Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radnici konstantno izloženi prijetnjama

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.11.2008. 23:00
Radnici konstantno izloženi prijetnjama

Foto: Vedran SITNICA



Prije podnošenja kaznene prijave protiv direktora Babca, Svjetlana Šokčević smatrala je da je korektno o tome obavijestiti vlasnike TKV-a u dalekoj Australiji, što je i učinila. U tom dopisu Šokčević je vlasnicima dala rok od osam dana da pokušaju poduzeti sve potrebne aktivnosti koje jamče da će svi oblici diskriminacije članova sindikata i njihovih predstavnika u TKV-u biti prekinuti, uz isplatu svih zaostalih tražbina radnika
Zbog grubog kršenja radničkih te osobito sindikalnih prava, koje je poprimilo razmjere nedvojbene diskriminacije, protiv Ante Babca, direktora Tvornice konopa i veziva d.o.o. Zadar, bit će podnesena kaznena prijava, ako vlasnici zadarskog TKV-a do 4. prosinca ove godine ne poduzmu sve potrebne aktivnosti koje jamče da će se svi oblici diskriminacije članova sindikata i njihovih predstavnika u tvrtki biti prekinuti, najavila je Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Domu sindikata, kojoj su nazočili i Josip Zidanić, dopredsjednik Sindikata TOKG-a, Zdravko Šarić, županijski povjerenik SSSH-a, Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, te Ljubica Ivković, sindikalna povjerenica u zadarskom TKV-u.
Upitno postupanje direktora Babca
Tom prilikom Šokčević je podsjetila da Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske već dugi niz godina ima ozbiljne i vrlo utemeljene primjedbe na postupanje direktora zadarskog TKV-a Ante Babca, koji je predstavljen kao osoba čija je zadaća ugovarati poslove i jačati tržišnu poziciju TKV-a. Nažalost, navodi Šokčević, Sindikat godinama uočava tek grubo kršenje radničkih te posebice sindikalnih prava, koje je dobilo razmjere nedvojbene diskriminacije. Hrvatsko radnopravno okružje ne tolerira takvo ponašanje, još mu manje prostora pruža europsko radno pravo.
– Zbog situacije u zadarskom TKV-u, koja s vremenom postaje sve gora, pismenim putem obratila sam se vlasnicima – Anti Keri, Tomi Šumeri i Josipu Tokiću – koji žive u Australiji, tražeći hitan odgovor zašto i do kada namjeravaju tolerirati ovakvo stanje, u kojemu jedna prava vrijede za sindikalne članove, a druga za radnike u tvrtki, govori Svjetlana Šokčević te ističe da već sada ima zahtjev mjerodavnog tijela Sindikata TOKG-a za podnošenje kaznene prijave protiv direktora TKV-a Ante Babca.
No, prije podnošenja kaznene prijave protiv direktora Babca Svjetlana Šokčević smatrala je da je korektno o tome obavijestiti vlasnike TKV-a u dalekoj Australiji, što je i učinila. U tom dopisu Šokčević je vlasnicima dala rok od osam dana da pokušaju poduzeti sve potrebne aktivnosti koje jamče da će svi oblici diskriminacije članova sindikata i njihovih predstavnika u TKV-u biti prekinuti, uz isplatu svih zaostalih tražbina radnika.
Vlasnici u Australiji
– Moje očekivanje uključuje i hitnu provedbu kolektivnih pregovora, kako bi s primjenom od 1. siječnja 2009. godine radnici TKV-a imali primjereno utvrđena prava iz rada i u vezi s radom. To znači da do sklapanja kolektivnog ugovora mora doći najkasnije prije obračuna plaća za siječanj 2009. godine, govori Šokčević, ističući kako će na odgovor vlasnika koji žive u Australiji čekati desetak dana, točnije do 4. prosinca, nakon čega će, ako se vlasnici ne očituju, pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija imati odrješene ruke za najavljene sindikalne akcije.
Prema Uranijinim riječima, podizanje tužbe protiv direktora TKV-a Ante Babca zbog diskriminacije radnika i sindikalnih povjerenika, odnosno kršenja njihovih kolektivnih i individualnih prava utemeljeno je na presudama i konvencijama Europske unije. Ako dođe do podizanja takve tužbe, ističe Uranija, to će biti prva tužba te vrste u Hrvatskoj.
– Ako se do 4. prosinca vlasnici TKV-a ne očituju na dopis predsjednice Sindikata TOKG-a Svjetlane Šokčević, protiv direktora Ante Babca, koji odbija socijalni dijalog s predstavnicima sindikata, bit će podnesena tužba zbog diskriminacije radnika i sindikalnih predstavnika. To će ujedno biti prva tužba takve vrste u Hrvatskoj, koja je utemeljena na presudama i konvencijama Europske unije, a naša ih je dužnost, kao buduće članice EU-a, slijediti, kaže Uranija, dodajući da će uz spomenutu tužbu protiv Babca bit podignuta i kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu zbog kršenja kolektivnih i individualnih radnih prava.
Tužba za diskriminaciju
Uranija je podsjetio da spor s vlasnicima TKV-a traje već 12 godina, a unatoč promjenama u upravi tvrtke, uvjeti u kojima radnici rade za plaću od 2.500 kuna su katastrofalni.
– Iako međunarodne konvencije jamče zaštitu sindikalnog djelovanja, u zadarskom TKV-u se sustavno vrši diskriminacija radnika, posebice članova sindikata. Upravo zato, ako nam se ne dostavi odgovor do 4. prosinca, mi ćemo ići s najavljenim sindikalnim mjerama. Ova tužba protiv diskriminacije sigurno će pokrenuti čitavu lavinu takvih tužbi, ne samo u Zadru, već u cijeloj Hrvatskoj – ističe Vedran Uranija.
Dopredsjednik Sindikata TOKG-a Josip Zidanić, govoreći o problemima u zadarskom TKV-u, istaknuo je da su radnici konstantno izloženi prijetnjama da im, ako tvrtka zbog njih ne dobije državnu potporu, neće biti isplaćene plaće. To, navodi Zidanić, nema veze s istinom jer se plaće ne isplaćuju od sredstava državne potpore koju TKV dobiva posljednjih nekoliko godina, unatoč tome što se nalazi na tzv. crnoj listi Sindikata TOKG-a. Naime, na spomenutoj listi, koju sindikalisti svake godine dostavljaju Ministarstvu gospodarstva, nalaze se tvrtke, poput zadarskog TKV-a u koje je rizično ulagati zbog različitih kršenja kolektivnih i individualnih radnih prava.
– Pravilnik o radu i plaćama u TKV-u datira još iz 1996. godine, a sindikati nemaju nikakav uvid u podatke koje im uprava mora dostaviti po zakonu. Od 1996., dakle punih 12 godina vodimo spor s vlasnicima jer uprava zadarskog TKV-a ne želi nikakav socijalni dijalog s ljudima koji rade u tvrtki, gdje rade u nemogućim, katastrofalnim uvjetima, a s plaćom od 2.500 kuna žive na rubu egzistencije, zaključio je Zidanić.