedinačno neću iznositi tko je i kada pogriješio, ali u svlačionici sam itekako tim igračima rekao ono što jednostavno ne smiju ponavljati u sljedećim utrakmica, jer tako nećemo do bodova. Još mogu tolerirati ako se to dogodi mladom igraču, ali iskusnim prvotimcima to se ne smije nikako dogoditi.
Svoje igrače Datković nije mogao ne pohvaliti za borbenost i htijenje protiv lidera.
– Što se tiče borbenosti i htijenja koje su moji igrači prezentirali na Maksimiru oni su na visokoj razinii samo im mogu čestitai na tome. Međutim, koncentracija je naša boljka. Šest ili sedam puta išli smo u kontru tri na dva, ili četiri na tri i svaki put smo težili ili individualnom rješenju ili nije bilo dovoljno koncentracije da zabijemo zgoditak. Sedamdeset minuta smo bili fantastični u blokiranju njihovih pokušaja prema našim vratima, a onda u jednoj akciji napravimo nekoliko pogrešaka u obrani i Dinamo zabije. Gotovo identično bilo je i kod drugog Dinamovog zgoditka. Ponavljam, vidio sam kako njihova klupa reagira kod naše tri prilike i kako nemaju rješenja za naše kontre, međutim što to vrijedi kada ih nismo znali iskoristiti. Nekoliko gluposti i zaludu nam pohvale nakon utakmice kada smo se u Zadar vratili bez boda.
Rezultati s ostalih terena djelomično odgovaraju Zadru.
– Za nas je jako dobro to što je Rijeka u završnici utakmice stigla do tri boda protiv Sesvećana. Uz to Croatija je ostala bez tri igrača zbog crvenih kartona, a u sljedećem kolu idu na noge Cibaliji. S druge strane smatram da nam i ishod utakmice u Zaprešiću odgovara jer je porazom u dvoboju s Cibalijom, Inter ponovno u krugu momčadi koje se moraju čupati za goli prvoligaški život. Naravno da nam je važno kako igraju naši konkurenti, ali puno važnije je da se mi koncentriramo na naše utakmice. Ništa nam ne vrijedi ako nam odgovara neki rezultat sa strane, a mi ne pobjedimo kod kuće.
Do kraja su ostala dva kola, u sljedećem Zadar na Stanovima dočekuje upravo Inter.
– Inter moramo na Stanovima pobijediti kako znamo i umijemo. Imamo sedam dana za pripremu te utakmice i svaki detalj proučit ćemo do u detalje kako bismo u toj utakmici došli do tri boda. Smatram da Zaprešićani imaju svojih slabih točaka i upravo na tim detaljima koji nam mogu donijeti pobjedu radit ćemo najviše. Kvalitetna su momčad, a posebno su opasni na gostovanjima i zato moramo biti koncentrirani svih devedeset minuta u toj utakmici jer svaka pogreška mogla bi nas skupo koštati. Raduje me da im neće moći nastupiti Kukec koji ima tri žuta kartona.
Datković nije želio puno o gostovanju kod Croatije koje je posljednje prije zimske stanke.
– Ako ćemo gledati unaprijed onda su tri sljedeće utakmice te koje bi itekako mogle odrediti našu sudbiju. Nakon Intera idemo na noge Sesvećanima, a na otvaranju proljeća dočekujemo Cibaliju. Sada isključivo moramo razmišljati o Interu i ništa drugo nam ne smije biti na pameti – zaključio je Datković.