Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novigradsku rivu obnavlja Vodogradnja

Autor: Ivana Burica

25.11.2008. 23:00
Novigradsku rivu obnavlja Vodogradnja


U javnom su natječaju još sudjelovale dvije tvrtke iz Splita – Pomgrad i Lavčević
Za izvođača radova na obnovi drugog dijela rive u Novigradu izabrana je riječka tvrtka Vodogradnja. Na javni natječaj su se uz gore imenovanu tvrtku javile još dvije – Pomgrad i Lavčević iz Splita.
Vodogradnja čija ponuda iznosi od 16,601.273,26 kuna u posao bi mogla biti uvedena sredinom prosinca.
Kako nas je informirao načelnik Općine Novigrad Joso Klapan danas se tvrtkama koje su sudjelovale u natječaju šalju obavijesti o izabranom izvođaču. Žalbeni rok traje osam dana, a zakonski je određeno da od izbora izvođača radova do uvođenja u posao treba proći najmanje 12 dana.
Rok završetka projekta je 12 mjeseci pa će novigradska riva kompletno obnovljena biti do kraja 2009. godine.
Sredstva za projekt osigurana su u svibnju potpisivanjem ugovora između ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmeta i načelnika Općine Novigrad Jose Klapana kojim je za realizaciju projekta osigurano 15 milijuna kuna.
U prvoj je fazi obnove rive tijekom 2002. i 2003. godine rekonstruirano prvih 560 metara obalnog zida u što je uloženo 6,5 milijuna kuna. Kao važan preduvjet nastavku obnove rive, u cijeloj njenoj dužini već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor, a u sklopu istog projekta, koji su zajedno s 2,9 milijuna kuna financirali Ministarstvo mora, Hrvatske vode i Općina Novigrad, izgrađena je i crpna stanica I. te privremeni kanalizacijski ispust.
U drugoj fazi sanirat će se preostalih 460 dužnih metara rive, a ova je faza znatno skuplja od prve prvenstveno stoga što je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu. Kako je čvrsta stijena poprilično duboko, na nekih 15 do 20 metara, druga faza rive će se graditi na sustavu bušenih pilota. Riječ je o armiranim betonskim stupovima koji će se bušiti u stijenu kako bi nosili armirano-betonsku konstrukciju rive.